Анализирай с Красимир Куртев

Ясновидство или шарлатанство – ексклузивно интервю

Ясновидство или шарлатанство – ексклузивно интервю

 

Ясновидство или шарлатанство, в това е въпросът…  Ясновидци, медиуми, пророци, екстрасенси, магове, феномени, гадатели, врачки и други, заливат интернет пространството. Убеждават ни с необикновените си-свръх способности, че могат да разбулят тайните на настояще, минало и бъдеще. Едни твърдят, че получават информацията от вселената, висша сила, или извънземни духовници. Други се представят за пророци, еманация на различни вече покойни феномени.

За честа на един езотерик

Сърфирайки в социалните мрежи и хилядите обяви попадам на Красимир Куртев, който сред многото покани на тема -„Ясновидство или шарлатанство“, той единствено се съгласи да отговори на моите парливи въпроси.

Има много нападки към вашата гилдия на ясновидци, баячки, магове, лечители и др. Не смятате ли, че окултизма се превърна в благодатен бизнес за хора като вас?

Окултистите винаги са били, са и ще бъдат на прицел. Тези, които заработват пари в тази сфера буквално никнат като гъби и в един момент вместо да се помага, започва да се вреди. Колкото до „благодатен бизнес“ е въпрос на оптимизация-цена на услугата / доходи на реципиентите (клиенти). Доста хора натрупаха куп пари, а други окултисти живеят на кредит. И не на последно място всичко зависи от качеството на продукта/услугата. Ясновидство и гадаене са едни от най-честите предлагани и търсени услуги. Настоятелното желание на реципиента, час по скоро да узнае бъдещето си, може да го отведе до така познатия капан – шарлатанството.

Ясновидството не граничи ли със шарлатанство с изрази като например, „Сто процента ясновидство”?

Позволете ми официално да обявя – Аз не съм ясновидец! Ясновидство или шарлатанство, винаги ще има „за“ и „против“. Относно ясновидството не бих могъл да коментирам, защото не съм нито гадател, нито ясновидец. Според мен наличието на ясновидци в България е едва 2%, а феномени 0%. Когато говорим за ясновидство в чистата му форма може да се посочат на пръсти такива хора, това са феноменалната Баба Вангя и Вера Кучовска (Бог да ги помилва).

Границата ясновидство-шарлатанство е тънка като косъм. Всеки може да бъде гадател днес, Вие също. Отивате в най-близката книжарница, купувате си колода карти Таро (вътре има упътване) и сте готови ясновидци. За сто процента ясновидство би могло да се говори едва , когато има следният пример: Предсказанието да е обвързано с точна дата, и час (2015г. 28-ми Май, между 10:45 и 12:00 часът) едва в този случай ясновидецът е точен и конкретен.

Така наречените знахари или лечители не са ли шарлатани, както споменахте по горе?

При повечето знахари и лечители нещата не стоят на плоскост ясновидство или гадаене, искат се много познание за билки, минерали и кристали, и други видове природни дарове, за органите на човешкото тяло и различните видове болести. Вярно е, че има не малко ясновидци и гадатели, които си преписват титли за лечители и това води до необратими ефекти, тук вече шарлатанството е валидно. Лично аз не бих нарекъл човек като Петър Димков ( Бог да го помилва ) шарлатанин. Димков е вярвал, че трябва да се лекува не само тялото, но и душата на човека и че няма нелечима болест. Бил е привърженик и на идеите на феноменалния Петър Дънов.

Вие склонен ли сте да работите в служба на хората с цел помощ, без да искате нищо в замяна?

Здравето с пари не се купува. Моите консултации относно литотерапията са безплатни и това много хора го знаят. Предлагат се рецепти, които се базират на методи с масажи с естествени камъни. Минералолечение се прилага и в СПА центровете, при тях обаче няма сочене с пръст за шарлатанство въпреки абсолютно еднаквите схеми. В моите методики липсва „лечение“, а хармонизиране, когато има хармония органите са в синхрон.

Да се върнем на шарлатанството, не считате ли, че така наречените лечители могат да навредят на здравето на даден човек и това не ги ли прави мошеници?

Всеки човек би следвало първо да се обърне към лекар, дори е задължително. Алтернативната медицина е въпрос на личен избор и поемане на риск от страна на хората. Тъжното е, че самите хора превръщат нещата в модна тенденция. Не са малко хората от нашата гилдия , които предприемат лечение без лекарско съдействие и не са редки случаите, когато вместо помощ се нанася вреда на клиента. Да, на практика лечителите се превръщат в мошеници , без необходимите знания и умения.

Какви са Вашите религиозни възгледи, Библията отрича магьосници, знахари и други подобни?

Религиите са измислени от хора, за това не изповядвам определена религия, вярвам във Висшата сила. Колкото до библията у нас, има наличие на парадокс. Църквата се придържа към много канони, библейски глави и стихове, един от тях е: „Не се обръщайте към ония, които извикват мъртъвци, и при магьосници не ходете, и не се оставяйте да ви осквернят. Аз съм Господ, Бог ваш“ (Левит, 19:30). В същото време призовава миряните да ходят в църква и срещу заплащане да се четат Киприянови молитви против магии и обсебване. Според християнската традиция хората, практикуващи екзорсизъм, наричани екзорсисти, са обикновено членове на църквата или смятат, че притежават свръхестествени сили и умения. От всичко това следва ли църквата да бъде заклеймена като шарлатанска?

Кой ви посвети в дебрите на езотериката?

Много уважаемият от мен парапсихолог Кубрат Томов, на него дължа много в навлизането към езотериката. Той е един от малцината езотерици, които разграничават истинската същност на езотеричното от крайните схващания в окултизмът.

Предупреждавате ли хората за опасности или им казвате каквото искат да чуят?

Хората до голяма степен очакват да чуят от окултиста това, което те самите желаят. Често се сблъсквам с класическият въпрос – „Имам ли направена магия?”. В езотеричният кодекс е недопустимо да се стресира клиента, моят отговор е бил отрицателен. И питащият изпада в гняв, аз бивам упрекнат в шарлатанство, защото човека е искал да чуе , че има направена магия. И така се ражда „Златното правило на ясновидството“, според мнозина автори е – Кажи на клиента това което иска да чуе. Друг е въпросът, кой и как владее народната психология, и това може да доведе до неприятно чувство в реципиента.

Аз лично съм ходила при не една врачка, повечето казваха неща, които не се сбъднаха, как да повярвам, че това което казвате Вие ще се случи? С „предсказанията си” не насочвате ли хората към конкретно поведение? Това не Ви ли прави чудесен манипулатор?

Би било абсурдно да ми повярвате, просто така представяйки се за феноменален ясновидец в обяви и реклами. Всяка реклама е манипулативна. Ще повторя, аз не съм ясновидец и нямам претенции за такъв. Всеки разумен човек трябва да знае, че отивайки при ясновидец или гадател може да налети на шарлатанство. Или просто изразено, 50 на 50 е вината между ясновидци и клиенти. Мнозина ползвали услугите на ясновидци, са готови да се закълнат в точността на дадените предсказания. Има реплики от рода: ”Всичко ми позна! И за миналото и за бъдещето ми каза неща, които няма как и от къде да знае!”

Целта на толерантния езотерик е, не да манипулира питащия, а да предостави отворена пътека за интуицията на клиента. Служите ли на по-висши същества, от които черпите информация?

Не контактувам нито реално, нито мисловно с по-висши същества или Исус, Дева Мария или светии, небесни духовни подсказвачи, не чувам гласове от отвъдното. Чета много научна литература, анализирам, схематизирам, консултирам се с научни представители, лекари, след това реализирам свои методи, които се тестват по научен път. Също така използвам древни методики (от времето на Авицена)и артефакти в моята дейност.

Вярвате ли в преражданията и вечния живот на душата?

Вярвам в инкарнациите-кармата. „Вечен живот на душата”, това също го приемам като част от кармичният процес.

Установяването на магия при даден човек не е ли вид шарлатанство?

Избягвам думата „магия”, употребявам неблагоприятно разпределение на енергиите в човека, в дома или офисът. От дълго годишната ми практика установих, когато някой си е наумил, че има магия нищо не би могло да го спре. Някои от окултистите това и чакат, прилагайки друго златно правило-какъвто е въпросът, такъв е и отговорът. Тоест реципиента (клиента) под влияние на стрес или внушение сам предоставя предпоставка да стане обект на шарлатанството.

Ще сведа и пример: „Убедена съм, че имам магия, ходих при много лекари и нищо, казват ми, че всичко е наред при мен, а в същност не е така, ще ми помогнете ли?“ И тук светкавично ще последва отговорът -”Трябва да знаеш, че медицината е безпомощна в твоя случай и ако не се развали, магията нещата могат да отидат дори и до смърт. Въпреки, че ще поема голям риск може би ще се съглася да ти помогна”. Ето как едно неволно питане създава отново предпоставки за шарлатанство.

Кое ви прави по различен от циганките по улиците, пред болниците и църквите?

Разликата е в следното, ромите-ясновидци сами търсят и намират своите клиенти, докато при останалите, самите клиенти ги търсят. В интернет пространството има океан от оферти за езотеричния и окултен пазар, всеки човек чете и сам избира към кого да се обърне. Докато ромите си избират клиентите по свой подбор и преди всичко предлагат услугата хиромантия -гледане на ръка.
Сега като се замисля, каква бурна надпревара има сред нас да се покажем на думи кой е по по-най, тази разлика се стопява с всеки изминал ден за съжаление.

Как да разберем дали има истински „вещи” в окултното, а не сте прости шарлатани, целящи бърза печалба?

Трудно може предварително да се убедите във възможностите на даден окултист. В живота на човек винаги се случват нелепи неща и това кара хората да се обръщат към окултната гилдия. Започва се едно лудо галопиране от врачка на врачка, от маг до маг. При едни нещата потръгнали при други не и след дълго изморително обикаляне и влагане на парични средства търсещият остава разочарован. Такава е истината и не бих я скрил. Има не малко ясновидци, които владеят народната психология до съвършенство. За такива експерти важи –„По външният вид ще ги познаеш“.

Хората се издават, очи, жестове, начин на интонация и още много други.
Тоест клиентите сами издават вътрешната си потребност. От ясновидеца би следвало да се поискат точни събития случили са се в миналото, вместо жадно да се пита за бъдещето, това е един тест, дали сте попаднали на шарлатанин или не.

Как бихте могли да докажете, че Вие не сте шарлатанин?

Ще Ви сведа и пример, идва при мен клиент, който е бил при дузина колеги преди това, един го накарал да изреже човече от лист хартия, да напише имената си и рождената си дата, след което да го зарови в земята с думите – „Погребвам старият Иван, за да се роди новият Иван”. И в случаят аз трябва да се превърна в санитар за да премахна този странен за мен ритуал, а клиента бърза.
Обясняваш, че това не става с магическа пръчка и съответно отзивите за мен стават негативни, тоест аз вече съм в списъка на шарлатаните. Това че клиента е постъпил неразумно погребвайки себе си не се зачита, отчита се само факта, че искам повече рутинно време за работа. И ето резултата, иди убеждавай другите, че не си шарлатанин. Не бих се наел дори да доказвам, че не съм шарлатанин.

Една моя близка го каза много добре: „ Вие станахте толкова много, че вече е дошло време да си предсказвате и гледате един на друг.”
Дали ще бъда квалифициран като шарлатанин или не, повярвайте ми не е от значение за мен. Важното е да работя в унисон с вселенските закони или-За честа на един езотерик.

Защо сме на това дередже… не е ли възможно да се променят нещата?

Разбира се , че могат да поправят нещата. Необходимо е да променим начина на мислене. В останалите държави този проблем отдавна е решен. Тези, които не вярват в езотериката и окултното не хулят, а подминават хора занимаващи се с окултизъм. Други, които търсят помощ от езотерици добре обмислят нещата и поемат отговорност за своето решение. В същото време окултистите се стремят да предоставят качествени услуги, държат в течение своят клиент, интересуват се как протича процеса и т.н.

След като се обяви една цена, да не се взимат други пари, дадеш ли цена за своят труд веднъж не би следвало да искаш още и още. На вратата пред дома на езотерика има табелки с предупредителен надпис – „Тук идвате по собствено желание и воля”. По този начин клиента е наясно и виждайки тази табелка би могъл да обмисли още веднъж нещата, своето желание преди да влезе.

Цивилизовано поведение, това е начина за правото на свободна воля. У нас се нагнетява напрежение, неприязън и дори омраза. Клиентите разочаровани започват да нападат яростно, окултистите от своя страна отвръщат с покачване на цените и така се заформя един порочен кръг. Всичко се гради на компромиси, на разбирателство и отсъствие на егоцентризъм, липсват ли такива това ще продължава. Ще има озлобени и недоволни клиенти и всички езотерици и окултисти ще се превърнем в шарлатани. А всъщност вече сме и такива-може би.

Интервюто взе Ади Димитрова
Езотерични консултации – Парапсихолог, Минерали и критстали

Теми #врачки #гадатели #екстрасенси #интервю #красимир куртев #магове #медиуми #пророци #феномени #шарлатанство #ясновидство или шарлатанство #ясновидци