Анализирай с Красимир Куртев

Стъпала към раздялата

Стъпала към раздялата

Стъпала към раздялата на съпружеските отношения е публикация, които е сбор от пъзели споделени в социалната мрежа. Стъпалата към раздялата не е теория, която да се абсолютизира , а да се анализира.

Апогеят на любовните и романтично интимни страсти, разбира се не продължава вечно – рано или късно горящата факла на любовта при семейните двойки угасва и настъпва захлаждането.

Охлаждащите предпоставки са обикновено, недостиг на пари, изневяра, загуба или смяна на работното място, спор кой да доминира, кризи свързани с появата на бебе, намесване на роднини и приятели, и прочие.

„Това е времето за проверка на дълбочината и продължителността на чувствата. Именно в този период се развеждат онези, които са свикнали да взимат от живота само максималното и не са съгласни с компромисите на спокойното съществуване, без безумни страсти и ежеминутни дози адреналин.“

И така да проследим стъпалата:

1. Дълбока и страстна влюбеност. С образа на любимия се свързват само положителни емоции, одобряват се всичките му постъпки и, ако се случи нещо неприятно, няма обидени.

2. Ако любимият го няма, може и да не забелязваме липсата му, но появи ли се – настъпва емоционален подем.

3. Само един мил жест е достатъчен, за да избухнат отново предишните чувства. Нужни са ласкави слова, извинения, подаръчета и цветя като признак на внимание. (Съвет: в този етап връзката може да се върне в първия си стадий, ако партньорите се разделят за няколко дни, да речем с командировка)

4. Присъствието на съпруга предизвиква несъзнателно раздразнение. Особеностите на характера се превръщат в недостатъци, все по-често възникват скандали с повод и без повод.

5. В отношенията няма и спомен от първия етап, а присъствието на партньора създава само отрицателни емоции. Той/тя вече не е „ангел” и „мило”, а „подлец”, „мизерник”и „лъжец”. Животът заедно е загубил всякакъв смисъл. Все по-често в редките случаи, когато си говорите, се появява думата „развод”.
Дори и в този последен стадий има надежда. Ако, въпреки ежедневното споменаване, до развод така и не се стига, има зрънце, което отново може да се отгледа и да избуи.

Лошото е, ако тези цикли съвпадат и при двамата съпрузи. Тогава всичко ще завърши с развод, неизбежно е. Най-благоприятното, но почти невъзможно съчетание е от цикли в противоположните полюси, тогава семейството ще се запази, но не и с усилията само на единия.

Може ли да се въздейства на съпружеските двойки, за да не се стига до четвърти и пети стадий?

Провеждани са експерименти по създаването на теоретично благоприятни условия и те довели до следните резултати: участващите двойки описвали взаимоотношенията си като пристъпи на любов, наричана от тях „влюбване до припадък”, „истерична”, но и в един етап – „мъчителна за двамата”. Изводът е, че Андре Мороа е прав: „И на любовта е нужна почивка”

Още в първата година от брака започва периодът на спад на емоционалното привличане, като графиката не е плавна. Пропаданията не са дълбоки и отчетливи, в средната част има задържане, настъпва „тихата радост” от любовта с кратки импулси нагоре.

В тази първа година още не възникват спорове, всичко се ограничава до скрити дълбоки въздишки от единия и тихи сълзи от другия.

Най-доброто, най-устойчивото съчетание между емоционалните състояния на партньорите е, когато трептят в различни честоти, като единият е два цикъла преди другия. В такъв случай всички състояния на минимална влюбеност на единия съпруг се покриват от периодите на максимална интензивност на чувствата на другия. При такава комбинация, в случаите, когато единият е склонен да разглежда недостатъците на партньора под лупа, другият е във все опрощаващ период и е склонен да намира оправдания за лошото отношение към него.
Това сподели Нина във Фейсбук.

Сблъсък на характери

Различни характери, едните са Интровертни-тихи, сдържани, премислят внимателно действията си, и са сравнително слабо ангажирани в социални връзки. При възникване на конфликт или критична ситуация, те са склонни да търсят причините в себе си и често анализират собствените си действия и постъпки. Други пък Екстровертни-хора, които искат да са обект на внимание, душата на компанията, общителни, енергични, импулсивни, приказливи, Този тип хора се фокусират към външната среда и черпят енергия от взаимодействието си с нея.

Темпераменти

Холерик – Тип темперамент, който се характеризира с високо равнище на нервно-психическата активност, на енергичността на движенията, на импулсивността и изразността на емоциите, страстно се увлича и изпълнява дейността си с голям прилив на сили, упоритост, целенасоченост, бързо се поддава на различни чувства и лесно преминава от едно емоционално състояние в друго

Сангвиник – Тип темперамент, характеризиращ се с твърде висока нервно-психическа активност, богатство на мимически жестове, бързи движения и речеви реакции, висока енергичност, работоспособност и издръжливост при интересна работа.

Така или иначе, всеки гледа от своята камбанария дърпайки постелята към себе си, проява на егоизъм или липса на отговорност в крайна сметка факлата изгаря.   Дали е така? Анализирай темата днес

Теми #любовни страсти #раздяла #семейни двойки #стъпала към раздялата #съпружески отношения