Анализирай с Красимир Куртев

ТЪЙ РЕЧЕ БОГ

ТЪЙ РЕЧЕ БОГ

Тъй рече Бог:

′′ Спри да се молиш и да се удряш в гърдите! Това, което искам да направиш, е да излезеш на вън, за да се насладиш на живота си. Искам да се наслаждавате, пеете, забавлявате и да се възрадвате на всичко, което съм направил за вас. Спрете да ходите в тези мрачни и студени храмове, които сте построили сами и твърдите, че това е моя дом. Не! Къщата ми е в планината, в гората, реките, езерата и сред животните както и в сърцата ви. Там живея и там изразявам любовта си към вас.

Спри да ме обвиняваш за нещастния си живот, никога не съм ти казвал, че има нищо нередно в теб или че си грешник, или си некачествено творение!… Сексът е подарък, който съм ти дал и с който можеш да изразиш любовта си, екстаза си, радостта си. Затова не ме обвинявай за всичко, което сам си сторил като грешка.

Спрете да четете предполагаеми книги, които нямат нищо общо с мен. Ако не можете да ме прочетете в изгрева или в залеза, в прекрасните земни пейзажи, в погледа на приятелите си, в очите на децата, тогава не ме търсете! Няма да ме намерите в нито една книга!

Довери ми се и спри да ме питаш. Ще ми кажеш ли как да си върша работата? Спри да се страхуваш толкова от мен. Не те съдя, не те критикувам, не се ядосвам, не се разстройвам, аз съм Чиста любов! Спрете да искате прошка от мен, няма за какво да ви прощавам. Създадох ви с правото на свободната воля – без ограничения. И ако сте обидили или наранили някой търсете прошка от него…

Как да те обвиня в нещо, за което вие самите сте отговорни?… Как да те накажа за това, че си такъв, какъвто си, ако аз съм този, който съм те направил?. Мислите ли, че мога да създам място наречено ′′Ад„? – където да изгоря всичките си деца, които се държат зле, до края на вечността… Кой бог би изгорил творенията си!

Спрете да убивате животни в името на това, за да ме умилостивите! Сътворих и вас и тях като творения за благост на земята… Изпитвам погнуса, когато проливате невинна кръв за здраве и сетне защо живота ви става като съсирек… Обичайте животните, защото аз съм и техен покровител! Забравете всякакъв вид заповеди, всякакви закони, тези закони са лукави, за да ви манипулират, да ви контролират, чрез които само ви вменяват вина. В замяна уважавайте себеподобните си и не правете това, което не искате да ви направят.

Любими мои, този живот не е изпитание, нито крачка напред или крачка назад, нито е прелюдия към рая. Този ваш живот е всичко, което имате тук и сега и всичко, от което се нуждаете. Създадох ви свободни да избирате, сътворих ви без грехове или добродетели и вие сте абсолютно свободни да превърнете в живота си рай или ад – това зависи единствено от вас!

Не бих могъл да ви кажа дали има нещо след този живот, но мога да ви дам един съвет. Живейте така, сякаш няма да погинете. Сякаш това е единственият ви шанс да се насладите, че съществувате. И ако има живот в отвъдното, бъдете сигурни, че няма да ви питам дали сте се държали правилно или не, ще попитам Хареса ли ви?, Забавлявахте ли се?, Какво ви хареса най-много?, Какво успяхте да научите?…

Спрете да вярвате в мен като върховенство, да вярвате, че един или друг образ е моето лице по икони, картини, фрески и прочие! Това е заблуда на болното въображение… Не искам да вярваш в мен като спасител или наставник, искам да ме чувстваш в себе си, да ми направиш място в сърцето си. Искам да ме чувстваш, когато обичаш, когато завиваш своята рожба, когато галиш кучето си, когато се къпеш в морето…

Скучно ми е да ме възхвалявате, омръзна ми да ми молите. Ако наистина сте ми благодарни, докажете го, като се грижите за себе си, за здравето си, за отношенията си с другите, за света като цяло. Изразете радостта си! Това е начинът по който следва да ме почитате. Спрете да усложнявате нещата и не очаквайте от мен чудеса. Вече го сторих, когато създадох вас и земята.

Човеко, единственото сигурно нещо е, че си тук, че си жив, и че този свят е изпълнен с чудеса. За какво са ти необходими повече чудеса?…Не ме търсете из картините си, защото се кланяте на човешка ръка, не ме търсете с поглед в небето – и там няма да ме отриете, нито ще ме видите!… Открийте ме в себе си, аз съм душата ви и туптящото ви сърце наречено Вяра!…“.

Бенедикт де Спиноза (на нидерландски: Baruch Spinoza; на латински: Benedictus de Spinoza) е виден нидерландски философ. Еврейското му име, дадено след раждането му, е Барух Спиноза (Baruch Spinoza), християнско-португалското име, с което е бил познат в общността, в която израсъл, е Бенту де Ешпиноза (Bento de Espinosa). Като учен се нарича сам на латински Benedictus de Spinoza. (Имената Бенедикт, Барух и Бенту означават „благословен“.) Заедно с Рене Декарт и Готфрид Лайбниц той е един от великите рационалисти във философията на 17 век. Смята се за основател на съвременния библейски критицизъм. Негов магнум опус е „Етика“. – из уикипедия.

Теми #бог #вяра #любов