Анализирай с Красимир Куртев

Трябва ли хората да сме различни?

Трябва ли хората да сме различни?

 

Трябва ли хората да сме различни, какво означава да си различен, кои хора са различни и имаме ли нещо общо с тях? Порой от въпроси нахлуват за различието в хората.

Има ли различни хора?

Древните китайци са казали, че всички гарги са черни. Възниква въпрос: Нима всички хора са еднакви тогава?

“Животът е театър и всеки играе различна роля в него”
(Житейска мъдрост)

 

Различен,това дали не означава, че не си част от другите, че се отличаваш от тях, хора, които не са еднакви с теб-може би.

 

Учените казват, че в небето има над 300 милиарда звезди. Толкова много “слънца” разпръснати там горе и нито една не прилича на другите около нея. Така би следвало да бъдем и ние, хората. Разпръснати по целия свят, различни сами по себе си.

Всеки има свое собствено място на тази земя. Хората – да, различни са, но се допълват. Всеки човек е различен. Аз, ти и всички около нас. Но нека се огледаме. Би следвало да се гордеем с това, че сме такива. „Тъй като това съм аз, а не някой друг“. Различен/а, това значи да прескоча границите на своето мислене, да премахна предразсъдъците, да премина от другата страна. Ще ме уважават ли хората повече? В този свят понякога различните не оцеляват сред наложилите се. Ето това е цената, която трябва да платя – да се боря срещу еднаквите.

Хората все повече стават еднотипни и все повече заприличват един на друг. Стават част от цялото и цената, която плащат е да загубиш своята индивидуалност. А не трябва ли да се опитаме по някакъв начин да се отделим от всички и да направим живота си по- различен, по-уникален. не трябва ли да бъдем себе си, а не парцалените куклички, които подражават на “големите” и после като всяка кукла биват захвърлени след време?

В този свят на фалш и лицемерие искам да съхраня своята индивидуалност.
Хората правилно са казали, че животът е сцена и че всички ние играем различна роля.Но не мисля, че да си различен, значи, че слушаш различна музика или че носиш различен стил дрехи от другите. Хубаво е да си различен. Защото живеем във време, в което хората са станали еднакви.

Хората – еднакви и различни (есе)

 

‘’Странно същество е човекът. Мечтаещ , целенасочен, желае да постигне всичко ! Но понякога по детски наивен. Веднъж постъпва правилно, друг път греши. Веднъж е щастлив после тъжен.’’
Джек Лондон

 

Милиарди от тези същества,които описва Джек Лондон днес живеят по света. Целенасочени, мечтаещи, наивни, щастливи и тъжни. Може би в този момент, някой от тях плаче, разбрал,че е загубил нещо,което обича. А друг се радва истински, осъществявайки детската си мечта. Но не сме ли всички еднакви пред лицето на света? Нямаме ли еднакъв шанс, еднаква цел, еднакви мечти? Не желаем ли всички просто да бъдем щастливи ?

Може би е така! Опитвайки се да стигнем до нашата цел, се виждат и различията.
Различия, които правят човека толкова интересно същество. За някои щастието се крие в парите, успехът и славата и се борят с всички сили, за да го постигнат. Други копнеят да се приберат в къщи и да прегърнат децата си, да целунат човека, когото обичат, да разберат, че не са сами.

Някои живеят в скъпа къща, разположена на плажа в Калифорния, карат „ Мерцедес”, пият скъпи вина, носят дрехи от коприна и кашмир. Други живеят в гарсониера на панелен блок, карат застаряващ „Опел”, носят евтини дрехи. Макар и различни тези хора са еднакви. Имат мечти, интереси, цели и силата да ги постигат. Еднакви са в опитите си да осъществят своето щастие.

Различията правят хората интересни и ни дават възможност да видим колко красив е човекът. Защото именно различията, в иначе еднаквите хора, пораждат красотата, волята, силата и интелектът. Никой не би сметнал Айнщайн за гений, ако имаше още милиони като него. Нито пък бихме се възхищавали на красотата на Адриана Лима, виждайки всеки ден момичета като нея да ”дефилират” по улиците в квартала ни.

Учудващо е колко различни отговора бихме получили, ако зададем на всеки един от нас, един въпрос. Колко различни неща биха видели тези уникални същества в една картина на Пикасо ?

Колко ли усмивки бихме получили, разказвайки им по една шега?

Хората сме еднакви и различни! Това ни прави красиви.Не бива да забравяме това и да позволяваме различията да ни разделят. Да ни карат да се мразим, защото сме уникални. Защото сме хора!

„Странно същество е човекът” казал Джек Лондон. Толкова еднакъв и толкова различен. Просто уникален! Просто човек!
(Гаврил Иванов Тагарев ХІ клас)

Не трябва ли да бъдем себе си, а не парцалените куклички, които подражават на “големите” и после като всяка кукла биват захвърлени след време?

Използвани източници
„Какво ме прави различна?!”

„Хората-еднакви и различни“

Теми #въпроси #да се отличаваш от хората #красимир куртев #общество #различен #различието в хората #различни #хора #хората