Анализирай с Красимир Куртев

Животът ни предизвиква на двубой

Животът ни предизвиква на двубой

 

Човешкия живот е един миг от вечността изпълнен с премеждия и очакване на доброто. Животът ни подлага на какви ли не изпитания, поднася ни изненади, когато най-малко ги очакваме, за да изпита силата и вярата ни в него, а и нали болката и страданието ни правят по-силни и ни карат да се борим с всички сили, за да успеем, защото въпреки всичко живота продължава.

Животът ни поднася изненади

Много хора смятат, че са родени само, за да страдат, но забравят, че в живота има много неща, които могат да ти доставят радост, не само парите и колите могат да те направят щастлив-не всичко в живота е пари има много по-ценни неща. Понякога духовното е много по значимо от материалното. Да не забравяме, че след всяко зло идва нещо добро, което ни стимулира и ни връща вярата в доброто. Животът ни предизвиква на двубой и най-голямата грешка, която можем да извършим е да се откажем без дори да сме опитали да се сражаваме срещу трудностите.

След всяко зло идва нещо добро – трябва да живеем за това добро и в най-тежките моменти да си повтаряме „и се пак, живота е прекрасен“ и да не забравяме, че щастието е в малките неща. Не се изисква да имаш много за да бъдеш щастлив, напротив трябва ти съвсем малко стига само да успееш да го оцениш.

Всеки иска да свали няколко килогарама от теглото си, повечето заради модата, останалите за здраве. Да, допълнителното тегло усложнява живота, изисква повече усилия и е нездравословно. И имаме избор, диета, фитнес упражнения – борим се със суетата си.

В същото време много хора са снизходителни или пренебрегват различните видове допълнително тегло, което се отразява негативно на живота им. „Емоционално тегло“ – чувства, които замъгляват преценката. „Мисловно тегло“ – безпокойство и мисли, които са нездравословни или греховни. „Тегло от взаимоотношения“ – себично поведение, което вреди на семейства и приятелства, духовно тегло, което изморява и подтиска душата. Време е да се замислим, може би…

Да бъдеш щастлив

Още отекват в мен словата на Аугусто Кури:

„Да бъдеш щастлив не означава да имаш идеален живот. Да бъдеш щастлив означава да си влюбен в живота, въпреки всички предизвикателства, загуби и разочарования. Да бъдеш щастлив означава да не бъдеш жертва на проблемите си, а да се превърнеш в автор на житейската си история. Да бъдеш щастлив е завоевание, а не дело на случайността…

Да бъдеш щастлив не означава над теб да има безоблачно небе, пътища без препятствия, работа без умора, връзки без разочарования.  Да бъдеш щастлив означава да намериш сила в прошката, надежда в битката, сигурност в страха, любов в разделите.

Да бъдеш щастлив не значи просто да цениш усмивката, а да бъдеш въздействаш върху тъгата. Не само да празнуваш успеха, а да се учиш от провалите. Не само да изпитваш удоволствие от аплодисментите, а да намираш радост в неизвестността. Да бъдеш щастлив означава да пребродиш пустините извън теб, но да си способен да откриеш оазиса, скрит в душата ти.

Всяка сутрин да благодариш на Бога за чудото на живота. „

АМУЛЕТ КВАДРАТЪТ НА ПИТАГОР – Тигрово око Южна Африка

Теми #да бъдеш #двубой #живот #живота #животът #изпитания #човешкият живот #щастие #щастлив