ОБЩЕСТВО

Човека е най-глупавото животно-Жак Фреско

Човека е най-глупавото животно-Жак Фреско

Човека е най-глупавото животно. Той замърсява океани, въздуха, реките, атмосферата и хората.

(Жак Фреско (1916-2017) -американски самоук архитектурен дизайнер, конструктор, концептуален артист, учител и футурист.)

Жак Фреско за обществото

Не се боя от никого! За никого не работя! От нищо не можете да ме лишите! Аз нямам началници! Аз се боя да живея в това общество, в което живеем днес. Вашето общество гъмжи от много глупави хора. Всички политици, всички адвокати, всички бизнесмени ще бъдат отменени. И аз не боя да го направя. Няма да има никакви революции. Те не са необходими. Нашето общество не може да съществува при такава некомпетентност.

Ако не се научим да живеем заедно, ще загинем като сами. Опитвам се да ви върна мозъка, който са ви взели в училище и при възпитанието. Опитвам се да ви покажа, как е устроен светът. Така, че ако вие искате да направите този свят по-добър, отлепете си задника от дивана и го направете по-добър.

Жак Фреско за хората

Хората се самоиздигат на пиедестал, казват: Ние сме най-висшата форма на живот! Това е просто тяхното его. Не са най-висшата форма. Ние все още не сме цивилизовани.
Докато света не се научи единно и конструктивно, това ще бъде началото на научната ера, но все още сме далеко от там. Казват – тази земя е наш, други оспорват – не, наша е! Марк Твен беше казал: „Няма и един декар земя на планетата, който да принадлежи на истинските си собственици“.
Това не е бъдещето, това е човешка концепция на ограничено общество, което не те учи да мислиш и как да гледаш занапред. Ако не живеем в съответствие с природата на Земята, ако не живеем съобразно природните ресурси – не бихме могли да живеем изобщо.

Жак Фреско за парите

Защо мислите, че хората развиват толкова силна пристрастеност към покупките? Защото още в детството са научени така от безсмислени и ненужни подаръци. Икономическата система на нашето общество е създадена така, че да се поддържа разхищението. Иначе пазарната система не би могла да съществува.

Днешната консуматорска култура е изобретена и наложена именно заради желанието на корпорациите за по-голяма печалба. Те харчат повече пари за реклама, отколкото струва самият производствен процес.
Работят усилено, за да създадат лъжлива нужда, която вие да задоволите. Защото системата се крепи на така нареченото циклично потребление, което изисква непрекъснати и увеличаващи се нива на потребление.

От критично значение за вещите е да се развалят, да дадат дефект и да губят валидност след определено време. Колкото по-дълго някоя стока е в употреба, толкова по-трудно става поддържането на цикличното потребление, а от там и на самата пазарна икономика.
Истината е, че икономиката въобще не се занимава със задоволяването на човешките нужди. А със самата себе си.

Жак Фреско за индивидуалността

Няма такова нещо като индивидуалност. Просто всички сме продукт и следствие на влиянието от средата. Всеки е отражение на културата, в която живее. Като ви кажат “мисли самостоятелно”, вие не можете да го сторите. Защото всеки от вас мисли като американец, французин, германец, грък или италианец.
Притежаваме интелекта, знанието, и способността да създадем една напълно нова цивилизация.

Технологиите вече са достигнали до такава степен на развитие, че могат да освободят човека от огромния брой дейности, свързани единствено с нуждата от заплата. Те могат да освободят човека от куп скучни и монотонни професии, които всеки извършва само заради заплащането си. Хората работят истински и със страст точно върху нещата, които са предизвикали интереса им. Но колко души могат да се похвалят, че именно нещо такова им осигурява заплата.

Истината е, че сме достигнали до развитие, в което може да осигурим изобилие на всички. В момента има бедни хора не заради липса на ресурси, а заради правилата, които ги разпределят изключително несправедливо. Хората не искат работни места и пари – те са само средство за достъп до това, от което наистина се нуждаят. Ако то бъде осигурено, никой няма да работи нещо, което не обича.

Свалете маските, маниерите, готините дрешки и всички вещи, с които сте се затрупали – само тогава може да бъдете честни със себе си. Защото, ако имаш повече пари за рекламната си кампания, това не е демокрация. Понеже са облагодетелствани хората на високите етажи. И в крайна сметка демокрацията винаги се превръща в диктатура на елита, на финансово заможните

Един път ме попитаха – ти си умен, обаче защо не си богат? Аз отвърнах – ти си богат. Обаче защо не си умен?

Парапсихолог Магиите не се развалят, а се хармонизират

Теми #бъдещето #жак фреско #общество #проект венера #човек