Астрология

КАКВО ОЗНАЧАВА РЕТРОГРАДНА ПЛАНЕТА

КАКВО ОЗНАЧАВА РЕТРОГРАДНА ПЛАНЕТА

Какво означава ретроградна планета – Думата “ретрограден“ означава връщане назад. Но ретроградната планета не обръща внезапно своето движение в обратна посока, само изглежда че прави така. Това ретроградно движение е наблюдавано в 3 етапа. Първо планетата се забавя,и накрая става неподвижна. Вторият етап е ретроградният.А когато планетата е готова да потегли отново, се забелязва втори стационарен период, и тогава тя като че ли отново потегля направо. И така, нека се потопим в астрологията:

 

Слънцето и Луната никога не се движат ретроградно

 

Ако планетата е ретроградна, тя не се движи по своя обичаен маниер.Затова нейното движение ще бъде по-малко явно и по-вътрешно ориентирано. Ако много от личните планети (Меркурий, Венера, Марс) са ретроградни в рождената карта, истинската природа на човека ще бъде по-незабележима на външен вид, защото повечето от нещата ще стават на вътрешно ниво. Ако една ретроградна планета управлява Слънцето, Луната или Асцендента, човек може да изглежда плах или да проявява определено колебание в непознати ситуации. Средно, хороскопът притежава 2 ретроградни планети.

Слънцето и Луната са светила, въпреки че условно са “планети” и те никога не се движат ретроградно.

Ретрограден Меркурий – Това е планета на разсъдливостта,ума и комуникациите. Когато е ретрограден процесът на мислене изглежда по-задълбочен и проницателен. Съществува някаква вътрешна способност да влиза във връзка с чувствата и мислите на другите хора, което предпазва от прибързани заключения. Много писатели имат ретроградни планети, защото за много от тези хора е по-лесно да се изразяват писмено, отколкото устно.

Ретроградна Венера – Това е планетата на привързаността, обществените импулси и ценности. Когато е ретроградна, индивидът не винаги е способен да покаже любов и привързаност, независимо колко дълбоко изпитва тези чувства. Трудно му е да бъде демонстративен. Той е стеснителен. Процесът на съзряване може да се забави и затова подходът към любовта може да е незрял. Или човек може да прояви импровизирано отношение към любовта и любовната авантюра и това може да го охарактеризира като нимфа или сатир.

Ретрограден Марс – Това е планетата на действието, енергията и инициативата. Когато Марс е ретрограден, човек има склонност да бъде по-малко в съревнование, ако не е в съревнование със себе си. Този индивид е по-преднамерен, и обикновено отработва всичко предварително, преди да го направи публично достояние. По този начин той може да избегне клопките е бързо да навакса пропуснатото. Когато се използва негативно, влиянието на ретроградния Марс, индивидът може да действа колебливо.

Ретрограден Юпитер – Това е планетата на експанзията, идеализма и оптимизма. Когато Юпитер е ретрограден, индивидът развива свои собствени религиозни и философски убеждения, идеали и даже морални принципи, вместо да приема това, което са го учили. Той търси интуитивно отговорите и ги намира вътре в себе си. Също притежава способността да вижда общата картина , вместо да се рови едностранчиво в детайлите. Той често ще открива пространства, които другите не забелязват.

Ретрограден Сатурн – Сатурн е планетата на дисциплината, учителството и управлява инстинкта за самосъхранение. Когато е ретрограден той е главният пример за свободна воля и нагласа. Негативно използвано влиянието на ретроградния Сатурн може да ви накара да се чувствате несигурен и даже комплексиран, защото когато погледнете себе си, вие не харесвате това, което виждате. Страхувате се да не ви отхвърлят, и затова разкривате себе си колкото се може по-малко в ситуации, които може да завършат с провал или да ви накарат да се чувствате по този начин.

Вие като че ли се нуждаете от постоянно насърчаване, тъй като ви липсва амбицията присъща за Сатурн. Въпреки това, ако се използва позитивно това влияние, вие ще се вгледате в себе си и още в ранна възраст ще бъдете наясно кой сте, накъде сте тръгнал и какво ще направите, за да се доберете до там.

Обмисляте предварително постигането на вашите цели по един скромен и ненатрапчив начин – но наистина ги постигате.Някои може да ви считат за твърде сериозен; обаче в действителност вие имате чувство за хумор, само че насочено точно в целта.

Ретрограден Уран – Тук имаме работа с планетата на свободата и пробуждането. Когато Уран е ретрограден, вътрешната насоченост на индивида подсилва импулса му да бъде различен, да счупи оковите на традицията още в ранна възраст. Потребността да бъде особен или уникален е засилена. Нуждата да се постигне лична свобода, доста странно, създава подтик да е над другите. Много политици, държавни глави, диктатори и обществени лидери имат ретрограден Уран.

Ретрограден Нептун – Това е планетата на интуицията,илюзията или разочарованието и духовното пробуждане. Аспектите на Нептун добиват особена важност, когато той е ретрограден. Ако Нептун сключва аспекти, които го правят мъгляв и неясен, проникването навътре няма да помогне да се изяснят нещата; напротив – човек може да заживее в един нереален свят от мечти или напротив – напълно да заблуждава себе си. Мъченическата природа на Нептун може да добие сила или човек може да се чувства достоен, само когато се жертва за доброто на другите. С позитивни аспекти, които подкрепят ретроградния Нептун, действието което идва отвътре, може да провокира много силна лична интуиция; всеки талант даден по рождение, може да бъде използван с лекота в една относително ранна възраст.

Ретрограден Плутон – Плутон е планетата на трансформацията и обсебването. Тъй като той е ретрограден 6 месеца в годината почти при половината от хората той е ретрограден. Затова е невъзможно да се припишат определени наклонности зависещи от това движение.

Времето, прекарано от всяка планета в рамките на 1 знак от зодиака

Луна – Подвижна се 12 – 15° на ден; в един знак престоява 2 и една четвърт до 2 половина дни
Меркурий – може да прекоси 1 знак за по-малко от 14 дни, но тъй като никога не е на повече от 28° от Слънцето, той се движи ретроградно приблизително 3 пъти в годината.
Венера – Изисква приблизително 26-30 дни. Венера никога не е на повече от 46° от Слънцето и се движи ретроградно 1 или 2 пъти в годината. През това време са и необходими около 2 месеца, за да премине през 1 знак.
Слънце – Движи се в порядъка на 28-31 дни за знак.
Марс – Най-бързо за 40 дни и най-бавно за 6 месеца преминава през 1 знак. Средното движение е приблизително 2 месеца, което зависи от това дали се движи ретроградно или не. Марс не се движи ретроградно всяка година.
Юпитер – Най-бърз за 6 месеца и най- бавно за 18 месеца преминава през 4 знак, което зависи от това дали се движи ретроградно или не, което той не прави всяка година. Средното движение е около 1 знак на година.
Сатурн – прекарва приблизително 2 и половина години във всеки знак, движейки се ретроградно 2 или 3 пъти в рамките на този период.
Уран – Нужни са му приблизително 7 години, за да премине във всеки знак, през който период той се движи ретроградн 7 пъти или около един път на година.
Нептун – нужни са му 14-15 години, за да премине през всеки знак и се движи ретроградно около 1 път всяка година, често с продължителност от 5 месеца.
Плутон – орбитата му е толкова ексцентрична, че отнема 12-25 години за знак. 25 години за да премине през Рак, и само 12 за да премине през Скорпион. Плутон се движи ретроградно около 1 път в годината за около 6 месеца.
Планетите могат да се движат ретроградно само когато са на определено критично разстояние от Слънцето: Марс – 133°, Юпитер – 116°, Сатурн – 104°, Уран – 104°, Нептун – 101°, Плутон – 101°.

Източник: ТУК

Теми #астрология #Планетарни идеи #ретрограден #ретроградна-планета