Езотерика

Зомбита и медии

Зомбита и медии

 

Определението „телевизионни зомбита“ се разбира като „живи трупове“, анимирани от магията на медиите.

 

Кой, защо и как ни зомбира?

Трупът не може да бъде възкресен. Зомбита не са живи мъртъвци, а мъртви наематели. Медиите се явяват стопани на подсъзнанието ни ръководени от принципът  – „Превърнете един човек в зомби и направете с него това, което искате“. Така от живи и топли хора се превръщаме в мъртви и студени зомбита…

 

Време е за новини

Време е за вечерните новини, бутонът е натиснат силно, отчитайки последните мигове на спокойният ни живот. Задава  се тревожна музика. На екрана се появява говорител, който произнася неискрено поредната порция за зомбиране. Очевидно сценаристите са подготвели добре серумът за зомбиране. Следва монотонният  глас на журналистът говорител:

„Момиче на 15 години бе зверски изнасилено – по пътя към спешното отделение издъхна. В село „Х“ бе открита 87 годишна баба заклана в леглото. Пиян турски тираджия отне живота на три деца. Жертвите на катастрофата край Своге станаха 18. Повече подробности очаквайте в късните новини“. Сменяте каналите, уви – зомби капанът е заложен във всички новинарски емисии.

И така хранейки се, седнали на трапезата вие  подскачате от столовете си от напрежение и стрес. Във вас бушува хамлетовският въпрос – „Да бъда, или да не бъда“… Вирусът зомби е имплантиран вече. Готови ли сте да напишете своето завещание?

 

Смяна на зомби темата

Опасността от телевизията е, че  динамично сменят темите за да ви объркат повече. Да се „насладите“ детайлно от смъртта на някой друг. Промяната на темата е любимото меню на медии. Следователно, теле-вдлъбнатината може да бъде много дълбока.

Следва да се замислим докато все още не сме психясали. В Русия например, на всяка минута умират четирима човека. Докато гледате, слушате или четете предишните касапските новини, някой вече е починал. Лесно е да се изчисли, колко трупове могат да бъдат „намерени“ до времето на следващата медийно новинарска емисия. И сега нека помислим: Каква е новината, ако хората непрестанно умират? Как тези трупове са свързани с новините?

Важно е да разберем, какво ще засегне нашия живот. Това е работата на журналист и на всяка медия. Хората желаят новини, а не некролози. А  и света на смъртта няма нищо общо със света на живота. Ако не сте познавали човека, когато е живял, повече не е нужно да знаете, че е умрял. Защо трябва да знаете за страданията на други хора, ако не можете да им помогнете? Това е цинизъм, недостоен за морален човек. Ала всеки весел ден някоя медия ви информира, че някой друг е мъртъв.

Ако се подадете на този трик и влезете в тази новина до дълбочината на душата си, скоро ще сами ще създавате зомби емисии пишейки до една или друга медия (макар и всички да са еднакви), давайки списък за трагични събития, а онези зад пулта това и чакат –  „Ето още един труп в нашата програма. Още не сте ли узнали? Тогава отиваме при вас през екрана!“

Медиите използват „трупове“, за да привлекат вниманието ви. Те искат да бъдат в центъра на събитието. Рамките са особено зрелищни, където на фона на природно бедствие, осакатени хора и упорита работа на спасителите, се разхожда добре обучен „разследващ“ журналист.

И така броят на мъртвите новини постепенно се превръща в качество…

Теми #зомбита #медии #новини