БИЖУТА

Аквамарин – Камък на целомъдрието

Аквамарин – Камък на целомъдрието

Аквамарин – Бих го определил като Божественият камък, дори присъства в библейските персонажи. Името Аквамарин произлиза от латинското наименование „aqva marina“ – морска вода. И все пак нека да вникнем още в началото на Светото писание:

„А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата.“ – Битие (1:2).

Аквамарин – Божият Дух се носеше над водата

Оказва се, че аквамарина заема основно и почетно място в сътворението на планетата. Този минерал е прозрачен или полупрозрачен, със син, зелено-син цвят. Той е една от разновидностите на семейство Берил. Колкото е по наситен цвета и същевременно прозрачен камъка, толкова повече се оскъпява като пазарна цена.

Легенди и митове за Аквамарин

Съществуват  много митове и легенди за аквамариновия камък. Римляните вярвали, че ако фигурата на жаба е издълбана в аквамарин, тя е фиксирала враговете и ги превръща в приятели.  Друга римска легенда посочва, че камъкът поглъща атмосферата на младата любов: „Когато е благословен и носен, той се влюбва в любовта и върши велики неща“.

Аквамаринът също се счита за най-подходящият сутрешен подарък, даден на булката от младоженеца,  за цялостното довършване на техния брак. Гърци и римляни са познавали аквамарина като пазител на всеки моряк осигурявайки безопасно и проспериращо преминаване през бурни морета. В древна Спарта почитали аквамаринът като протектор и вседържец на победата, спартанците смятали, че носенето на аквамарин правил техните морски войници за непобедими.

Шумери, египтяни и евреи също са се възхищавали  и са оценявали много свойствата на  Аквамаринът. Този феноменален камък е бил  символ на щастието и вечната младост. В християнската епоха аквамаринът е бил идентифициран с апостола Свети Тома, защото „имитирал морето и въздуха“, а светията „пътувал дълги разстояния по море, дори и в Индия  за да проповядва Спасението“.

Уилям Лангланд  във „Видението за пиерите и ордата“ от 1377 г. споменава аквамарина като противоотрова за отрова. Този антидот е бил широко известен в цяла Европа. Тъй като по онези времена е имало множество отравяния сред царските особи.  Не е било необходимо да се пулверизира камъкът,  достатъчно било да се носи като пръстен или висулка.

Според древно гръцкият фолклор аквамаринът щял да донесе победа в битки и съдебни спорове. Скъпоценните камъни също са били кредитирани с втвърдяване на оригване и прозяване и се считат за особено ефективни за лечение на заболявания на челюстите, гърлото, стомаха, черния дроб и при зъбобол. Аквамаринът е бил използван и в церемониите с убеждението, че ще донесе дъжд, когато е необходимо, или суша ще споходи враговете.

Носен като амулет, се е смятало, че носи облекчение на болката и прави така, че враговете да бъдат по-приятелски настроени спрямо притежанелят. Аквамариновият амулет ускорявал интелекта и изцелявал от  мързел.

Древният философ Плиний отдал  дължимото на този жизнерадостен скъпоценен камък: „Прекрасният аквамарин, който изглежда е дошъл от съкровищницата на някоя русалка, в дълбините на лятно море, не се отрежда на всеки.“

Целителни легенди за Аквамарин

В древни времена, както и в съвременните такива,  аквамаринът има безброй положителни ефекти върху ползвателят . Атрибутите на аквамарините за пръв път са записани от Дамигерон през втория век пр. Хр. „Този камък е добър освен за увреждане на очите и за всяка болест, ако се постави във вода или се даде като напитка.“

Природната история на Плиний Старши също така изброява камъка като отличен лек за очни заболявания. Окото трябвало да се измие във вода, в която е потопен аквамарин. За да се лекуват сериозни очни заболявания, се препоръчва всяка сутрин да се постави прахът на скъпоценния камък в очите. Древните римляни вярвали, че аквамаринът ще бъде полезен при лечение на заболявания на стомаха, черния дроб, челюстите и гърлото. Днес модерните лечители вярват, че аквамариновият камък спомага за задържането на течности, което допълнително се свързва с водните аспекти на аквамарината. Съвременните лечители също вярват, че камъкът ще ви помогне да се справите с жлезистите разстройства, както и да помогнете за поддържането  здравето на очите си, както вярвали и  древните лечители.

Някои смятат, че камъкът е специфичен за лечение на повечето страдания, свързани с устната кухина, която свързват с отвора на гърлото, включваща способностите за говор и пеене, качество, което може би е свързано с терапевтичната стойност на цвета, а не с действителния състав на камъка.

Съществуват и много вярвания, които се отнасят до аквамарината като лечебен камък за умствени страдания, както и физически. Камъкът се смята за „целеви“ лечебен камък, тъй като третира духовни и психически смущения, както и физиологични разстройства и болести.

Аквамарин – Езотерични свойства

Аквамаринът се използва във връзка с Таровата тайна, като помага на хората да разберат стойността на спирането на дейностите в живота, за да търсят уединение и време за съзерцание. Помага на човека  да бъде по-добър в общение с вътрешно спокойствие и е известен със способността си да успокоява нервното напрежение, тъй като успокоява.  Аквамаринът е чудесен камък за медитация, тъй като разсейва ума от лоши мисли и улеснява получаването на комуникация от по-високите духовни вибрации.

Изчиствайки допълнителни негативни мисли, аквамарина призовава високото състояние на съзнание и духовно осъзнаване и насърчава безпристрастното служене на човечеството. Ако духовните и физическите тела са неправилно подравнени, аквамаринът нежно ги приспособява, освобождавайки интуитивната комуникация на всички нива.

Работата с аквамарин подобрява цялостното чувство за благополучие. Някои смятат, че аквамаринът се използва за лечение на хора потънали в скръб.  Смята се, че човек, който носи аквамарин, има по-добра способност да мисли ясно и да взема бързи решения. В допълнение, той увеличава достъпа на човека до смелостта. Насърчава мотивацията и удобството във времена на интензивно физическо и емоционално освобождаване, като същевременно поддържа един чрез процеса. Камъкът помага по време на  служба и защита, напомня за любовта и грижата за времето на промяната и в живота, пътя и целта.

Аквамаринът  помага за насърчаване на духовното и психическото съзнание, води до възстановяване на духа на сърцето и изцеление, подпомага извличането на душата и дълбоко заздравява на всички нива. Аквамарина се използва духовното, за да донесе пречистването на цялото същество, тъй като позволява на вътрешното Аз да преследва по-добре най-висшите идеали, поддържайки привързаността към светския свят в перспектива.

В допълнение към своите коригиращи ценности, аквамарин  е отличен камък, с който да направите промени в живота си, като държите повече вяра на вашата вътрешна духовност, да останете спокойни и чисти от собствените си замърсяващи поведенчески модели.

Аквамаринът предпазва от лъжи и измами. Отличен камък за медитация или отправяне на молитва. Помага също при отказване от зависимости – алкохол, тютюнопушене и наркомания.  Аквамарина помага на сърцето да се освободи от страхове, обиди и прави човек по-склонен да прощава. Според древно предание, ако камъкът започне да изглежда по-мътен и зеленикав то предвещава буря или собственика му е в лошо настроение.

В древността аквамаринът е смятан за един от най-мощните магически камъни. През Средновековието аквамаринът е камъкът, с който са украсявани статуите на Дева Мария. По това време се приема като символ на целомъдрието. То й е изразител на неопетнената любов. Във Франция новобрачните двойки си разменяли пръстени с аквамарин, като вярвали, че така ще имат дълъг и щастлив семеен живот, камъкът трябва да е обкован със сребро или бяло злато.

В случай, че желаете да ви се изготви индивидуална схема с определени минерали и кристали, може да се възползвате от услугите на Красимир Куртев. За повече информация: 0897 339585

Теми #Аквамарин #аквамарин легенди #аквамарина #аквамаринът #камък #камъкът #митове #морска вода #семейство берил