Анализирай с Красимир Куртев

Оскарите, символ на пищност, лицемерие и безплодие

Оскарите, символ на пищност, лицемерие и безплодие

Пищните церемонии около раздаването на наградите Оскар ни отвеждат в онези библейски времена, където бродещите израилтяни изпадат в екстаз при издигането на Златният телец.

„Стани, направи ни богове, които да ходят пред нас; „ – (Изход 32:1)

Оскарите  и златния телец

След като издигат златният телец в култ, възлюбеният народ на Бог, започва да се кланя на статуята обзет   от неистови стремежи на всеки един да докосне златната статуетка.  Това е повод за веселия съпроводени с алкохол, наркотици, разврат и прочие.

„И на следния ден, като станаха рано, пожертвуваха всеизгаряне и принесоха примирителни приноси: после людете седнаха да ядат и да пият, и станаха да играят.“ – (Изход 32:6).

Връщайки тази скверна гледка от преди около 3500години, днес народите също са хипнотизирани  пред събитието златен Оскар . Интересно е да се отбележат приликите между двете събития . Имаме „звезди“ или „знаменитости“ и в двете епохи.  В подножието на планината Синай стотици хиляди чифта очи са били тържествено насочени към златния телец, както днес милиони камери са насочени към статуетката Оскар. Етимологията на думата „поклонение“ означава „достойнство, слава, разграничение от духовността.

И в двата случая целта е една, реч встъпителното слово със статуетка в ръка: „ От днес това е моят Бог“.

„Оскар“ – Озарис – Птах

„Оскар“ – Наградите са известни като „Оскари“ от името на наградната статуетка. Тя представлява фигура на изправен рицар, подпрян на меч. Най-популярната легенда  гласи, че библиотекарката на Академията Маргарет Херик, виждайки статуетката на една маса, възкликва: „ Досущ прилича на моя чичо Оскар!“.  Статуетката е изработена от британиева сплав, покрита отгоре с мед, никел и сребро, тънък слой 24-каратово злато, върху който се поставя епоксидна смола. След това се полира до блясък.

Озарис – Терминът „Оскар“ се свързва с  египетския бог Озирис, който бил управлявал подземния свят в съзвездието Орион. Според  текстове намерени в близост до една пирамида се описва, че  душата на фараона Озарис ще възлезе на Орион за да се прероди като звезда. Тази звезда ще има различни преображения и така ще се увековечава духът на Озарис.  Същият онзи бог на разврата между мъж с мъж и жена със жена. В много фрески Озарис е обрисуван с други мъже запечатан в доста интимни моменти.

Птах – Птах, който винаги привличал окото също се свързва с Оскар. Божеството Птах е символ на архитектурата и строителството, зидар(символ на масоните). Той е бил догматичен, егоистичен и прекалено рязък. Убеден, че винаги е прав, но това е било само поза, с която е искал да убеди себе си в собствената си златна и божествена стойност. Самоуверен и самовлюбен, Птах лесно е подтиквал на хората около него към ласкателства, лицемерие, ехидност и измами. Божеството на блясъка, така е бил окачествяван по онези времена.

Птах е бил увлечен по хомосексуализма, може би по тази причина е изобразен с меч в ръка, който прикрива половите му органи. Според легендите именно този скиптър – меч бил призив за прекратяване на човешкото размножаване в древен Менфис.  Случайност или не статуетката „Оскар“ е изобразена точно по образа на Птах.

От древни апокрифи, легенди и рисунки на повечето божества като Сет, Озарис, Птах, Хор, Тот, Хор, Атум и други, са им били премахнати половите органи, защото са считали, че за да си бог следва да нямаш пол.

И днес – Нищо ново под слънцето за идола Оскар. Точно като фараона Птах бил почитан като бог, който се е превърнал  в звезда, и нашата съвременна култура е приела същата тази практика, като се покланя тези, които стават звезди. Или както Уебстър  дава определение на думата „поклонение“ в своя речник: Екстравагантно отношение, възхищение или преданост към даден обект за почит.

Автор: Красимир Куртев

АМУЛЕТ ПРИЛИВНА ВЪЛНА – Океански яспис

Теми #безплодие #божеството #златният телец #лицемерие #наградите оскар #озарис #пищност #птах #фараони #хомосексуализъм