КРИСТАЛИ ЛЮБОПИТНО

МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – ЛЕГЕНДИ – ЛАЗУРИТ

МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – ЛЕГЕНДИ – ЛАЗУРИТ


ЛЕГЕНДА ЗА ЛАПСУС ЛАЗУЛИ – Лазуритът е бил използван още от древността като декоративен материал. Бил е ценен високо в Египет, Мексико, Индия, Персия и Месопотамия. При разкопките на халдейския град Ур са открити множество изящни цилиндрични печати от лазурит. Шумерите вярвали, че който го носи, носи Божеството със себе си.

В гробницата на царица Пу- аби /2500 пр.н.е./ в един древен шумерски град, са намерени многобройни накити от злато и лазурит.
Асирийският бог на Луната Син бил изобразяван с дълга брада от лазурит, като доказателство за истинската му Божественост. Той е бил свещен камък и за египетската богиня Изида, наричана „престолът на боговете”. Често била изобразявана с бог Хор в скута си и символизирала Божествената царствена съпруга, бракосъчетанието, което давало на всеки фараон правото да управлява Египет.

Гърците и римляните награждавали с лазурит онези, които извършвали някакъв подвиг и проявявали голяма храброст. В Китай той бил удостоен с честта да излезе в списъка на „Седемте скъпоценни неща” . По време на церемонии в Небесния храм носели орнаменти от лазурит /люли/.

Руската императрица Екатерина II украсила една от стаите в двореца си с лазурит и кехлибар. Асирийците го наричали укну. Но в много древногръцки текстове той е обозначен като сапфир. Днес редица историци смятат, че под думата „сапфир” във всички стари ръкописи всъщност се има предвид лазурит. Лекарите в Древен Египет, Шумер и Вавилон го използвали за лечение на много болести, сред които невралгия и главоболие, камъни и жлъчката, депресия, безсъние, треска и катаракта.

Той бил прилаган чак до XVII век като лек срещу епилепсия, деменция, болести на далака, меланхолия и нощни кошмари, както и срещу помятане. И до днес жените в Македония носят амулети от лазурит, който наричат „спирач”, за да се предпазят от спонтанен аборт. Връзката с човешките очи може би идва от употребата на лазурита при направата на стилизирано око, наречено „Окото на Изида” или „Всевиждащото око” на богинята Маат. Тъй като Изида е бдяла над мъртвите в последното им пътуване, такова око от лазурит било поставяно в саркофага с мумията.

Върховните египетски магистрати носели „окото на Маат”, докато раздавали правосъдие. Египтяните изработвали много предмети от лазурит, включително скарабеи, „Окото” и „Сърцето на Хор”.

Съдиите носели на врата си малка фигурка на богинята на истината Маат; лазуритът се смятал за неин свещен камък. Той се ценял толкова високо в Египет, че бил използван в големи количества за най- различни религиозни предмети. През XVIII век струвал 15 пъти повече от смарагда, защото бил твърде популярен, но труден за намиране. В онези времена го носели предимно за укрепване на сърцето и за лечение на депресия.

Теми #красимир куртев #лазурит #летенди #лечение с минерали и кристали #минерали и кристали