Анализирай с Красимир Куртев

СИНИЯТ ЦВЯТ НА САПФИРА ИДВА ОТ…

СИНИЯТ ЦВЯТ НА САПФИРА ИДВА ОТ…

 

Синият цвят на сапфира идва от наличието на чугун и титан. Наличието на желязо придава жълтеникъв цвят. Поради своята красота сапфира е популярен талисман на много кралски личности. Средновековните историци пишат, че царете са носели тези кристали, за да се предпазят от физически наранявания и предпазване от ревност. Сапфири са се носели по време на подписване на мирни договори, тъй като се е вярвало, че ще осигури истинско помирение и ще предотврати по нататъшно кръвопролитие. Вярвало се е,че отровна змия поставена в съд със сапфири ще умре, тъй като се е смятало, че той предпазва от змийската отрова.

Сапфирите насърчават честната игра и лоялност

Сапфирът е вторият най-твърд кристал, който Земята ни дава. По-твърд от него е само диаманта. Много от големите находища на сапфир са останки от метаморфни или вулканични скали, които се намират в гранити или мрамор. Най-големите находища на тези скъпоценни камъни се намират в Бирма, Тайланд, Австралия, Северна Америка, Бразилия, Кашмир и Африка.

Моос твърдост 9 с trigonal кристална структура.

Всички скъпоценни камъни корунд, които не са червени на цвят се наричат сапфири. Най-често те се свързват със синия цвят.

Корунда е кристал с алуминиев оксид, който съдържа разнообразие от минерали, които му придават цветовете на дъгата. Червеният корунд се нарича рубин. Синият цвят на сапфира идва от наличието на чугун и титан. Наличието на желязо придава жълтеникъв цвят. Комбинацията от титан и желязо прави цвета зелен, а комбинацията от трите елемента придава лилав цвят. В много редки случаи сапфирите имат розово-оранжеви нюанси, породени от смесването на хром и желязо. Има и бял сапфир, който няма никакви други включвания.

В историята сапфира е бил използван, като защита от уроки. В Европа е бил използван, за да предпазва от зли магии и да ги връща обратно на този, който ги е изпратил. Магьосниците са използвали тези скъпоценни камъни, за да подобрят и насочат своите магически сили. Алхимиците отдавна свързват сапфира с елемента въздух. В Индия се смята, че това е камък на планетата Сатурн и че е портал към небесните светове.

Сапфирите могат да бъдат използвани за получаване на небесни послания и да ви изясни какво точно означава информацията, която получавате.

Този камък може да се използва по време на медитация и ще ви помогне да откриете вашия скрит потенциал. Ще ви помогне да изчистите психическото си съзнание и да започнете пътуването си.

Сапфирите ще ви помогнат да постигнете материалните си мечти и желания. Камъкът ще ви помогне да поддържате балансирана перспектива, което ви позволява по-добре да организирате вашите мисловни процеси, което гарантира траен успех и развитие на материалното положение.

Сапфирите насърчават честната игра и лоялност между партньорите и носи правилните заключения при наличието на несправедливи ситуации.

Жълтия сапфир е много нежен и помага да преодолеете психически рани от детството. Дава възможност да изкажете думите, които са необходими, за да се освободите от болката.

Сапфирът е най-ефективният лечебен камък за нервната система. Той регулира функцията на щитовидната жлеза и поради това е доста полезен, като средство за защита при липса на апетит, породен от нервни и сърдечни проблеми.

В далечният изток сапфирът е използван за защита от чумата. На психологическо ниво сапфирът помага на болния да се фокусира, около мислите за своето оздравяване и по този начин води до изцеление на всички нива на тялото.

Сапфирът помага при укрепването на стените на кръвоносните съдове. Зелените и сини кристали имат много силна лечебна енергия. Зеленият сапфир има силна възстановителна енергия идваща от връзката му със Земята.

Гърците асоциират сапфира с божеството Аполон. Камъкът се е носил от известните оракули Делфи, за да им дава сили и мъдрост. Ако се занимавате с психична работа, сапфира ще ви помогне по-лесно да разбирате съобщенията и информацията, които получавате от духовните сфери.

Лечителите използват зелен и жълт сапфир за насочване и фокусиране на входящата енергия, за да постигнат най-добрите резултати за пациента.

Сапфирът НЕ трябва да се зарежда и разрежда с морска сол и да се избягва излагането му на слънчева светлина.

 

Корунд родител на двата принца – Рубин и Сапфир

 

Рубин

Скъпоценният камък рубин е споменаван в митове и легенди от хиляди години. В продължение на много епохи той е бил предпочитан талисман на благородниците по целия свят. Катерина Арагонска е носила един по-малко известен вид рубин и според слуховете той я направил скучна и зла, принуждавайки Хенри VІІ да се разведе с нея. Крал Хенри V е носил черен рубин на шлема си, докато е воювал с французите през 1415г.

Гравираните рубини са много популярни за привличане на богатство и повишаване на магическата енергия. Предпочитаните фигури за графиране са на дракони и змии. Рубина се счита за един от най-важните подаръци в чест на Буда и Кришна. Хиндуистите вярват, че червеното сияние на камъка идва от вътрешен пламък, който човек не може да загаси.

Рубинът е един от най-добрите скъпоценни камъни за бижута и накити. Той може да се среща във всеки един нюанс на червеното, от розово до пурпурно или кафеникаво червено. Оцветяването им се дължи на съдържанието на хром и желязо в камъка.

Често кристалите са податливи на счупване, но Рубинът е много здрав минерал и само диаманта е по-здрав от него. През 1902г. французинът Аугест Вернеюл произведе първият синтетичен кристал рубин, чрез обгаряне с горелка на прах от алуминиев оксид.

Днес Рубинът е до 10 пъти по-ценен от диамант със същия карат и яснота. Перфектният полупрозрачен рубин е голяма рядкост. Камъни по-големи от 5 карата със съвършена яснота са изключителна рядкост и на търг цената им може да достигне до 1 милион долара за карат.

Моос твърдост 9 с trigonal кристална структура.

Корундите са силикати на алуминиев оксид, които са оцветени от хром, желязо или титан. Перфектният корундов кристал е ясен. Кристалите, които се срещат с различни нюанси на червеното се наричат рубин. Всички останали цветови разновидности са известни, като сапфири.

Синтетичните рубини са много често срещани и много наподобяват естествените рубини. Само опитно око може да открие разликите в кристалните структури, тъй като всички останали елементи са идентични. Ако си купувате бижута с рубин не забравяйте да попитате дали са подложени на топлинна обработка или са създадени в лаборатория.

Рубините от Бирма са най-ценените и търсени по света, но красиви кристали се срещат и другаде. Някои от мините в Индия и Шри Ланка са почти токова стари, колкото и тези в Бирма.

Звучи невероятно, но все още се намират нови находища на рубин. През 1992г. е открито ново находище на рубин в северен Виетнам. Някои от кристалите открити в това ново находище наподобяват рубините в Бирма и някои учени вярват, че те са се образували от едно и също геоложко събитие.

Според тях те са се образували преди около 100 милиона години, когато огромна маса от разтопена магма се е срещнала с варовик. В резултат на този термо-метаморфизъм калцевия карбонат във варовика, кристализира като калцит, докато останалите алуминий и силикати кристализират, като рубини и сапфири.

Корунд с различно качество е намерен в Австралия, Кения, Танзания, Афганистан, Пакистан и САЩ. Някои екземпляри добити в Северна Каролина дори съперничат по цвят и яснота на Бирманските рубини.

Рубинът е прекрасен скъпоценен камък, който ще донесе огъня в живота ви. Ако искате да живеете интензивен живот, но имате трудности в това да запазите концентрацията си, рубина ви помогне да запазите фокуса си и да внесете повече яснота и мъдрост в живота си. Този камък ще ви помогне да изберете най-добрия път за вас. Със своята сила рубина ще разпали страстите ви и ще ви помогне да останете мотивирани. Ще бъдете много по-силен, когато се съпротивявате на само разрушителните модели, които сте имали в миналото.

Рубинът е страхотен щит срещу вредните намерения. Ако се намирате в някакъв правен спор или личен конфликт, този камък ще ви помогне да постигнете правилния резултат. Рубинът ви предпазва от психически или физически атаки.

Една легенда разказва, че рубина защитава градината ви от пролетни бури. Ако благословите и четирите ъгъла на градината си с рубин ще я предпазите от вятър, дъжд и градушка.

Ако сложите рубин до леглото си това ще насърчи вашите мечти, като съзнателния ви ум ще си взаимодейства с вашето подсъзнание. С негова помощ ще се изправите срещу демоните си и ще имате силата да ги победите.

Ако сънувате рубин това означава, че ви очакват печалби.

В древността рубина се е използвал за пречиства кръвта от токсини и защитава от чумата. Според вярванията рубина предотвратява и гладуването.

Той е много полезен за стимулиране на надбъбречната жлеза, подобрява кръвообращението и борбата с вътрешните инфекции.

Ако работите с този камък можете да премахнете всякакво чувство за ограничение. Укрепва смелостта, всички духовни умения. Носи радост и много лидерски качества. Рубинът намалява негодуванието, когато трябва да се грижите за някой друг.

Рубинът създава силно чувство на сила вътре в себе си. Този камък се свързва с планетата Марс и се носи по време на магически ритуали, за да увеличи енергията на магьосника.

Според някои носенето на рубин повишава температурата на човешкото тяло.

Теми #жълт сапфир за насочване и фокусиране #Корунда е кристал с алуминиев оксид #Рубинът създава силно чувство на сила #Сапфирът е вторият най-твърд кристал #Сапфирът помага