Анализирай с Красимир Куртев

Петте вкуса за заболавянията на организма

Петте вкуса за заболавянията на организма

Сладко,солено, кисело, горчиво – фактори на заболяванията

Принципите на Петте вкуса за заболяванията са фактор индикация, за който нашият организъм алармира. Това не е само желание или прищявка, сигнал за определено заболяване в зародиш или наличие на такова.

 

Човешкият организъм би могъл да се определи като най-универсалния и неповторим компютър, който е бил създаден и не може да бъде пресъздаден – клониран. Организмът е барометър, който отчита липсата на всеки вид от микроелементите полезен за човека.

Така например, хората, занимаващи се с умствен труд, се нуждаят приоритетно от фосфор, онези от вас, които много четат или напрягат очите си имат необходимост от селен. Преподавателите и лекторите изпитват нужда от фосфор и йод, танцьорите-от силиций и ванадий. Хомеопатични дози йод са необходими на хората, подложени на нервен стрес.

Некомфортното състояние и заболяванията показват липса в организма на определени минерални елементи. Например, лющенето на кожата върху ушните раковини сигнализира за недостиг на фосфор и на елементи, необходими за формирането на нервни клетки. При сухота в устата по всяка вероятност не достига йод, затова пиенето на вода не помага, докато запасът от йод не бъде попълнен.

При получаване на нужното количество йод в състава на органичните съединения намалява до минимум вероятността от аборти, злокачествени тумори, очни заболявания. Разширените вени са резултат от недостиг на силиций, калций и фосфор. Други причини за това заболяване са неправилната стойка и застоялият начин на живот.

Важна роля в укрепването на организма играе манганът, който в големи количества се съдържа в майчиното мляко. Не случайно наричат мангана елемент на майчината любов. При животните лишените от този микроелемент самки, отказват да кърмят рожбите си. Жените, които не кърмят бебетата си, им готвят тъжно бъдеще. По правило такива деца израстват хилави и изтощени, мъжете често са импотентни. Приеманите от човека минерали трябва да присъстват в състава на органичните съединения, например в плодовете и зеленчуците.

Темата днес е:

Какви заболявания отчита организма при силно изразени желания към вкусовете

Въз основа на учението за Петте вкуса се определя болния орган (който може и да не боли в момента): желанието за сладко показва патология на панкреаса, за солено- на бъбреците, за горчиво-на сърцето, за люто-на белите дробове, за кисело- на черния дроб.

Детайлно

Хранителните ни предпочитания говорят не само за навиците, а преди всичко здравословното ни състояние.

За какво сигнализира нашия организъм, когато започне да ни привлича един или друг вкус?

1. Сладко-Силното желание за прием на повече сладко може да бъде сигнал за нервно и умствено пренапрежение. Глюкозата активно участва в изработването на хормона на стреса – адреналин, и е основен доставчик на енергия за главния мозък.

2. Лютиво-Притегателната сила на лютивото може да означава, че имате „ленив“ стомах, който бавно преработва храната и се нуждае от помощ. Точно това е работата на пикантните подправки – стимулират храносмилането. При нарушения в липидния обмен също се наблюдава потребност от нещо по-люто. Пикантното меню помага за извеждането на мазнините от организма, в това число и на лошия холестерол. По този начин се прочистват кръвоносните съдове. Внимание! Стомахът обаче може да пострада, ако лютивата атака го завари празен.

3. Солено- Ако храната непрекъснато ви се струва недосолена, може би имаме проблем с пикочо-половата система – цистит, простатит или нещо друго. Влечението към солено може да означава също и понижен имунитет.

4. Влечение към прясното-Необходимостта от такава храна нерядко възниква при гастрит или язва на стомаха с повишена киселинност, при запек, както и при проблеми с черния дроб и жлъчката. Прясната храна действа като слабително средство, успокоява стомаха. Ако всякаква храна ви се струва прясна, безвкусна, при това настроението ви продължително време е лошо, чувствате се без сили, може да става въпрос за депресия, съпроводена с нарушения във вкусовите възприятия.

5. Кисело-Неудържимото желание непременно приемем нещо кисело се дължи на гастрит, при който стомашният сок е с понижена киселинност. При простуда и повишена температура киселото питие – чай с лимон, облекчава, тъй като притежава охлаждащи свойства и възбужда апетита.

6. Горчиво-Това вече е сигнал за затлачване на храносмилателната система или, че болестта не е отминала и организмът се намира в състояние на интоксикация.

7. Стипцаво-Ако изведнъж ви се прииска да сложите в устата си нещо стипчиво, значи защитните сили на организма ви отслабват. Продуктите с такъв вкус помагат за деленето на клетките на кожата, затова подобряват цвета на лицето и са добро средство за бързо заздравяване на рани, спират кръвотечение. Но стипчивата храна сгъстява кръвта, което може да бъде опасно при хора с варикозни вени, хипертония или сърдечносъдови заболявания.

В следваща публикация очаквайте скоро – Диетата Озава

В статията са включени фрагменти от книгата на Виктор Востоков – „Тайните на тибетската медицина“

Езотерични консултации – Парапсихолог, Минерали и критстали

Теми #горчиво #кисело #нашият организъм алармира #сладко #солено #укрепването на организма #фактори на заболяванията #човешкият организъм