Нумерология

Четворката символизира

Четворката символизира

Четворката (4 = 3+1) означава разрушаване хармонията на тройката и излизане отвъд плоскостта на нейното съществуване. Четворката символизира изходната точка на еволюцията на дадения план, когато материално той е създаден, но процесът на просветление на материята все още не е започнал.

Четворката символизира мъчителното състояние

С други думи, тя въплъщава ситуацията, когато духът, заключен в дадената форма, все още е напълно потенциален, непроявен, а формата – напротив – е толкова материална, че по никакъв начин не е съгласувана с него и е негов затвор – 4 (квадратът) е символ на затворническата решетка. Друг вариант за символ на четворката е кръстът: разпятие на духа в материята, тоест одухотворяване на неподготвената материална форма или въплъщаване на неподготвения дух.

Четворката символизира мъчителното състояние, когато духът мъждука във формата. Той вече (както винаги, от самото начало) е там, но някак си не успява да се устрои, формата не съответства на съдържанието, целта е непостижима с наличните средства.

4 – груба материализация, примитивната, ограничена форма, препятствие и импулс за развитие

Обаче четворката е стимул за разрешаване на проблемите: духът в първоначалната фаза е прекалено страстен и прави различни опити да отстрани несъответствието. По този начин четворката съхранява спомена за разрушената хармония на тройката и съдържа в себе си източник на енергия, насочен към нейното възстановяване.

И дори практически тази цел да е недостижима, много от усилията на четворката се оказват конструктивни, макар тя да достига не точно онова, към което се стреми. По пътя ще има много сривове, понеже за първоначалния импулс към вертикален пробив четворката се оказва неподготвена – средствата й са негодни.

4 = 2 + 2- към неразрешимия антагонизъм, присъщ на дадения материален план, се добавя и противоречието между него и висшето равнище, а именно – антагонизмът дух-материя. В резултат се получава устойчива конструкция (триъгълна пирамида), която символизира абсолютната липса на свобода.

4 = 1 + 3- хармоничната изява на Абсолюта винаги е опошляване и затормозяване на неговите творчески възможности: царицата в стъклен замък. Казано по друг начин – на високо ниво четворката символизира вселява-не на висш йерарх в плътните материални слоеве.

4 = 3 + 1- четворката е преодоляване затвореността на тройката, изход с цена – разрушаване на нейната хармония в следващото измерение, към което ще се наложи дълго и трудно да се приспособява.

Четворката е ръбеста, грозновата, агресивна, способна на спонтанност, тя не се страхува от трудностите, а социална е, но със своята сила и специфично страстно обаяние увлича след себе си.

Източник: „Авесалом Подводни Кабала на числата“

Нумерология и Таро за всеки

Теми #груба материализация #импулс за развитие #мъчителното състояние #ограничена форма #препятствие #примитивната #разрушаване #хармония #четворката #четворката символизира