Анализирай с Красимир Куртев

Наистина ли душата тежи 21 грама

Наистина ли душата тежи 21 грама

Наистина ли душата тежи 21 грама? Въпрос, който породи любопитство и различни гледни точки. Митът, че човешката душа тежи 21 грама придобива по-широка популярност около филма ”21 Грама” на режисьорът Алехандро Гонзалес.

 

Душата и точният момент на смъртта при човек или животно

Попаднах на една интересна публикация относно теглото на душата. Авторът дава интересна трактовка на така наречените 21 грама:

Душата на човек тежи 21 грама. Тази идея, обаче се появява на бял свят още в далечната 1901 след съмнителния експеримент проведен от д-р Дънкан МакДюгъл в Хейвърхил, Масачузетс, който решава да измери теглото на свои шест пациента болни от туберкулоза в точния момент на смъртта им. Очакванията му са да установи загуба на тегло при починалите в следствие напускането на душата телата на покойниците.

Резултатът:

При двама от шестте пациентите резултатите не са зачетени към проучването.

При други двама от пациентите докторът отчел загуба на тегло в момента на смъртта и допълнителна загуба на тегло кратко време след смъртта.(Може би душите напускат телата на пациентите поетапно?)

При друг пациент д-р МакДюгъл отчел загуба на тегло, след което теглото на пациента се възстановила и отново последвала загуба на тегло. (Може би душата се двоуми дали да напусне тялото? Трудно и е да вземе правилното решение?).

При един от пациентите, обаче докторът установява приблизително в момента на смъртта загуба на тегло с ¾ унция (приблизително 21 грама).

Докторът повторил експериментът с кучета, но при нито едно от животните не била регистрирана загуба на тегло в момента на смъртта им. Тук МакДюгъл направил интересното заключение – Кучетата просто нямат душа! (Сега си обяснявам защо никога, не съм чувал за очевидци на призраци кучета или призраци на други животни)

Научните среди още през онези години съвсем обосновано отхвърлят твърденията на МакДюгъл, като дори самият МакДюгъл заявява, че резултатите в никакъв случай не са категорични и експериментът трябва да бъде повторен многократно за да бъде направени сериозни заключения.

За вярващите в задгробния живот обаче, които често задоволяват вярата си с абсолютно непроверени твърдения, опитите на доктора са напълно достатъчно доказателство, че душата на човек съществува след смъртта на тялото.

Какво пропуска обаче доктор МакДюгъл?

Първо умишлено или не докторът не взима в предвид факта, че моменти преди смъртта температурата на тялото се повишава до 39.2 градуса. Това е така нареченото агонално състояние при което освен, че температурата се повишава се засилва метаболизмът и потенето след което настъпва смъртта.

Тялото, обаче остава горещо, а понеже сърцето и белите дробове не функционират кръвта не може да бъде охладена. Всичко това довежда до засилено изпарение на влага от кожата – след смъртта кожата е все още изпотена., като количеството влага, което тялото може да освободи през кожата и след което същата влага да бъде изпарена може далеч да надхвърли 21 грама.

Според експертите, при опитът с кучетата не е била установена загуба на тегло поради причината, че кучетата не се потят (кучетата нямат потни жлези) и съответно след смъртта по кожата им няма влага, която да се изпари.

Важно е да се отбележи, че дори в наши дни е много трудно да се установи абсолютно точният момент на смъртта при човек или животно, а все пак това е бил един от основните критерии от които зависи експериментът на д-р МакДюгъл.

Да добавим и, че съществуват известни съмнения в акуратността на измервателния апарат, който е ползвал докторът – механичен кантар с тежести тип везни.

И не на последно място трябва да отбележим, че загубата на ¾ унция (близо21 грама) е била установена единствено при един от шестимата покойници, поради което е абсурдно да се приеме като доказано твърдение, че човешката душа тежи 21 грама а от там вече и като доказателство, че след смъртта душата напуска тялото на покойника.

Автор: Иван от Русе

Кабала Тест – Магии, Демони, Проклятия

Теми #21 грама #Анализирай с Красимир Куртев #душа #душата #езотерика #след смъртта #теглото на душата