Анализирай с Красимир Куртев

Умеем ли да се уважаваме?

Умеем ли да се уважаваме?

 

„Не можеш да виниш другите, че не се отнасят към теб с уважение, при положение че самата ти не се смяташ достойна за уважение.“

Уважението се печели с уважение

Умеем ли да се уважаваме и ценим своите качества? Това е е крайният резултат на процес, започнал много отдавна в душите ни. Процес на катарзис, който продължава да тече и в момента, без да го усещаме реално. Когато сме вътрешно убедени, че имаме възможността да покажем на околните, че умеем да се уважаваме, да ценим качествата си, независимо за какво става въпрос, това е безценно.

Това говори за една висока самооценка, която в определени случаи ни извисява. Ала, ако смятаме, че не сме нещо повече от околните, че доброволно се приравняваме в зона на тих комфорт – оставаме в сянката на останалите, лишени от собствената си само оценка няма как да бъдем уважавани.

Именно тези мисли ми напомнят едни думи изказани от човек научил на – Уважавай себе си.

Днес знам: „Това е животът!“

Когато започнах да обичам себе си, разбрах, че във всички случаи се намирам на правилното място в точното време и всичко, което се случва е правилно – затова мога да бъда спокоен.

Днес знам: Това се нарича ДОВЕРИЕ.

Когато започнах да обичам себе си, разбрах колко силно мога да засегна някого, когато се опитвам насила да му предам своите желания, дори когато знам, че времето още не им е дошло и че човекът още не е готов за тях, дори когато този човек бях аз.

Днес знам: Това се нарича УВАЖЕНИЕ.

Когато започнах да обичам себе си, можех да разпозная, че мъката и страданието са само предупредителни сигнали за това, че живея против собствената си истина.

Днес знам: Това се нарича АВТЕНТИЧНОСТ.

Когато започнах да обичам себе си, престанах да копнея за друг живот и можех да видя, че всичко, което ме обкръжава, е покана за растеж.

Днес знам: Това се нарича „ЗРЕЛОСТ“.

Когато започнах да обичам себе си, спрях да крада от свободното си време и спрях да скицирам грандиозни проекти за бъдещето. Днес правя само това, което ми носи забавление и радост, това, което обичам и кара сърцето ми да се смее, по мой собствен начин и с мое собствено темпо.

Днес знам: Това се нарича ЧЕСТНОСТ.

Когато започнах да обичам себе си, избягах от всичко, което не беше здравословно за мен – храна, хора, вещи, ситуации. Всичко, което ме дърпаше надолу и настрани от мен самия. Наричах го „здравословен егоизъм“, но

Днес знам: Нарича се „ЛЮБОВ КЪМ СЕБЕ СИ“.

Когато обикнах себе си, престанах да искам винаги да съм прав и в резултат на това грешах по-малко.

Днес знам. Това се нарича „СМИРЕНОСТ”.

Когато започнах да обичам себе си, отказах повече да живея в миналото и да се тревожа за бъдещето си. Сега живея само в настоящия момент, в който се случва всичко. Живея всеки ден така и наричам това

„ОСЪЗНАТОСТ”

Когато започнах да обичам себе си, осъзнах, че мисленето ми може да ме направи нещастен и болен. Но когато го обединих със силите в сърцето ми, умът ми стана важен партньор. Днес наричам тази връзка

„СЪРДЕЧНА МЪДРОСТ“.

Повече не ни е нужно да се боим от бъдещи спорове, конфликти или проблеми със себе си и с другите, защото дори звездите понякога се сблъсква и създават нови светове.

Днес знам: „ТОВА Е ЖИВОТЪТ!“

Днес знам: „ТОВА Е ЖИВОТЪТ!“ 16.04.1959 г. – Чарли Чаплин – реч на собствената му седемдесет годишнина.

Тест за наличието на Магии

Теми #да бъдем уважавани #самооценка #самоуважение #своите качества #уважение #умеем ли да се уважаваме