Здраве

ДЕФИНИЦИЯ НА ПРОБЛЕМИТЕ – Life Coaching

Какво е Life Coaching?

Life coach е човек, който ще ти помогне да дефинираш и постигнеш личните си цели и да живееш в хармония със собствените си ценности. Някои от хората, които ползват Life coaching, искат да подобрят живота си в дадена конкретна област (промяна в кариерното развитие, подобрение в личния живот, по-добро вътрешно познание, откриване на баланса между работа и личен живот и т.н.).

Други искат да направят някаква промяна, но имат трудности да дефинират точно каква. На трети им предстои да вземат важни решения и се нуждаят от професионален съвет, за да поемат по правилния за тях път.

При всички случаи задачата на Life Coach не е да ви даде „готова рецепта”, а правилните въпроси, напътствия и мотивация.

Процесът:

• Life Coach ще ви помогне ясно да дефинирате най-важните за вас неща и да си поставите конкретни лични цели.

• Втората стъпка е да съставите план за постигане на своите цели.

• Специалистът ще ви помогне да преодолявате трудностите и пречките по пътя към успеха.

Life Coaching и Психотерапия:

Понякога Life Coaching-ът се бърка с психотерапия, но двете области трябва да бъдат разграничени. Докато терапевтът се бори с „рани” от миналото, Life coach ви помага да гледате към бъдещето.

Записвайки се за консултация при life coach, вие не обявявате, че „нещо не ви е наред”, а че сте човек, който търси самоусъвършенстване. Сесиите протичат индивидуално, като вашият life coach се стреми да ви предразположи и мотивира да потърсите в себе си силата и идеите за промяна и ви помага да ги приложите в живота си.

Life Coaching по света и у нас:

По света има повече от 12 000 човека, които практикуват професията Life coach, като броят им се е удвоил за последните 5 години. Life coaching е третата най-популярна сфера на coaching след coaching на професионалисти, заемащи високи постове (executive coaching) и лидерски coaching (leadership coaching).

Life coaching практиците в България, за които намерихме информация, се броят на пръстите на ръцете ни, но се надяваме че има и още. Със сигурност, тази област ще се развива и в нашата страна. Ако решите да работите с такъв специалист, имайте предвид няколко неща:

1. Понякога в България не се прави ясна разлика между терапия и coaching (Coaching се използва като модерна думичка за терапия).

2. Важно е да си „паснете” като хора със специалиста, с който ще работите.

3. Преди да се спрете на даден професионалист е добре да направите пробна сесия, на която да разисквате реален проблем.

Автор: Милена Динкова

Теми #Време #въпроси #житейска #лайф коуч #не ми върви #обич #проблеми #стрес