Анализирай с Красимир Куртев

ЯСПИС – МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – ЛЕГЕНДИ

Яспис носи късмет

Името „яспис” вероятно произхожда от иврит- яшфех, ог гръцки-яспис или от арабски-яш.. Лидийският камък /лапис лидиус/, споменаван в древните ръкописи, всъщност е черен кремъчен яспис, наричан още „пробен камък”. Самият Плиний е описал десет разновидности, а Марбодий изброява седемнайсет в книгата си „Лапидариум”.

Всички разновидности на ясписа са ценени високо в древността. Най – старите декорации, намерени във Франция, датират още от палеолита /20 000-16 000 пр.н.е./. В руините на Вавилон са открити печати от 1 000 г.пр.н.е.
В останките от културата Харапа /Индия/ има великолепни накити от този минерал. От развалините на Помпей, Херкулан и други древни градове, са извадени гравирани пръстени от яспис. Болкоуспокояващата огърлица, която навремето била високо ценена в Англия, всъщност била направена от яспис- носели я за успокояване на стомашни болки.

Вярвали, че зеленият яспис дава късмет при покупка или продажба на нещо. В древността се смятало, че привлича дъжд и лекува при ухапване от змии. Пантеровият камък от древните текстове фактически е петнисто- кафяв египетски яспис. Египтяните го носели като защита срещу врагове, диви животни и страхове. В продължение на векове хората вярвали, че ако го прикрепят към пъпа си, ще се излекуват от болки в стомаха. Персите го стривали на прах заедно с тюркоаз, при болести на жлъчката, черния дроб и бъбреците.

 

Теми #лечение с минерали и кристали #минерали и кристали