Минерали и Кристали

АМУЛЕТИ – ДРЕВНИ ЛЕГЕНДИ

АМУЛЕТИ – ДРЕВНИ  ЛЕГЕНДИ

Кои са вашите символи и кристали?

 

За скъпоценни и полу-скъпоценни камъни като амулети и талисмани се споменава в много древни ръкописи.
В древни времена човека носейки камък е бил убеден, че камъкът има лечебни свойства, но също така влияе върху съдбата му. Вярвало се е, че мощни духове живеят вътре камъните.

Една легенда разказва, че амулета е изобретен от един мъдрец на име Ебрах, който е живял много преди Потопа. Ебрах е открил, че при използването на талисман от камък е в състояние да повлияе на върху съдбата на хората, които чрез молитви с кристал в ръце ще намерят благословията Му.

 

Древните египтяни и перси били много на ясно с астрологията и установили 12-те камъка определени за всяка зодия, и така превърнали талисманите в бижута, които силно били ценени.

 

В един римски ръкопис се описва, че един римски сенатор Ноний, предпочел да подаде оставка,земите си и цялото си богатство, изпадай в немилост при настоятелното изискване от страна на Марк Антоний. Последният направил всичко възможно за да се добере до този така желан пръстен с вграден Опал.

Интерес представлява историята на известния руски певец Шаляпин. Веднъж любимата му партньорка – Юлка Попова внезапно губи своят глас. За дай помогне, Шаляпин светкавично предоставя своят пръстен с Диамант.

Шаляпин я уверил, че пръстенът, че този пръстен е принадлежал на Петър Велики и осигурявал гаранция за перфектен глас и добър късмет. Тя повярвала на историята, взела пръстена и била толкова впечатлена от неговите „магически“ свойства, час след Попова си завърнала своят глас. Но за беда тя не връща пръстена на собственика – Шаляпин. В интерес на истината Попова никога повече не загубва своят глас.

В един от апокрифите на Авицена е описан важния момент за правилния избор на амулети и талисмани. Например при , експанзия, насилие и сприхави хора трябва да се избягват „адювант“ камъните.

Например, Рубин може да предизвика в даден човек да действа – да премине в агресия. Точно обратното пък, Рубин действа на меланхолици и срамежливи, и плахи хора. При тях се „събужда“ волята за победа, прогонва меланхолията и повишава жизнеността. Опал също е добър минерал за меланхолиците. Тюркоаз устройва всички хора. Като амулет и талисман би стимулирал всички добри страни на неговия собственик.

За разлика от талисманите, амулетите предпазват собственика си от нежелани външни и чужди влияния. Амулетът също така има свойството да изглажда вътрешните негативни импулси, които могат да навредят на неговия собственик. Амулетът е трябвало да се носи под дрехите, далеч от погледа непознат. По късно се установява обратното – амулета трябва да е видим.

Сред всички амулети най-популярните са тези, във формата на сърце. Обичаен „Ли“, така са ги наричали древните копти, които правели амулети от карнеол , зелен яспис , базалти лазурит . „Сърцето“, което било считано за Център на живота в древен Египет, е било обект на специално уважение и след смъртта. Те са го поставяли в специален съд до мумиите(Иде реч за амулети от минерали и кристали).

Египтяните вярвали, че само амулета във формата на сърце ще се яви теглилката, везната на истина и грехове на покойника.

Това е било поверие, че претегляйки истина и грехове, душата ще се завърне в същата си телесна обвивка.
„Сърце“ било представено символично със Скарабей (насекомо от черен цвят). Това насекомо отлагало яйцата си в човешките Часовници (чакри), като събирали негативната енергия във вид на буци и били вдигани и отнасяни от задните крака на Скарабей, според древните египтяни. След което се виждал взрив и дим отделен от тялото на омагьосания човек. Така скарабей персонифицирал мечта на хората за безсмъртието.

Римските легионери често носели пръстени със скарабей вярвайки, че тези пръстени ще им дадат кураж и сила.

В древни времена се считало, че изображенията върху камъните ще засили „магическите“ влияния. Въпреки това, за да се постигне максималната сила, изображението трябва да съответства на свойствата на камъка, в противен случай предимства ще бъдат отслабени.

Така, китайските династии считали, че образът на дракон върху Рубин или друг камък с подобни свойства, притежава свойството да увеличи богатството и осигури на собственика радост и здраве.

Ето и някои символики из древните ръкописи:
Фигурата на
– сокол върху (…) помагало на крале, принцове и магнати да получат само ползи.
– астролаб върху (…) носи богатство и предоставя на потребителя с възможност да му се предскаже бъдещето.
– лъв гравиран върху (…) , ще защити честта и ще лекува собственика от всички болести, ще му донесе уважение и ще го предпазва от опасности.
– магаре върху (…) позволява на собственика да си отгатне и предсказва бъдещето.
– жаба на (…) ще съгласува горчивите врагове и внесе хармония на тези във вражда.
– лъв или Стрелец върху (…) служи като противоотрова срещу отрови и лекува треска.
– човек със сабя върху (…) защитава мястото на живущите, ако камъка е от областта от Тун Дер ще предпазва собственика от бури и светкавици, както и от недостатъци.
– една капка от (…) носи мир и хармония между хората.

 

 

В случай, че искате да узнаете кой символ към кой камък се отнася, моля свържете се с мен. Ще Ви изготвя индивидуална схема, уверявам ви, ще останете доволни:
Красимир Куртев – 0897 339585 и 0887 392139

 

В древен Рим се вярвало, че амулетът, който носи защита срещу „злото око“ е гравираното око в центъра на Сардоникс, заобиколен от атрибутите на всички божества – покровители на всеки един ден от седмицата:

 

Неделя – ден на Слънцето – се представлява от лъва,
Понеделник – ден на Луната – елен;
Вторник – ден на Марс – скорпион;
Сряда – ден на Меркурий – куче;
Четвъртък – ден на Юпитер – мълния;
Петък – ден на Венера – змия;
Събота – ден на Сатурн – бухал;

Следва…

Теми #амулети и талисмани #древни легенди #Древните египтяни #зодия #полускъпоценни камъни #пръстен с Диамант #скъпоценни