Анализирай с Красимир Куртев

Рождество Христово е през Април

Рождество Христово е през Април

Рождество Христово сякаш се явява като Библейска алетея. Истината за Рождество ту изгрява, ту се скрива.  Древните гърци и римляни са почитали Слънцето като творец на всичко, тъй като са били езичници.  През IV век Рождество Христово  се обявява за празник  на християните, който да се провежда на 24-25 декември. Нито юдеи, нито римляни са искали празниците на слънцето да бъдат засенчвани от раждането на Исус, тъй като според  наложените догми  той е бил земен човек. От друга страна  на 24/25 декември божеството Слънце навлиза в съзвездието „Кръст“.

Кога всъщност е Рождество Христово?

В Библията не се споменава точното време на раждането на Исус. Само се дават знаци в евангелието от Матей (Мат., 2:16 -18)  и евангелието от Лука. Младенецът се ражда през царуването на цар Ирод. Неговата жестокост се поражда с мълвата за идването на нов цар, което го принуждава да издаде указ за клането на всички младенци родени през въпросният предречен месец.  Дали е бил топъл или зимен месец  тук вече се изследователите се позовават на Лука. По време  на Рождеството   на Исус овчарите са пазели стадата си навън, на полето (Лука 2:7- 8).  Тоест няма как да бъде роден Исус през края на декември тъй като месецът е студен и дъждовен.

Но да се върнем  на езическият празник (Коледа – празник на Слънцето).  След като библията „мълчала“ за Рождество и по тази причина през III век някои християни са започнали да си създават собствени теории, а през IV век, когато започнала да възниква институционната църква римският епископ, присвоил си титлата папа, наложил за ден на раждането на Исус Христос да се счита таченият от езичниците 24 декември. Това „по случайност“ бил и най-свещеният ден в култа Sol Invictus (Непобедимото Слънце), чийто висш жрец в Римската империя бил императорът (Константин Велики). Но това не се отбелязвало по никакъв начин. Никакво празнуване или нещо подобно, което по онова време биха сметнали за еретична лудост.

Единствено вечерта се отбелязвала меса в чест на раждането на Исус Христос. Така било в продължение на близо 1000 години, без на никой да му дойде на ум да започне някакви специални чествания на раждането на Божия Син. Първи различните секти на еретиците гностици в Александрия, които смесвали езичество с малко християнство през II-III век започнали да честват по определен начин като празник раждането на Исус Христос. Кога е роден Христос може да се изчисли по някои текстове от Библията и това съвсем не е през зимата или пролетта.  В извадки от матрицата според Тората.

85

В даденият случай е била направена матрица според Тората и евенгелието от Матей. Исус е в матрицата, и най-важният от еврейския месец Тишри (приблизително септември-октомври от григорианския календар) 8 и 3759 година (18-ти септември, 3 пр. Хр.).

И след направената матрица от Лука, Исус е роден на 16 април – изводите за вас.

В юдеизмът , откъдето възниква християнството, не се честват рождени дни. В древността рождените дни по принцип не са били важни, не са се празнували и никой не се е стараел да ги запомни. Важна е била датата на смъртта. Рождени дни се чествали единствено на езическите божества започвайки от зимното слънцестоене на 24 декември, а по-късно и на други божества. От там някои фараони и крале са се наричали богове и са искали да им се покланят като богове и така започнали те самите да си честват рождени дни като боговете и изисквали да им принасят подаръци. Това, от една страна било, както езичниците принасяли дарове на божествата си, а от друга използвали начина да се подмажат на съответния владетел.

Почти всички обичаи и ритуали свързани с Коледа имат езически характер и повечето от тях не са богоугодни.

По времето на Ренесанса и реформацията в Германия и Швeйцария се разпространява древният езически обичай да се украсява иглолистно дърво. Най-рано този обичай бил разпространен в страните от древната цивилизация на арабския полуостров, като в чест на богинята Астарта и приемните подобни богини в различните градове държави се извършвали украсявания на ели или борове и ритуални оргии под тях. Древният магьоснически символ, известен като пентаграма (петоъгълник) е поставен върху дървото на богинята Астарта, а украшенията във вид на топки, каквито се правели още в древността олицетворяват слънчевото божество – Ваал.

Относно честването на Нова година на 31 декември това е обичай въведен от Юлий Цезар през 154 пр. Хр. Като различните народи честват своята Нова година по различно време, но след въвеждането на християнството в Римската империя и неговия официален статут през IV век в продължение на 1500 г. постепенно навлиза и в редица европейски народи. В Библията има посочено време кога да започва Новата година за тези, които се покланят на Бог и това съвсем не е през декември, или януари, или дори през зимата.

Използвани източници: burgasnews и marica.bg

Лични хороскопи, Руни и Таро отговори

Теми #библията #езически #коледа #Нова година #празници #Рождество Христово