Анализирай с Красимир Куртев

Таро е разчитане на символите

Таро е разчитане на символите

Таро картите имат своите символи поставени в картина. Често се сблъсквам с изрази – „ Ами и аз го мога“. С усмивка посрещам подобни посредствени изкази породени от емоцията – Кой е по-по най-вещ. В таро картите символиката не се състои само в числените стойности и подредба на самите карти. Символиката нарисувана върху всяка една карта е съвкупност от знаци.

Таро е система от символи

Какво казва една от известните таролози Илияна Смилянова:

Таро е символна система, тя работи със символи, а не с думи. А символите са езикът на подсъзнанието. За мен не случайно самият термин е „гледане на карти“. Трябва да се гледат картите. Аз не работя с таро, ако човек не гледа изображенията. Защото именно магията се случва – в буквалния смисъл на думата, „закопчават се“ нещата, когато човек гледа символите. Това са същите символи, които всички ние сънуваме.

И по същия начин, както символът ти носи някакво познание в съня, независимо дали си спомняш този сън или не, независимо дали рационално го тълкуваш след това или не – човек може да отиде много далече в тълкуването на един сън и много ползотворно да използва после неговото послание – по същият начин и таро носи послания.

Гледайки картата, хората получават и на подсъзнателно, интуитивно ниво важно за тях послание. Срещат се със себе си. Аз помагам до известна степен за тази среща, защото съм преводач от езика на символите. Като преводач, който те свързва с човек, говорещ на чужд език. Аз всъщност те свързвам със самия теб, срещаш другата си, невидимата половина, която рациото, дневното ти съзнание, не може да види в обикновена житейска среда.

Колкото по-дълго човек работи с такава система, толкова все по-буден и адекватен става във всяка една ситуация. Това е и идеята. Не да се срещаме със себе си само в някакви специални, определени случаи, а тази среща, този контакт да става все по-чест и по-силен. Когато задаваме въпрос, той съдържа в себе си и своя отговор. Те са като ин и ян. И срещата на въпроса с отговора става именно посредством символите.

Символите са достъпни за всеки, това е усещане, което не е толкова рационално и не мога да го обясня рационално. Само мога да кажа, че таро помага, така както всяка една подобна система – астрология, нумерология, И-Дзин и т.н., като ти осветлява ситуацията. Все едно си в една тъмна стая и запалваш лампата, и виждаш накъде вървиш, откъде идваш, каква е ситуацията, в която се намираш, какво се иска от теб, за да бъдеш адекватен на тая ситуация, за да можеш да продължиш напред, а не да циклиш непрекъснато и да се спъваш в едни и същи проблеми.

Таро – умеем ли да тълкуваме знаците

Въпросът обаче е как ще изтълкуваш тази информация, какво ще направиш с нея. Защото идеята не е само да я получиш. Повечето хора искат да я получат, а после не знаят какво да я правят и тя се обезсмисля. Макар че ти обективно може и нищо да не направиш с нея, но подсъзнателно си я носиш.

Тя е като някакво хомеопатично лекарство, което стои в теб и работи. Според мен таро работи на същия принцип като хомеопатията, работи само с информация. Хомеопатията съдържа само информация, нищо друго, на чисто материално ниво няма един атом от изходната субстанция.

По същия начин таро ти дава информация, която е лечебна, целебна, полезна за теб в този един момент. Таро е система, която ти дава точно толкова и тази информация, която ти е нужна. Защото, както знаем, и дозата прави лекарството. Има информация, която, ако ти се струпа наведнъж на главата, може да ти навреди много повече, отколкото да ти помогне.

*Илиана Смилянова е родена на 1 август 1965 г. в Дупница. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи като преподавател по литература до 1996 г., след което учи психотерапия. С изучаване и изследване на философията на таро и на връзките на тази система с митология, нумерология, цветята на Бах и други се занимава от 2000 г. Посещавала е семинари на Хайо Банцхаф, Херман Хайндл, Рейчъл Полак, Лило Шварц, Маргарете Петерсен и други.

Нумерология и Таро за всеки

Теми #знаци #разчитане #символика #таро #таро карти