Езотерика

ТРИТЕ ТЕЛЕСНИ ТИПА

ТРИТЕ ТЕЛЕСНИ ТИПА

Трите телесни типа – Вата, Питта и Кафа – Трите доши, управляват всички биологични, психологични и патофизиологични функции на тялото, ума и съзнанието. Те действат като основни съставни части и защитни бариери за тялото при нормални физиологични условия. Нарушаването на равновесието между тях предизвиква болестни процеси.

 

Всеки телесен тип има качествата на природните елементи, които я образуват

 

                                                  ВАТА конституция – телесен тип

 

Вата

 

Хората, притежаващи Вата конституция, най-често са физически слабо развити. Те обикновено са с плосък гръден кош, сухожилията и вените им се очертават добре, имат тъмен тен. Кожата е студена, груба, суха и напукана. Често се виждат по няколко родилни петна, които обикновено са доста тъмни.

В общи линии вата-хората са по-високи или по-ниски от нормалното; с фина костна система; с изпъкнали стави и костни краища. Мускулатурата е слабо развита. Косата е къдрава и рядка; миглите – тънки, а очите без блясък. Очите може да са хлътнали, малки, живи, със суха и мътна конюктива. Ноктите са груби и чупливи. Носът е гърбав.

Апетитът и храносмилането са променливи. Вата хората предпочитат сладко, кисело, солено. Обичат горещите напитки. Отделят малки количества урина. Изпражненията са твърди, сухи, оскъдни. Тези хора се потят по-малко в сравнение с другите конституционални типове. Техният сън може да бъде нарушен или се задоволяват с по-малко сън. Краката и ръцете им често са студени. Те са творчески активни, будни и неспокойни личности. Говорят и ходят бързо, но лесно се изморяват. В психично отношение те се отличават с къса памет, но с бърз ум и разбиране. Те могат веднага да схванат или разберат нещо, но и бързо забравят.

Хората с Вата, имат слаба воля. Психически са лабилни, притежават недостатъчна вяра в собствените си сили, нетолерантни са. Тези хора са нервни, неспокойни и изпитват много страхове. Всеки конституционален тип показва и определен начин на поведение и взаимодействие с околната среда. Вата хората са способни бързо да печелят пари, но и бързо да ги харчат. Следователно в повечето случаи остават бедни.

Представителите на Вата имат склонност към строго скроените модели, но се нуждаят от омекотени линии и падащи на дипли дрехи, които да неутрализират присъщата им острота. Други пък може да решат да украсят с всевъзможни тоалети и бижута издълженото си, слабо тяло на антилопа. Дрехите са нужни на този тип както за изолация, така и за придобиване на увереност. Никой не може да бъде по-елегантен от една Вата, облечена и декорирана по подходящ начин.

Облеклото осигурява необходимото допълнение за сухите, слаби и недохранени представители на тази доша. Повечето най-актуални модели са пример за Вата външност, макар много от тях да нямат Вата телосложение. Вата може да си позволи набори, волани и всякакви фантазии в облеклото, въпреки че въздушните хора последни биха се сетили за подобно нещо.

За всички се препоръчват семпли, елегантни облекла от естествени тъкани, но цветовете, моделите, типът плат и бижутата са различни за различните типове. Тъй като Вата е естет по природа, тя може да се облича и много красиво, стига да насочи вниманието си към този проблем. Нейните лековити камъни и метали са аметист, сапфир, жълт гранат, бял лунен камък, червен и жълт опал, сребро и злато. Топлите и успокояващи земни нюанси, каквито са червените, оранжеви и зелени тонове и всички техни комбинации, вдъхват на Вата увереността, която има нужда да излъчва.

 

                                                ПИТТА конституция – телесен тип

 

Питта

 

Хората, притежаващи Вата конституция са средни на ръст, стройни, често с нежни кости. Гръдният кош не е толкова плосък, както при вата-хората. Сухожилията и вените са нормално изпъкнали. Имат много бенки и лунички, които са синкави или кафяво-червеникави. Костите не са така изпъкнали, както при вата-конституция. Мускулатурата е умерено развита.

Питта тенът може да бъде меден, жълтеникав, червеникав или светъл. Кожата е мека, топла и по-малко набръчкана от тази при вата-тип. Косата е тънка, копринена, червена или кафеникава, има тенденция към преждевременно побеляване и косопад. Очите може да бъдат сиви, зелени или медно-кафяви, изразителни. Очните ябълки са умерено изпъкнали. Конюктивата е влажна и с цвят на мед. Ноктите са меки. Формата на носа е заострена, права, върхът на носа често е червен.

Във физиологичен аспект тези хора имат интензивна обмяна на веществата, добро храносмилане и в резултат на това повишен апетит. Хора с Питта конституция приемат големи количества храна и течности; имат естествени предпочитания към сладко, горчиво и стипчиво; обичат студените напитки. Сънят е със средна продължителност и без пробуждания. Урината е в голямо количество, а изпражненията са жълтеникави, меки, течни и обилни. Потят се много. Телесната температура може да е леко повишена; ръцете и краката са топли. Питта хората не понасят особено добре нито слънчевата светлина и жегата, нито тежката работа.

По отношение на психиката питта-хората имат добра способност за възприемане и разбиране на нещата. Те са много интелигентни, остроумни – добри оратори са. В емоционален план са склонни към омраза, гняв и ревност.

Те са амбициозни хора, които в общи линии обичат да ръководят. Питта хората умеят да ценят материалното благополучие и са сравнително добре във финансов план. Обичат да демонстрират пред другите хора своето благосъстояние и луксозните предмети, които притежават.

Обикновено Питта е облечена по начин, най-добър за предизвикване на успеха. Огненият човек се подчинява на възприетите правила на обличане и внимава да не се набива прекалено на очи. Ако се загледате в него, той винаги ще носи нещо по- различно, в което се забелязва капка ексцентричност. Властта привлича неудържимо представителите на тази доша. На тях им е приятно да украсяват със скъпи облекла мъжествените си атлетични тела.

Изтънчеността е най-добрата запазена марка за Питта. Стил и изтънченост при представянето са непобедима комбинация за властта. Естествените тъкани са най-добрият избор за всички типове. Най-подходящите цветове за Питта са бялото, синьото, лилавото, пурпурното, светломоравото, зеленото, пастелните тонове и всички техни комбинации. Представителите на този тип са оригинали, които не се побират в никакви рамки. Питта е винаги две стъпки пред настоящата модна тенденция и неизменно може да бъде разпозната по този признак.

 

                                                     КАФА конституция – телесен тип

 

Кафа

 

Хората, притежаващи Кафа конституция тялото им е добре развито. Те са обаче с подчертана склонност към напълняване. Гръдният кош е обемист и широк. Вените и сухожилията не се виждат, тъй като имат дебела кожа. Мускулатурата е добре развита, костите им не изпъкват.

Имат светъл тен. Кожата е мека, лъскава и мазна, а също така студена и бледа. Косата е гъста, тъмна на цвят, мека и къдрава. Ирисът е тъмен или син с плътна структура. Склерата често е много бяла, очите са големи и привлекателни. Конюктивите не са склонни към зачервяване.

Във физиологичен аспект кафа хората имат редовен апетит, храносмилателните функции протичат сравнително бавно и те приемат по-малко храна. Обичат да се движат бавно. Имат предпочитание към лютиви, горчиви и стипчиви храни. Изпражненията са меки и може да са със светъл цвят. Изпразването на червата става бавно. Потоотделянето е умерено, сънят – дълбок и продължителен. Те притежават голяма жизненост, на която дължат добрата си издръжливост. Хората тип кафа в общи линии са здрави, щастливи и спокойни.

От психична гледна точка, те притежават качества като толерантност, спокойствие, незлобливост и любов. Не са им чужди черти като алчност, привързаност, завист и желание да притежават. Те усвояват бавно, но задълбочено – когато веднъж вече нещо са разбрали, то им остава като трайно знание. По правило кафа хората са богати. Те могат да печелят пари и да ги задържат.

На Кафа действително й отиват цветните, свободни дрехи. Водният тип предпочита да не променя стила си в продължение на много години. Открият ли веднъж любимия модел, неговите представители имат склонност да купуват, и то нееднократно, негови двойници. В простотата има голяма красота, но Кафа не би трябвало да прекалява с нея. Тези жизнени хора могат да носят най-разнообразни цветове.

Моделът обаче трябва да бъде семпъл и без волани. На този тип не са му нужни много бижута или фриволни аксесоари. Нито пък строго ушити облекла. Ако Кафа тялото е в прекрасна форма, семплият модел с меки линии би му подхождал най-много. Онези обаче, които имат проблеми с излишните килограми, трябва да се насочат към широки, свободни облекла с класическа форма. Най-важните за Кафа скъпоценни камъни са ахат, червен диамант, червен и жълт гранат, червен и жълт опал, рубин и топаз. Металите от най-голямо значение са мед и злато. Кафа може да носи всички цветове на дъгата и всякакви приглушени тонове.

Стилът на нейните представители трябва да бъде пестелив, но чувствен, практичен и омекотен, и никога да не се набива на очи. Самотна златна верижка, миниатюрни деликатни обички, класически елегантни и скромни обувки със сдържана декорация, широка риза с платка, мека и свободна блуза – това са единствените украси, нужни на тези екстравагантни, чувствени хора. Те трябва да се придържат максимално към естествените тъкани в облеклото, а при избора на бижута към естествените метали и скъпоценни камъни.

 

Превод: Наталия Ангелова

Теми #вата #езотерика #кафа #питта #Планетарни идеи #Телесни типа #трите доши #тяло