Анализирай с Красимир Куртев

ПОСТАВИ СИ ЦЕЛ

ПОСТАВИ СИ ЦЕЛ

„Истинска магия“ не е пpocтo книгa, кoятo oбяcнявa „зaщo“, нo и нaдежднo пoмaгaлo, кoетo ни учи „кaк“ дa гледaме нa cебе cи и нa oкoлния cвят, зa дa пpеcтaнем дa бъдем жеpтви нa дpугите и дa пoемем в pъце юздите нa coбcтвения cи живoт. Aкo cе чувcтвaте жеpтвa, тoвa oзнaчaвa, че не живеете, кaктo бихте иcкaли. Toгaвa чac пo-cкopo тpябвa дa cе нaучите дa кoнтpoлиpaте cтpaхoвете cи, cлaбocтите и oтpицaтелните емoции, кoитo влaдеят миcлите ви и ви oтнемaт безценните дapoве нa cвoбoдaтa.

Научете се да вярвате повече в способността на тялото си да се лекува само и да се поддържа здраво. Как? За начало прегледайте седемте убеждения, описани в Първа глава, и начина, по който те се отнасят до организма ви.

Истинската магия на познанието

  1. Разберете, че у вас съществува невидима сила. Съзнавате ли наличието на такава всемогъща сила у вас? Макар че никога не можете да я възприемете с петте си сетива, научете се да я използвате, когато се опитвате да проумеете механизмите на тялото си. Когато установите позитивна връзка на доверие с нея, ще започнете да се подчинявате автоматично на съветите й. Ако например сте се убедили, че не ви е по силите да поддържате добра физическа форма, че сте слаби за занимания като плуване или бягане на дълги разстояния, че сте болнави и не можете да преодолеете свойствените на семейството ви болести, това определя посоката, поета от организма ви.

Сигурно други са ви учили да вярвате в подобни идеи и обратното просто не ви идва наум. Всеки ден се поглеждате в огледалото, виждате отпуснато или немощно тяло и си казвате какъв лош късмет имате с тези едри кости, които вървят по наследство, или пък с гените, които не ви позволяват да бъдете здрави. Тогава жизнената сила, която винаги е у вас, действа за утвърждаването на тези мисли.

За да бъдете вече готови ученици, преразгледайте тези мисли и, най-малкото, започнете твърдо да им се противопоставяте. Както д-р Кюблер-Рос открива удивителната способност на тялото да се самоизлекува мигновено, така и вие трябва да се убедите, поне в ума си, в салата на вашия организъм да се самоизцелява и укрепва.

  1. Знайте, че мислите ви се раждат у вас. Освободете се от мисълта, че не владеете тялото си. В цитата, с който започнахме тази глава, Шекспир говори за „волята“. Да, волята е градинарят, който се грижи за градината на вашия организъм. Тази воля е невидима, но въпреки това се ражда у вас, единствено и само у вас. Позволете си да я използвате така, че да отворите физическия си свят за това, което ви се е струвало невъзможно. Знайте, че мислите ви се раждат във вас и че те управляват всичко, което изживявате във физическия свят. Може и да не успеете да направите мускулите на културист от световна класа, които да ви донесат златен олимпийски медал, но въпреки това притежавате способността да бъдете прекрасни и божествено здрави в тялото, което имате.

Ако наистина вярвате и действате така, че да излекувате тялото си от болестите и оплакванията, за които сте смятали, че са извън вашия контрол, ще откриете истинската магия. Но готовността да вярвате и да знаете ще дойде само чрез мислите ви. И когато вече притежавате това знание и вярвате в него, и често се съветвате с него по начина, който описах, няма как да се върнете обратно към съмненията.

  1. Знайте, че граници няма.. Укрепвайте вярата си, че във физическия свят няма граници, които да ви попречат да постигнете истинската магия. Нищо не може да ви спре да превърнете болестта в здраве. Нищичко! Ако четете това и си казвате: „Той греши, той не познава моето заболяване“, тази мисъл ще се осъществи за организма Ви още в този момент. Границите ви са това, което отстоявате като граници и в което вярвате. Можете да действате само въз основа на мислите си, дори що се отнася до тялото, Което обитавате. То постоянно се преражда, във всеки момент от живота ви. Инструментите за това прераждане, както и за появата на нови клетки, които да заменят старите, са в невидимата ви същност – т.е. ума.

В каквото и да ви убеждават най-големите медицински светила, колкото и да сте пристрастени към никотина, кафето или алкохола, какъвто и неправилен режим на хранене да спазвате упорито – всички оплаквания на тялото, всички до едно могат да се премахнат по чудотворен начин. Но само ако знаете и разбирате, че границите са резултат на ограниченото мислене и вяра. Най-малкото, което можете да сторите, е вместо да се вкопчвате в ограниченията си, да промените начина, по който мислите за тялото си. Допуснете -просто допуснете, че познатите ви физически ограничения са продукт на мисълта ви.

Когато се отърсите от ограниченото мислене, учителите, които отдавна липсват в живота ви, ще започнат да се появяват и да ви водят към чудесата. Но помислете, да смятате, че възможностите ви са ограничени, е все едно да поставяте пред себе си барикада, която ще попречи на учителите да дойдат.

  1. Знайте, че животът ви има цел. Едва ли е възможно физическото ви тяло да съществува безцелно. Всичко на Земята си има своето предназначение, включително пребиваването ви тук като човешко същество. Това е част от съвършенството на необяснимо божествената и съвършена вселена. Трябва да насочите и тялото си към целта.

Трябва и за тялото си да зададете въпроса: „Каква е поуката тук?“. Потърсете сериозно поуката, скрита в неумението ви да се справяте с определени задачи, във физическия ви крах или в пристрастяването ви към едно или друго вещество. Тогава ще можете да изместите центъра на вниманието си от страданието към това какво можете да научите от болестта, злополуката, зависимостта. Помните ли този метод? Описах го в Първа глава като път към знанието посредством поуката. Той предхожда пътя на целта. Първо е страданието, после идва поуката и накрая – целта.

Когато стигнете до третия път, вече няма нужда да търсите поуката, защото вече знаете, че целта на живота ви е да давате, да служите, да се посвещавате на другите. Ако наистина знаете, че животът ви има велика, героична мисия, нагласата ви е на духовно същество, придобиващо временно човешки облик. Следователно, за да изпълните мисията си и да не се отклонявате от целта, автоматично ще давате на тялото си най-доброто гориво и всичката любов, която успеете да съберете, в интерес на осъществяването на тази цел.

Ще изпитвате желание често да спортувате и ще го правите с любов и уважение към съвършенството на тялото си. Ще го цените като хранилище на вашата душа и ще почитате съвършенството и красотата му. Няма никога да храните грозни мисли, свързани с него, защото в сърцето си ще знаете, че целта ви е да обичате и да служите, а това означава да отправяте мисли за хармония и щедрост към всички и всичко, включително и към собственото си тяло.

Истинска радост ще бъде да го храните правилно, да го освободите от отровите, да го излекувате по естествен път, да се радвате на съвършенството му. животът ви има цел! Не забравяйте тези важни думи. Живейте по този начин всеки ден и учителите ще започнат да се появяват редовно и да ви водят към истинската магия по отношение на тялото ви.

  1. Преодолейте слабостта, като я изоставите. Научете се да изоставяте разрушителните навици, вместо да се опитвате да ги надхитрите. Удивително е колко бързо човек се освобождава от лошите навици, когато има нагласата на духовно същество. Все едно, че влиза през портата на градина от здраве и щастие. Онова, което ви се е струвало толкова трудно, когато сте мислили за ограниченията си, вече се постига с чудотворна лекота. Откажете ли се от старите си навици на мислене, старите ви жизнени привички си отиват заедно с тях.

Бях удивен колко бързо се отказах от никотина и кофеина. Когато разбрах със сигурност, че не желая тези отрови в организма си, и когато повярвах, че няма да ми е трудно да се разделя с тях, всичко стана лесно. Пристрастяването се състоеше в начина, по който мислех за пристрастяването! Щом веднъж повярвах в себе си и видях душата и тялото си като нещо божествено и безценно, веднага можах да направя чудото -да прекратя тези вредни навици. И повярвайте ми, превръщането ми от закоравял пушач, пиещ литри кафе на ден, към човек, който не се докосва до цигари и кафе, наистина ми се струваше чудо.

Безброй пъти съм бил изправен пред изкушения, но никога не съм се чувствал изкушен. Тази част от живота ми остана в миналото и трябва доста да напрегна паметта си, за да повярвам, че някога съм бил пристрастен към тези отрови.

Човек просто изоставя подобни навици. Да се върнете към тях е толкова невъзможно, както и да започнете отново да пълзите, след като сте се научили да ходите. Ще се разделите с тези препятствия по вашия път веднага щом вземете решение да следвате описаните тук стъпки.

  1. Обърнете внимание какво смятате за невъзможно и променете убежденията си. Ако мислите, че ракът е неизлечим, ще разберете, че за вас това не е истина. Ако смятате, че сте обречени да прекарате живота си пристрастени към някаква отрова, в болест или страдание, преразгледайте това убеждение и го заместете с магическо мислене.

Думите „това е невъзможно“ обозначават мисли. Идеята за невъзможност не е някаква реалност, отделна от мислите ни. От техническа гледна точка. за мисълта, която не познава форми и измерения, няма нищо невъзможно. Вашето тяло, което ви изглежда направено от плътна материя, при по-внимателно изследване се оказва празно пространство или съзнание. Всъщност, както вече видяхме, цялата материя е преди всичко празно пространство. Колкото по-мощен микроскоп използвате, толкова по-ясно виждате, че чак до безкрайността материята се състои от празно пространство. Иначе казано, спомняте си поетично наречената от Робърт Фрост „тайна, която е в центъра и знае“.

Крачейки през живота, помнете, че всяка клетка във вселената, включително и тези, от които е изградено тялото ви, се състои от невидима сила. Забравете имената, с които я наричате. Знайте, че я има и в това измерение няма нищо невъзможно, включително способността ви да използвате тази жизнена сила, за да направите физическия си живот точно такъв, какъвто го искате. Чудесата се случват само след като се освободите от представата за невъзможното и си позволите да познаете магията на вярата.

  1. Прекосете границите на логиката. Престанете да се уповавате изцяло на разума си като водач. Невъзможно е да обясните логически собствения си ум, къде се помещава той, къде е бил, преди да се явите тук в човешкия си облик, и къде ще отиде, след като го напуснете.

Дълъг е списъкът на нещата, които не се поддават на рационално обяснение. Какво е мисълта? Как са свързани мислите помежду си? Откъде знаят майките какво мислят бебетата им? Как така гъските летят в строй, без някой да ги е учил на това? Как сьомгата се връща там, където се е излюпила? Щом не можем изобщо да обясним живота, да не говорим за начина, по който мислим, защо се уповаваме толкова на рационалната лява мозъчна половина, като й позволяваме да определя кое е възможно и невъзможно?

Във всяка клетка на тялото ви се крие енергията на цялата вселена. Вместо да се възприемате като човешко същество във вселената, опитайте обратното. Представете си, че светът е у вас. Светът и цялата му магия е във всяка клетка на тялото ви. Ако се опитвате да обясните чудесата с помощта на логиката и рационалния анализ, не след дълго пак ще мислите, че това е невъзможно, Ще попаднете в капана на старите си убеждения, безпомощни и безнадеждно обезверени за достъпните ви възможности.

Позволете си лукса да повярвате в божествеността на душата си. Позволете си да знаете, че всяка ваша мисъл е чудо, необяснимо за научната логика. Знайте, че вие – тяло и душа – сте чудо и нищо, което вашият ум може да си представи, не е невъзможно. Дори самото зараждане на живота идва от невидимото измерение на мисълта.

Това са седемте стъпки към истинската магия, които повторихме с цел да бъдат прилагани към физическата ви природа. Както и всичко друго, което трябва да научите, пътят към изграждането на вашето ново „аз“ започва и свършва в невидимата ви същност – в онова място без граници, откъдето тръгва всяко ваше действие, във вашия магически ум.

Уейн Дайър – „Истинска магия“

Кабала Тест – Магии, Демони, Проклятия

Теми #душата #общество #сетива #тялото #цел