Анализирай с Красимир Куртев

Себичност – „Аз съм“

Себичност – „Аз съм“

Себичност е синоним на термина нарцисизъм,  чието мото вечно е -„Аз съм, Аз съм такъв, какъвто съм“. Повтаряйки тази мантра на его-то  ние проектираме огледалното си външно отражение.  Душата е божественото в нас, ала и слуга на Творецът. И казвайки – Аз съм онзи, който съм, нарушаваме вселенският покой.

Себичност в душата на Нарцис

Митичният образ на младият ловец  Нарцис от Теспия в Беотия, син на речния бог Цефисус  и нимфата Лириопа е описан от Овидий в книга трета  от „Метаморфози“.  Според една от многото легенди,  Нарцис е бил младеж с ослепителна красота, оставал безразличен към любовните чувства (сексуалността), които пораждал у другите. Изпълнена с нямо обожание нимфата Ехо била отхвърлена от него и издъхнала от мъка. Нейните сестри се възмутили и оплакали на Немезида от егоизма и безчувствието на Нарцис. Тогава богинята решила да отмъсти за отблъснатите влюбени.

Тъй като гадателят Тирезий заявил, че Нарцис ще живее докато види своя собствен образ, по време на лов, Немезида подтикнала младежа да утоли жаждата си в един извор идващ от река Кефис . Обхванат от любов към отразения във водата образ, който не можел да достигне, неспособен да се откъсне от гледката на своя лик, Нарцис забравил да пие и да яде и пускайки корени на брега на извора, малко по малко се превърнал в цветето, носещо неговото име, което оттогава се отразява в пролетните води.

Има и друга версия от Конон , съвременник на Овидий, която завършва в самоубийството на Нарцис, опиянен от своята красота.  Конон описва, как В него, един млад мъж на име Амейниас бил влюбен в Нарцис, който вече бе избягвал мъжките си ухажори. Нарцис го отблъсква и за да не се прекъсва тази любов помежду им подава своят меч на Амейниас.  Така и двамата са се самоубили.

Основната легенда е, че Нарцис отивайки на лов се спира край реката за да утоли своята жажда. Виждайки своето отражение остава в плен на очарованието. Опиянен от факта, че вижда нещо по красиво от себе си, Нарцис решава, че вече не може да бъде обект на внимание тъй като има друг, който го засенчва, тоест неговото отражение. Натъжен взема  своят ловен меч и се самоубива.

Интерес предизвиква написаното по време на път от писателят Павзаний. Същият достига до заключението, че красавеца Нарцис съзира край реката своята сестра, която се къпе. Пищното и изваяно до съвършенство тяло предизвикват силно привличане и Нарцис. Ухаещите жълти цветя край реката предизвикват двамата към полово сношение. Брат и сестра встъпват в лоното на Инцест.  Което всъщност е самоубийство  метафизичен аспект.

Себичността е наркоза

Етимологията на думата „нарцис“ отвежда към гръцката дума narce, което ще рече „наркоза“. Цветето, наречено нарцис, било известно със способността си да приспива дори божествата. Персефона, както беряла цветя в полето, била замаяна от неговия аромат и благодарение на тази хитрост Хадес я отвлякъл в недрата на земята.

Дали Дон Мигел Руис не ще ли се окаже прав в следното: „Ето къде е балансът, там където се срещат небето и земята. Нито твърде добър, нито твърде себичен. Губиш баланс, губиш сила.“

За снимката: „Narcissus „(Нарцис)  е картина от италианския бароков майстор Микеланджело ди Караваджо , рисувана около 1597-1599г. Тя се помещава в Национална галерия за старинно изкуство в Рим.

АМУЛЕТ ЦИТРИНИНА СЪЛЗА – Цитрин Бразилия

Теми #аз съм #его #легенди #нарцис #Себичност