Здраве

Емоциите са убиец на всеки орган

Емоциите са убиец  на всеки орган

Емоцията е преживяване на хората по отношение на обективните неща и отражението на това дали нуждите на хората са удовлетворени. Емоцията се разделя на два вида: положителна емоция и отрицателна емоция. Положителната емоция може да стимулира функцията на имунната система и да подобри здравето, а оттам и качеството на живот. Негативната емоция, включваща разочарование, тъга, тревога, обида, апатия и други е вредна за физическото и психическото здраве.

Физиологичните и психологичните изследвания и практическият опит от живота показват, че отрицателната емоция може да предизвика болест, да влоши болестта и също може да намали ефекта от лекарствената терапия. Тъй като физическо състояние на възрастните хора се влошава и способността на устойчивост към болестотворни фактори в и извън тялото е намалена, възрастните хора са податливи на различни заболявания. Често срещани заболявания са високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, язвена болест, диабет, рак и.т.н.

Заради много заболявания, нездравословна среда и дори заплаха от смърт, възрастните хора са предразположени към негативни емоции и песимистични мисли и са деморализирани и обезсърчени, което води до унищожаване на физическата и психическата координация – организмът е в стрес, имунитетът е отслабен, поради което се влошават болестните състояния.

Когато хората в напреднала възраст са болни, те понасят това с огромно напрежение, но това също така обременява семейството, обществото и медицинския персонал. Ако негативните емоции на възрастните хора могат да бъдат променени в положителни чувства, това ще помогне за подобряване на здравето, съпротивителните сили и самочувствието на възрастните хора и ще подобри тяхното качество на живот.

Емоцията е вид психологически фактор. Психологическият фактор се различава от други фактори, вредата му за организма не се разкрива пряко и има скрит характер. Той е невидим и затова хората често лесно го пренебрегват. Съвременната медицинска теория и клинична практика все повече преминава от чисто биомедицински модел в нов модел на биологично – психологично- социално-органична комбинация. Чрез този модел се вземат мерки за премахване на отрицателните емоции на пациента, което е много полезно за превенция и лечение на заболяванията.

Тревожността и чувството на неудовлетвореност имат пряка връзка с хиперактивносттга на мозъчния център на страха. Депресията има две форми: едната е реактивна, а другата е вътрешна. Реактивната депресия често настъпва след определени житейски събития, като смърт на приятели и близки, пожар в дома, грешки в работата, съпружеска изневяра и развод – депресивните емоции не продължават твърде дълго и могат да бъдат елиминирани чрез чужда помощ.

Вътрешната депресия се заражда несъзнателно по-продължително време, като например при неуспешен брак, труден живот, хронични заболявания, неуспехи в дългосрочен план, гледане на дете с увреждания и други.

Препоръчителни естествени камъни:

В зависимост от индивид и състоянието се изготвя схема от минерали и кристали, които варират от 9 до 12, като Цитрин и Розов кварц са водещи в дадена емоционалността.

За информация и контакти: Красимир Куртев

0897 339585 и 0887 392139

Теми #апатия #болести #емоции #емоция #обида #разочарование #тревога #тъга