Анализирай с Красимир Куртев

Цветове и символика

Цветове и символика

Цветове и символика – Човек избира своя предпочитан (любим) цвят в зависимост от своя характер, но също така и от социалния фактор. В резултат от социологически изследвания е получен следният ред на цветовете съответно на намаляването на предпочитанията към тях: светло синьо – виолетово – бяло – розово – пурпурно – червено – зелено – жълто – оранжево – кафяво – черно.

Зависимостта между избора на любим цвят и темперамента е илюстрирана по следния начин:

• Синьо зелената гама – Флегматици

• Зелено жълтата гама – Сангвистици

•  Оранжево червената гама – Холерици

• Лилаво синята гама – Мелахолици

Символика на цветовете

Символиката на цветовете се дължи на обективните особености на психиката, на всевъзможните асоциации, които често са доста прости: зелено – пролет, събуждане, надежда; синьо – небе, чистота; червено – огън, кръв; жълто – слънце, живот; черно – тъмнота, страх, неясност, смърт.

Такива тълкувания се дължат най-вече на всекидневния ни опит, който се допълва от митологичните, религиозните и естетическите ни възгледи. Като правило синият цвят означава мислене, жълтият – интуицията, червеният – вълнение, зеленият – възприятието. Но има и такива случаи, в които в един и същи цвят съвместно съществуват противоположни значения.

Например, жълтото може да значи женственост и измяна. От друга страна, на едно и също абстрактно понятие могат да отговарят няколко цвята. Любовта към майката е бялото, към бога – синьото, към себе си – жълтото, към любимия – червеното, към приятеля – зеленото, сексът е черното.

Това може да се каже за максимално наситените цветове, защото при изменение на наситеността на цвета, неговата символика също се изменя. Така например червеното символизира активност, страст, но при добавяне на бяло се получава розово – нежност. Ако се добави черно, ще се получи бордо, което е натоварено с „аморален“ смисъл.

Най-тържественото съчетание е бяло, червено и златисто. Постоянни и канонизирани са значенията на цветовете в херладиката. В таблицата са приведени металите и скъпоценните камъни, които съответстват на дадените цветове, а освен това и символичните значения, които хералдиката им определя.

slmvolika-na-cvetovete-1Из „Символика на цветовете“
АМУЛЕТ ПАУНОВО ОКО – Хризолит

Теми #гама #жълто #символика на #синьо #холерици #цветовете #червено