Анализирай с Красимир Куртев

Кои са факторите да бъдем щастливи ?

Кои са факторите  да бъдем  щастливи ?

В социалната мрежа най-таргетираната дума е Щастие. Различните ни желания и цели са белязани мисловно, че определени неща ще ни направят щастливи. Дали е така?

Щастието като илюзорност

В тази публикация ще срещнете истината някъде сред Фейсбук (Facebook)статуси, които с удоволствие ви ги предоставям:

1. „Докато един ще каже, че би се чувствал щастлив, ако е финансово независим и може да си позволи всичко, което поиска, за друг щастието се изразява в това да бъде обичан и ценен, да има много приятели и здраво семейство, за трети – в реализирането на негови идеи, за четвърти – да бъде на определено място или с определен човек, за пети- да има работата, която му носи удовлетворение и т. н.

2. „В повечето случаи обаче казваме – „ще бъде щастлив ако, ще бъда напълно щастлив, когато…“ Тоест винаги сме в състояние на търсене на щастието. А то някак постоянно ни бяга. Дори, когато постигнем желаното, се чувстваме щастливи за кратко и после отново започваме търсенето. Това кара някои хора да определят щастието като непостижима химера.“

3. „Ние хората искаме да бъдем живи, здрави, щастливи и обичани. Но да успееш да бъдеш истински щастлив и доволен от живота, трябва да се откажеш от някои неща. Голяма част от нас държим на толкова много неща, които в същото време им причиняват огромно количество болка, стрес и страдание, без да осъзнаваме от къде идват тези негативни емоции.“

4. „Разбира се, че няма как да контролираме всички хора около себе си и ситуациите. Би следвало да приемаме хората такива, каквито са. Ако някой не ни допада, нека да не се опитваме да го променяме, да положим усилия да контактуваме по-малко с него и да не се дразним на недостатъци му.“

Кои са факторите да бъдем щастливи ?
1. „Убеждения, които ни ограничават – човешкият мозък е толкова мъничък, а в същото време често се държи по убедителен начин, който убеждава и нас самите какво можем и не можем. Не си поставяй ограничения. Няма как да знаеш дали можеш или не можеш нещо, ако не си опитал, така че бъди смел, рискувай и прави нови неща. Сам ще се учудиш с колко неща се справяш добре.

2. Желанието винаги да бъдем прави – някои хора просто не могат да преживеят дадена ситуация, ако не са прави. Готови са да водят безсмислени спорове часове наред, само и само да докажат на околните своята правота. Дори наистина да си прав, няма смисъл да губиш своето време, а и това на другите, за да го докажеш.

3. Да се оплакваме често – свикнали сме постоянно да мрънкаме и да се оплакваме, без да правим нищо по въпроса. Престани да го правиш. Никой човек и никоя ситуация не е в състояние да помрачи настроението ти, освен ако ти не позволиш да го направи. Затова, вместо да се оплакваш, погледни на ситуацията по положителен начин. желанието да оправдаваш постоянно очакванията на другите – животът е твой и ти трябва да го живееш така, както сметнеш за добре, стига, разбира се, това да не наранява по някакъв начин околните. В днешно време доста хора гледат живота на другите и дават съвети как да го живеят, без да обърнат внимание на собствения си. И доста хора живеят според онова, което друг смята, че е добре за него, без да се замислят дали това им доставя удоволствие. Хората са толкова заети да угаждат на капризите на околните, че престават да живеят своя живот. Животът обаче е прекалено кратък, за да не му се наслаждаваш, затова спри да слушаш околните и живей така, както ти доставя удоволствие.

4. Критики и обвинения – много е лесно да критикуваш околните, но не бива да го правиш повече. Всеки прави грешки, не е нужно да вдигаш пръст и да се правиш на безгрешен. Ти също правиш грешки и то доста често. Няма смисъл да хабиш енергията си в обвинения, защото това те изтощава, а и отблъсква хората.

5. Мисълта за поражения – няма смисъл сам да си създаваш негативни емоции, като позволяваш в главата ти да се въртят такива мисли. Не вярвай на всичко, което казва твоя ум за теб, защото почти никога не е вярно. Мозъкът трябва да се използва правилно, за да бъде полезен инструмент, в противен случай се превръща в деструктивен.

6. Поставянето на етикетни квалификации– в днешно време хората заклеймяват околните в рамките на няколко минути. Често това става, без те да познават хората, доверявайки се само на интуицията си. За да не грешиш относно околните, просто им дай нужното време, първо ги опознай, а след това ги определяй какви са
7. Нашите оправдания – доста гора се ограничават, само защото имат навика да си намират оправдания за всичко – защо няма да учат, защо няма да отидат на дискотека, защо няма да се променят и т.н. Време е да се откажеш от услугите на оправданията.

8. Навиците-желанието да се харесваш на всички – има хора, на които това им е цел в живота. Те са готови да имат много маски и да ги сменят постоянно, само и само да се харесват на всички около тях. Реално те хабят излишна енергия, само за да могат да се държат така, както околните очакват. Но, замисли се, има ли смисъл всички да те харесват? За да бъдеш истински щастлив и да се чувстваш добре в кожата си, трябва да бъдеш себе си.

9. Промените – повечето хора не харесват промените и правят всичко възможно, за да ги избягват. Ако искаш да бъдеш доволен от живота обаче, трябва от време на време да излизаш от зоната си на комфорт. В началото може да ти е трудно, но след време ще установиш, че промяната ще направи живота ти по-хубав.

10. Привързаност – нормално е да се привързваш и да обичаш околните, но това трябва да бъде в границите на разумното. Също така е добре човек да прави разлика между любов и привързаност, защото това са две напълно различни неща. Най-напред се откажи от привързаността си към вещите, а след това и към околните. Това не означава да престанеш да ги обичаш, а да се научиш да бъдеш щастлив и без тях, тоест твоето щастие да не зависи от тяхното одобрение или присъствие.

11. Страховете ни – няма човек, който да не се страхува от нещо. Важното е тези страхове да не ти пречат да водиш нормален начин на живот. Всъщност страхът не съществува, той е в нашите умове. Ние може да се справим със страховете си, ако първо обърнем внимание на вътрешния си свят. И така външният вид ще се промени.“

Теми #facebook #критики #мисли на поражението #навици #обвинения #оправдания #привързаност #страхът #убеждения #фактори #фейсбук статуси #щастието