Анализирай с Красимир Куртев

Кабала – Скритото знание

Кабала – Скритото знание

Кабала се нарича „скрито знание“.  Знанията за Кабала съвсем целенасочено са били скривани от самите кабалисти. В самото начало преди 4000 години започва с Авраам, за този период от 2000 години преди началото на нашата ера и до разрушаването на втория храм  знанието не е било скрито. То се предавало и разпространявало широко.

В началото на новата ера се случва нещо, когато е бил разрушен храма. И през следващите 2000 години за хората от това поколение става недостъпно, каквото и да е било от Кабала. Това е онази пресечна точка в която се появяват религиите. Това е онова заразно зло в което започват спекулациите за устройството на нашият свят и на Вселената. За Твореца, какво представлява той  и прочие.

Отговор на тези въпроси идва от принципите на една или друга религия, които манипулират общностите. По този начин се получава разделение между хората, започват войни за надмощие. Всички властимащи от дадена религия представя на вярващите представят тяхното виждане на сътворението, по тази причина кабалистите скриват знанието.

Защо се скриват познанията според Кабала?  Наскоро един познат написа: „И ти ще отнесеш знанията на онзи свят както направи Кубрат Томов“, цинично, егоистично и завистливо звучи, ала човешкото око е алчно, то иска познанията  да завалят като манна небесна без да си е мръднало пръстът дадено творение.  Повечето хора не са узрели за да приемат познанията и в случай, че им бъдат предоставени, то те ще спекулират спрямо останалите хора.

Ще сведа и аргумент:  Смоковицата (смокиново  дърво) е символ на мъдрост. Изсъхването ѝ означава, че мъдростта е напуснала повечето хора, тоест познанията остава безплодна. А доколкото дървесината на смоковницата не става за никакви строителни нужди, такова дърво, „което не дава добър плод, бива отсичано и хвърляно в огън“ (Матея: 3:10; 7:19; Лука: 3:9). Тълкованието на последното е подобно – „Не давайте бисерите на прасетата“. Или в частност- Няма смисъл да се показва златното руно на слепец, защото или ще си помисли, че го подиграваш, или ще си въобрази нещо по различно от това.

Езикът на Кабала се нарича „Език на клоните“, той използва думи от нашият свят като обекти-семейство,книга, чаша, земя, небе и други.  Всички думи са символи и нищо повече от това. Нито една дума описана в светите писания не се отнася до този свят. Словото касае висшите сили, които създават и поддържат нещата произтичащи в този свят.

Това, което следва да разберем, че в света в който живеем не е свят на причините, той е свят на следствията. Сиреч нищо от това, което правим в този свят по нищо не се отразява на висшият свят от където ние произхождаме.  Нито едно физическо действие не оказва въздействие върху случващото се само по себе си.

Това е причината поради която нито едно от нещата, които извършваме за да разрешим проблемите в нашия свят могат да имат влияние върху изхода  на нещата без наличието на пълни познания.

В публикацията присъстват фрагменти от Уикипедия и „Разкриване на Кабала“

АМУЛЕТ ПАУНОВО ОКО – Хризолит

Теми #знания #кабала #религии #скритото знание #смокиново дърво #смоковица