ЛЕГЕНДИ

МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – САПФИР

МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – САПФИР

В продължение на векове всички сини камъни са били наричани сапфири, затова е много трудно да определим за какво точно става въпрос в много исторически тесктове. Същевременно използването му може да се проследи назад във времето до етруските, от VII в. Пр.н.е.

ЛЕГЕНДИ ЗА САПФИРЪТ

В източните религии му е отредено почетно място; будистите са го наричали „камък на камъните”- според тях, той успокоява ума, носи щастие и духовно просветление.
Хиндуистите вярват, че сапфирът е един от мистичните камъни и че синият дава добро здраве, богатство, щастие и благословия от боговете. Според гърците, това е „камъкът на Аполон”; те вярвали, че може да убива паяци. В една стара персийска легенда се разказва, че сапфирите се появили на света от последните капки амрита- еликсира на безсмъртието или млякото на Богинята, даряващо живот.

Според евреите, пръстенът- печат на цар Соломон бил направен от сапфир. През Средновековието в Европа вярвали, че закриля целомъдрието, разкрива измамата и предателството, пази от черна магия и отблъсква чумата. Във Франция през XIII век го носели, за да ги спаси от нищета.
През XII век християнските духовници го превърнали в свой религиозен атрибут и толкова се запалили по него, че папа Инокентий III издал декрет, според който всеки епископ трябва да носи златен пръстен със сапфир. Сега се оказва, че повечето оцелели пръстени от онези времена всъщност са били от синя глина или матово стъкло.

Сапфирът „Свети Едуард”, който днес е инкрустиран в британската кралска корона, е свързан с любопитна легенда.
Разказват, че крал Едуард Изповедник дал пръстен със сапфир на един просяк. След години пръстенът бил върнат на краля с бележка: „Ще се срещнем в рая”. Малко по- късно той починал и бил погребан заедно с пръстена.

Изминали 200 години, ковчегът му бил отворен, пръстенът изваден и изложен в Уестминстърското абатство. Хората вярват, че който го докосне, ще се излекува от паралич, епилепсия и лошо зрение. През Средновековието правели лек от стрит на прах сапфир в мляко.

С него мажели циреи и други кожни обриви. Блестящите сини сапфири били използвани като средство срещу отрова и ухапване от отровни животни. Лекарите лекували с него треска, малария, кожни и очни болести, стомашни язви и чума. През XVII век църквата „Свети Павел” в Лондон получила едър сапфир за лечебни цели.

В Близкия Изток сапфирът е познат и като любовен камък. Магьосниците в двора на източния владетел Харун ал Рашид изработили специален любовен талисман за император Карл Велики /800-814/, за да го даде на жена си. Той се състоял от един овален и един квадратен сапфир, монтирани в кръст, за който се твърдяло, че е направен от дървото на истинския Христов кръст.

Идеята за този талисман вероятно идвала от източната легенда, че във всички звездни сапфири живеят три добри духа, които носят добър късмет, вяра и надежда. В други култури звездният сапфир се смята за съдбовен камък; трите му пресичащи се лъча призовавали Тройната богиня на Съдбата. Според древната традиция, той носи късмет в най- добрия смисъл на думата. Източните цивилизации приписват същото значение и звездния рубин.

Сър Ричърд Бъртън, който е пътувал навсякъде из Близкия Изток, притежава голям звезден сапфир или астерикс и вярва, че това е щастливият му талисман.
Хората от този регион казвали, че той носи късмет, дори само ако се погледне, затова Бъртън го носел винаги и в замяна получавал най- добрите коне и завидно внимание. Най- големият известен звезден сапфир е „Звездата на Индия” с маса от 543 карата. Смята се, че астериксите или звездните камъни, притежават допълнителна сила, която привлича добър късмет и любов и отблъсква черната магия.

В Древна Гърция всички поклонници, които посещавали Оракула на бог Аполон, трябвало да носят син сапфир. Според гръцката митология, титанът Прометей, който откраднал огъня от боговете, за да го даде на хората, носел пръстен със сапфир. В древността вярвали, че всички магьосници и вещици използват сапфир, за да запечатат заклинанията и магиите си и да тълкуват пророчествата си.

През Средновековието мистиците често плашели местните жители, като им казвали, че синият сапфир ще стане виолетов в присъствието на безбожник. Разказвали още, че сапфирът разкрива измамата, предателството и магията, освен това пази от завист и отмъщение от страна на враговете. Ако го носи човек със свръхсетивни способности, ще бъде предпазен от скрити опасности.

Теми #диамант #лазурит #летенди #лечение с минерали и кристали #минерали и кристали #сапфир