Езотерика

Имунните системи в нас

Имунните системи в нас

Имунната система  е вид  „амулет“ за човешкият организъм. Следва да поддържаме и грижим за имунната си система за да същата ни защитава. Както неведнъж съм писал, че след като човек е съставен от душа и тяло – „Здрав дух в здраво тяло“, то душата също има своята имунна система. Това, което е описал Любомир Иванов  в началото, се отнася също и за душевната имунна система – вирусите са вид негативна енергия.

Щит наречен Имунна система

„Различните фактори на имунната защита са нашата денонощна охрана срещу непрестанните „атаки” на болестотворни микроорганизми. А те, освен че са много (вируси, бактерии, гъбички и други), попадат в организма изключително лесно. Случайно ръкостискане, кашляне в градския транспорт или посещаването на нехигиенични обществени места като фитнес залата, могат да станат причина за тежък и продължителен грип или друго заболяване.

Имунната система е съвкупност от голям брой жлези, органи и произвежданите от тях клетки и белтъци. Основната им функция е разпознаването и неутрализирането на всички чужди за организма вещества (антигени), които могат да представляват заплаха за организма. С други думи казано, имунната защита действа на принципа предпазване на „своето” и унищожаване на „чуждото”.

Особено важно за целта е разпознаването – прецизна функция, без която имунната система може да нападне собствените ни клетки. За щастие природата е измислила мъдър метод, чрез който да извърши това. Този метод е свързан с химическите маркери, наречени антигени, които всяка клетка съдържа.

Тези антигени могат да се сравнят с лични документи. Ако имунната система „забележи” подозрителен субект (чужд антиген на вирус), тя първо „иска личните му документи”, за да се разбере въпросната клетка дали е собствена или „нашественик”.

В имунната система участват тимусната жлеза, далакът, костният мозък, лимфните възли, а също и клетките непосредствени участници в имунната защита – макрофагите, В – и Т – лимфоцитите, NK – клетките и други, както и антитела с белтъчна основа – имуноглобулини, цитокини, лимфокини и други.

Когато организмът на здрав човек е нападнат от чужди антитела целта на белите кръвни телца е да ги неутрализират. Най-активни в това отношение са В- и Т-лимфоцитите, които произвеждат имуноглобулините.“

Автор: Любомир Иванов – „Имунната система – какво (не)знаем за нея“

Фрагменти от публикувано в www.lubomirivanov.com

Теми #болести #душа #защита #имунна система #организъм