Минерали и Кристали

МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – АХАТ

ЛЕГЕНДИ ЗА АХАТЪТ – Ахатът е един от най-древните ювелирно-декоративни камъни. Предполага се, че своето наименование е получил от името на река Ахатес (вероятно днешна Караби или Канитело) на о-в Сицилия, където този минерал се срещал често. Великият Плиний Стари (І в. сл.Хр.) смятал, че лекарствата, стривани в ахатови хаванчета, помагат по-добре за лечението на болестите и благополучно раждане.

За да се усили лечебната сила на ахатите, от тях изработвали камеи със символично изобразени болести, от които искали да се избавят. Имало камеи с изрязана женска фигурка с разпуснати коси (символ на мигрената) и надпис:
“Излез от мен!“ или с фигурка на Персей, носещ главата на горгоната Медуза (чудовище в образ на жена със змии вместо коси, чийто поглед обръщал всичко живо в камък; от трите горгони само Медуза била смъртна и загинала от ръката на Персей) и думите „Бягай, подагра, Персей те преследва!“

Египтяните са използвали скъпоценният камък Ахат Египтяните още преди 3000 г. пр.н.е. Ахатът е бил много ценен от древните цивилизации. В окръг Idar-Oberstein (Германия) ахатът се обработва от векове, тъй като там той се среща в изобилие. Ахатът е един от скъпоценните камъни използвани за така наречената флорентинска мозайка (картини изработени с тънки яркооцветени камъни) изработвани във Флоренция от края на 16-ти век.
В древността е приеман за скъпоценен камък, посветен на богинята на земеделието Помота, като чудотворната му сила благоприятствала растежа на цветя и плодове.
Това е един от малкото скъпоценни камъни, които е разрешено да се носят при траур. Древните лечители са препоръчвали ахатови накити при болести на гърлото и зъбите Скъпоценният камък Ахат е преди всичко мъжки камък и се смята, че дарява притежателя си с искрена мъжка любов.

Черният скъпоценният камък Ахат дава власт над силите на мрака, но може да подлага на изпитание силата на човек, като го поставя в неочаквани ситуации. Чаши и хаванчета от ахат се използвали навсякъде за магии. Вярно е, че приказните фигури, които образували разноцветните слоеве на този минерал, просто провокирали подобна употреба. Особено били ценени черните ахати: смятало се, че те дават власт над силите на злото.
С помоща на този скъпоценният камък Ахат, хората, родени по знака на Близнаци , овладяват своята двойствена природа .

Те преодоляват лошите си черти като носят скъпоценният камък Ахат на лявата ръка. Смята се, че ахатът не само поглъща негативната енергия, но и я преработва в позитивна. Трябва да се помни обаче, че той изисква голяма стабилност от своя притежател, висок духовен потенциал, увереност, че може да преодолее всичко.
Тогава ахатът става приятел, помощник, мощен защитник. Този скъпоценен камък пази от опасности. Собствениците му стават умерени, сдържани и внимателни. Помага на човек да опознае себе си по-добре и да погледне на света през по-широка гледна точка. Поверията гласят, че носи здраве и дълголетия на притежателя си.

Теми #красимир куртев #лазурит #лечение с минерали и кристали #минерали и кристали