Езотерика

„КОСМИЧЕСКИ ЛЪЧИ“ – Джуал Кхул

 

Първи Лъч

Aз сътворявам и унищожавам формата

Формата изчезва, Душата остава

Първи Лъч: Това е Лъчът на Божествената воля – той проправя пътя и разрушава старата форма, за да може новата да се развие. Това е една от характеристиките на Бащата/Отеца/Махатма аспекта на Божественото Същество. Първият Лъч е много мощна, всепроникваща енергия и може да бъде открит във всички сфери на лидерство – политиката, управлението – и в силата на война. Той надарява човек с решителност, вътрешен подтик, способност да бъде лидер.

Но, често хората, при които доминира Първия Лъч, са способни да започнат даден проект, но не и да го завършат, отегчават се лесно и искат да преминат към нови дела и идеи. Учителят, който ръководи и разпространява този Лъч в Божествената Йерархия, е Ману. Един от тези, които работят заедно с него е и Учителят Ел Мория.

Първият Лъч беше използван позитивно от Уинстън Чърчил, генерал Патън, генерал Макартър и други през Втората Световна война. Той също така е една от чертите на пионера, типичен представител на който е Христофор Колумб.

Друго нещо, което трябва да се запомни за Първия Пламък е, че обикновено е много фокусиран в даден човек или период от време. Земята получава повече от него сега. Ние сме точка на фокусиране в цялата земна история. По време на кризисен период, когато светът претърпява огромни промени, хората интегрират в себе си този Лъч или той залива всички с енергията си – или и двете. Планетарната Йерархия може да го насочва, или той може да дойде чрез Шамбала или Санат Кумара (планетарния ни логос).

Но трябва да се разбере, че тези нива над нас само го разпространяват и спускат към нас – той не идва през Планетарната Йерархия – всички Дванадесет Пламъка са насочвани от Източника. Нито едно Ниво не взима решения само за себе си; решенията се спускат надолу през 357те нива от Консула на Дванайсетте в нивото на Създателя до вашата Планетарна Йерархия.

Причината, поради която Първият Лъч идва сега е, че това е критичен момент за Санат Кумара и Земята. Факт е, че те заедно достигат до кризисна точка, и енергиите на Първия Лъч са важни за задаване на правилния ъгъл/посока за Възнесение.

Енергията на Първия Лъч е много полезна за преминаване през ситуации, в които се чувствате заседнали поради апатия, липса на енергия, или липса на ясна перспектива за следващата стъпка. За да използваш неговата енергия – да надскочиш положението на заседналост – визуализирай волята си като червена стълба, по чиито стъпала се изкачваш – от депресията към свободата. За да засилиш интензивността на Първия Лъч, виж как потока от червена Светлина е проникнат от частици изгарящо бяла Светлина или от цветовете на дъгата.

За да засилиш физическата си енергия визуализирайте себе си седящ в лъч от червена Светлина, проникваща отвътре и заливаща те отвън; но го използвай благоразумно, защото може да стане изведнъж прекалено интензивно.

Използвай го, изучавай го какво може да направи за теб. Как те променя и насочва. Първият Лъч може да бъде много изискващ, наситен с качеството от човешкото ниво „Махни се от пътя ми, Аз преминавам от тук“. На вътрешните нива може да подейства като моментално пречистване и хармонизиране с/към Божествената Воля. Първият Лъч никога не си играе с обстоятелствата, той ги променя кардинално.

Втори Лъч

Аз Съм Любовта и прониквам всеки атом в Проявлението

Втори Лъч:  Това е Лъчът на Любовта-Мъдростта. Повечето от физическите „духовни“ учители са от Втория Лъч. Буда въплъти аспекта на Мъдростта, Христос въплъти принципа на Любовта. Синята Светлина на Мъдростта обгърната и проникната от нежността на Любовта – това са преливащите и взаимно допълващи се качества на Втория Пламък. Други великолепни същества от Втория Лъч са Соломон, Учителите Джуал Куул и Кутуми.

Повечето от хората, които чувстват вътрешен повик към духовното чрез някое учение, изразяват този Пламък в душата си. Учителят Майтрея е Световният Аватар на Христовото съзнание и скоро ще бъде заместен от Кутуми, който ще стане 36тият Аватар, като неговата мисия ще бъде докосването чрез Състрадание.

Висшите ментално-концептуални области се достигат чрез Втория Лъч. Вселенският Ум може да бъде докоснат чрез прекрасния Син Пламък. Чрез него човек може да се разшири ментално и така могат да бъдат възприети огромни по значение и обем ментални концепции от Вселенския Ум. Когато някоя идея се постави на това вселенско ниво – от Духовната Йерархия – тези, които могат да достигнат до там, ще я получат и разберат, и така тази идея може да се появи едновременно в различни области на света.

Казвано е, че Земята е на нивото на Втория Лъч. Според Джуал Куул: …нашата Земя получава изключителни количества от Втори Лъч от по-висш Източник, и след като този Втори Лъч достигне Земята, той се разпределя в Седемте Лъча… всеки Лъч, който ние получаваме всъщност е част от този Втори Лъч, и по този начин земният Втори Лъч е интензифициран; по-силен, защото той съшо идва от главния Втори Лъч.

Това също драматично се промени от датата на представяне на материала. Сега след като нашата планета се разгърна в четирите измерения, доминантните Лъчи на Новата епоха са – Първият Лъч, изключително силен, и Дванадесетият Лъч, който въплъщава всички дванадесет Лъча.

Вашата Планетарна Йерархия напълно интегрира от Осми до Дванадесети Лъч след 26 Януари 1991. Неспособността на Планетарната Йерархия да приеме тези висши лъчи преди тази дата, държеше планетата далеч от възможността да се разгърне в четвъртото измерение след Хармоничното Сливане 1987 година.

Въпреки че Земята се превърна в четириизмерна по това време, тя беше неспособна да функционира четириизмерно, докато петте висши лъча не бяха интегрирани, и по този начин да се завърши пълния кръговрат от Източника до Земята. Този пълен кръговрат включва всички 12 Лъча, не само първите седем.

Вторият Лъч може да бъде използван чрез настройването към неговите качества и визуализиране на розово или синьо – бебешко розово, бебешко синьо. Просто чувствайте себе си, вашето обкръжение или някоя ситуация окъпана в тези цветове. Розовото най-общо се свързва с изразяването на аспекта на Любовта, синьото с аспекта на Мъдростта. Можете да пречистите негативни ситуации и емоционално натоварени отношения като ги наводните с розова Светлина и да внесете яснота в объркването като добавите синя.

Трети Лъч

След мен върви всичко, Аз организирам Потока

Трети Лъч: Активна Интелигентност. Обикновено е жълто-златен, и тези, които го въплъщават са характеризирани с неизчерпаема практичност. Те са много последователни, на границата на ината, но преди всичко конкретни и прагматични. Томас Едисон е добър пример за този вид енергия. Германия е страна с много от Трети Лъч, и ефектите му могат да се видят навсякъде при нейните жители. Типично за него е силната организация, но не и винаги ясна представа за последствията от действията. Лечители от всички видове обикновено имат големи количества от този Пламък.

Сега, от Трети Лъч идват останалите Четири. Тяхното проявление е организирано от Третия Лъч, и от него се разгръщат Четвърти, Пети, Шести и Седми Лъч.

Смисълът на този Лъч е да се научат земните уроци, като по този начин се осъществи Космическия план на Създателя.

Третият департамент е „организаторът“ на Йерархията. Той е този, който върши цялата работа. Хората на Първия Лъч казват „Това е важно, това е ново“, и го започват. След това хората на Втория Лъч отговарят „И го направете с Любов, и бъдете сигурни, че пасва към желания опит за всички хора“, а изпълнителите на Третия Лъч казват „.

Трябва да го организираме по този и този начин“ – и го правят. Третият Лъч е този, който завършва всичко. Неговите енергии са организаторът, независимо дали говорим за живота на Земята или за Духовната йерархия.

Третият Лъч може да бъде използван например като изпращате жълта светлина към области от света (не определени хора, освен ако не са помолили за това), които чувствате, че се нуждаят от неговите качества, от организиращата му, практична енергия (области от Африка например). Вижте страната или областта окъпана в жълта светлина и бъдете осъзнати, че насочвате качествата на Третия Лъч натам.

Водачът на департамента на този Лъч е Махакохан, или „Господарят на цивилизацията“. Това е Учителят Серапис Бей, който преди беше отговорен за Четвърти Лъч.

Четвърти Лъч

Аз преживявам и превръщам всичко в Хармония

Четвърти Лъч е наричан Хармония чрез Конфликт и обикновено е виждан като зелен.

Повечето от тези, които го въплъщават, го преживяват като конфликт, отколкото като хармония. Те трябва да се научат да приемат тази вибрация и да я повишават, така че да функционират чрез хармонията на Четвърти Лъч. Четвъртият Пламък е една от Ангелските точки, местата, през които Ангелското съзнание навлиза в проявената Вселена.

Действието на Лъча може да бъде сравнено със слънчевата светлина, която се спуска към цветето и му позволява да разцъфне, но за това трябва много тежка и продължителна работа.

Много артисти и музиканти са на този Лъч и много от тях преминават през огромни вътрешни и външни конфликти, преди да достигнат точката на хармония. Някои класически примери за това биха могли да бъдат Ван Гог и Пикасо.

Хората на Четвъртия Лъч са много свързани със Земята – те обожават възможностите да живеят на различни места и да се занимават с разнообразна дейност. Поради това понякога те не могат да специализират в никоя област, а разполагат с общи познания.

Когато хората на Четвъртия Лъч попаднат в някой конфликт, той става много натрапващ и се разраства бързо, самозаражда се, и самите те не могат да се откъснат от него, продължават да се фокусират в него и да го разрастват. Това е другата характеристика на Четвъртия Лъч – да се издигнеш до невъзможни висоти и след това да проникнеш в дълбините – и отново и отново – като непрекъснатото въртене на колело.

Главният начин да върнете тези емоции отново в баланс е да използвате ума – това е техният естествен балансьор. Красивата музика също помага. Трябва да се разбере, че това поведение е енергиен модел/матрица, която може да се надмогне, и да се премине към висшите вибрации на този прекрасен Лъч.

Съществува силно привличане към Земята при хората с доминиращ Четвърти Лъч и те се отнасят към нея по начин, до който никои от останалите Лъчи дори не се приближава. Понякога за тях е трудно да медитират и да навлязат в духовната област, защото тази връзка със Земята застава пред тях. Много често те се занимават с предимно с физическа дейност – преживявайки опитността на Земята – например карайки всякакъв вид превозни средства, яздене, изкачване на планини, околосветски пътешествия, занимават се с отглеждане на животни или тяхното изучаване. Те обожават да участват в процесите на земния живот.

Балансирането на Лъчите може да се извърши и чрез работа с чакрите. За Четвъртия Лъч работата със Слънчевия сплит е важно, защото той е свързан с емоционалното тяло. Трябва да го стимулирате в неговите най-фини и продуктивни области и да го балансирате изцяло.

Учителят, отговорен за Четвъртия Лъч, е Учителят Паул, който дълго време действаше зад сцената. Той работи изключително много с Царството на Девите, а също така и с Архангел Габриел.

Поради непрекъснатите промени, които настъпват във всяка една област, не само на Земята, и причината, за които е разширяването на Източника, някои от качествата на този Лъч също претърпяват промяна. От нивото на Източника/Създателя беше спусната нова версия на този Лъч вече като Хармония изцяло балансирана вътре в себе си, без да се нуждае от външна опорна точка, чрез която да израсне и да се разрасне.

В момента преминаването от едните качества към другите е като постепенна смяна на фокуса – старото избледнява, новото става по-ясно и валидно. Важи същия принцип като при енергийните системи на хората в момента – някои все още действат от старото ниво на Източника, други извършват скок в съзнанието, при който сякаш добиват нова страхотна дълбочина навътре и качествено нова визия за себе си и вселената.

Промяната в Четвъртия Лъч има и още една особеност, а именно че новата версия изгражда стабилна енергийна мрежа насочена към преживяване на Хармонията и споделянето на тази Хармония. Мрежата свързва отделните брънки на планетарното съзнание, т.е. всички, които обитават дадена планета. Въпрос на време е промяната идваща от Източника да бъде интегрирана на всяко от нивата.

Пети Лъч

Аз синтезирам електричните енергии – Аз познавам и управлявам Атома

Пети Лъч: Чиста Интелигентност и Конкретно Познание. Обикновено е виждан в оранжев цвят.

Чрез този Лъч действат всички велики учени – тези, притежаващи дълбоката интелигентност да проникват в причините, в ситуациите. Те могат да анализират ситуация, да я оценят, след което да я оставят, само за да погледнат по съвсем друг начин на нея в по-късен момент и чрез синтезирането на опита си да преценят най-продуктивния подход. Те са тези, които извършват концептуалната работа в света.

Те имат менталния капацитет да поведат човечеството през сегашната ситуация към Новата епоха. Те могат да изработят насоките, а други да ги приложат. Хората, действащи от Петия Пламък, могат да концептуализират живота и да схванат кои са най-продуктивните подходи към него. Без този великолепен Лъч, подобни възможности не могат да бъдат разбрани. Петият Лъч предлага абстрактния ментален подход и разбирането отвъд мисленето.

Вътре в Йерархията от няколко стотин години департаментът на Петия Лъч е изключително зает. Те насочват „…заедно с другите неща, всички научни открития случващи се в днешно време, като ударението е върху все по-бърз и обхватен напредък.

Научните принципи са вграждани във висшите планове и след това разшифровани от няколко много напреднали същества на Земята.

Това е и причината, поради която открития се правят почти едновременно в различни точки на Земята. Тези открития са взимани от висшите ментални пластове по определен начин от тези, които са готови да ги приемат.

Петият Лъч е асоцииран с менталното тяло и е особено въздействащ сега, защото нашата епоха е много фокусирана (понякога даже заседнала) в менталното изразяване. Тези, които не са ментално фокусирани, преживяват света чрез емоциите си и са особено облагодетелствани от Лъча, защото им осигурява другата страна на опита, като заедно с това балансира емоционалното им тяло.

Менталният фокус е необходим, за да започне който и да е процес на балансиране. Чрез интуицията също може да се достигнат висшите нива, но ако искате да балансирате изцяло всички аспекти, тогава трябва да преминете през менталното, защото то уравновесява емоциите.

В следващите години, когато все повече от есенцията на висшите пет Лъча идва на Земята, Петият Лъч ще помага за тяхната интеграция и баланса на финните тела.

Глава на петия департамент е Учителят Хиларион, който в предишни животи е идвал на Земята като Паул от Тарсус и съдържа енергията на Апостол Павел. Той споделя тази отговорност с Учителя Марко.

Шести Лъч

Аз прекратявам желанията – Аз отивам отвъд и се отдавам на Аз Съм

Шестият Лъч е Лъчът на Идеализма и Отдаването и е виждан като индигово синьо. Ръководител на тази енергия в Планетарната Йерархия е Учителят Исус.

Шестият Лъч, Отдаване, може да бъде освобождаващ и прекрасен, но може да се плъзне и превърне във фанатизъм. Той е особено тежка енергия от човешка гледна точка.

Той идва, завладява те и те кара да следваш определен път. Той не улеснява търсенето, той ви фокусира в търсенето, прави ви отдадени, и по този начин е само допълнителна енергия, ако желаете енергия, която окуражава определени форми по пътя.

На физическо ниво чрез Шестия Лъч може да се наслаждавате на определени храни и да прекалите с тях, а в религиозните области може да ви направи ревностен вярващ и дори отвъд това, да подсили вярата ви до фанатизъм.

Шестият Лъч доминира на Земята в последните 2000 години и много ясно е изразен в Християнската религия и култура.

…той беше внесен основно чрез Христос – Учителя Майтрея. Как? Отдаване на „единствения Бог“, в съчетание с вибрацията на Любовта на Втория Лъч. Той фокусира Шестия Лъч тук в специфичен езотеричен смисъл и чрез неговото използване се роди нова насока в ученията, и в тази насока се открояват спецификите на Християнската религия…заедно със свързването на Втория и Третия Лъч.

Това ново Учение достигна до всяка една точка и повлия на определени религии. Департамента на Шестия Лъч продължава да прави това. Те се опитват да синтезират всяка религиозна активност в света.

Учителят Исус работи с моделите на отдаване. Той работи с определени религиозни организации и може, в дълбочина, да вникне и разбере всяка една от тях, и от това разбиране да синтезира учение и чрез него да повиши нивото на опитност. До къде?

До нивото на Цялостността – и след като ги види в тяхната Пълнота, със своето съзнание, със своите способности ги имплантира във Висшите Астрални планове, от където могат да се спуснат във физическото ниво. Всичко нужно е вече там! Всичко, което ни трябва за Новата ера е там! Това, което трябва да направим е да го докоснем и разпространим.

Чрез добавяне на Шестия Лъч към енергията или концепцията, с която работим, се добавя качеството „да си разгръща автоматично“ – ще бъде проявена автоматично. Това може да бъде използвано чрез фокусиране върху Индиговия Лъч, чрез усещане за показване на вибрацията му и интензифицирането му, как става по-светъл и лек.

След това фокусирайте тази вибрация върху концепцията, плана или модела, който искате да проявите. С това противодействате на ниските нива на този Лъч, и внасяте повече сила в качествата, които държите във фокуса си.

Като практикуващ  Лайф Коуч, горещо Ви препоръчвам да прочетете трактовката  на Джуал Кхул за израстване в планетарен аспект. Космичните лъчи ще ги получите и чрез минерали и кристали – лъчи за медитация.

                                                                   *******

Теми #божествена #вселена #духовна #душа #енергия #закони #космични #Космос #лъч #лъчи #медитация #прераждане #причина #светове #хармония #херметични #цвят