Минерали и Кристали

ХЕМАТИТ – МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – ЛЕГЕНДИ

В ранната желязна епоха хематитът се е ценял почти колкото златото. Едно от най – древните оцелели трактати върху скъпоценните камъни от Вавилон, написан от Азхалий за Митридат Велики /цар на Понт през 63 г.сл.ХР./, изброява качествата и приложенията на хематита. Носели го, за да получат благоприятна присъда или за спечелване на съдебно дело, положителен отговор на прошение до властите и за закрила в битка. Вавилонците, асирийците и други древни култури го използвали още през 2000г.пр.н.е.

Египтяните изработвали от него възглавници, които слагали под главите на умрелите. В древните вавилонски мини, както и в гробниците, са открити много обработени изделия от хематит. За римляните хематитът и желязото били посветени на бога Марс. Римските войници и гладиатори носели хематит за предпазване от рани по време на битката. Спартанците, които ценели еднакво високо войната и раждането на деца, използвали хематит при раждане.

Когато Хитлер дошъл на власт в Германия, хематитът като символ на „кръвта и желязото”, станал емблема на нацистката партия. Ако се натроши на малки парчета, се получава кървавочервен прах, който древните лекари използвали за спиране на всякакви кръвогечения- вътрешни и външни.
Давали го и за проблеми с пикочната система. В Судан /Африка/ го носели като предпазно средство срещу главоболие и слънчев удар. Понякога наричат хематита „черен диамант”, въпреки че нито е диамант, нито притежава неговата твърдост и други характеристики.

Теми #красимир куртев #лечение с минерали и кристали #минерали и кристали