БИЖУТА

Мистика и символика на пръстите, и пръстените

Мистика и символика на пръстите, и пръстените

Пръстенът е традиционен символ на безкрайността или вечността, транспонирането на магически кръг в реалния свят на материални, функционални обекти.

Мистичната символика на пръстените

В магически смисъл, облечен с пръстен вие се свързвате със сила, с енергия. Материалите, от които се изграждат на пръстените, както и вашата визуализация, определят характера на тази енергия. Появата или привлекателността на пръстен, или неговата материална стойност, са от значение в мистиката. Дизайнът на пръстена, метали и скъпоценни камъни са били използвани като единствените фактори, които участват в избора на пръстена за мистика, отколкото като за посредствено бижу.  Всички пръстени някога са били магически или свещени.

Да разгледаме мистиката и символиката на пръстите и пръстените разположени по тях.

 

  1. Пръстен на малкият пръст – Кутре

Пръстените на кутрето  имат няколко предимства: те не са израз на религиозност или   асоциации с повечето култури за разлика от безименния пръст. Те са носители на „изявлението“, от неговият покровител – Меркурий. Носенето на пръстен на този пръст „казва“ на останалите около вас, колко сте привлекателни, каква е харизмата и духовното ви излъчване.  Чрез пръстенът на кутрето вие лесно ще можете да изразите себе си чрез духовно послание възприето на подсъзнателно ниво от обкръжението ви.

2.Пръстен на безименият пръст

Пръстен на безименият пръст  е символ на творчество.  Закрилян от Аполон, пръстенът поставен на този пръст  отразява вашата креативност и чувство за благосъстояние.  Безименният  пръст на лявата ръка е единственият с директна връзка към сърцето, поради което той се е превърнал в традиционен пръст за брачни халки. Това е самоналожено ограничение на подсъзнанието желае да споделя себе си с другите. Символиката е преди всичко баланс или човек търсещ балансът.

  1. Пръстен на средния пръст

Поради централното си местоположение, поставянето на пръстен е символ на отговорност, тоест притежателят дава знак, че иска кредит на доверие и  гарантира  способността да носи отговорност.  Тъй като средният пръст се свързва със Сатурн, степента на отговорност се открива от металът на пръстена, калай, олово, мед, цинк, сребро и злато. Рядко хората поставят на този пръст свой пръстен, правят го смелите.  Древните пълководци са надявали преди битка своят пръстен на средния си пръст за да получат вдъхновение за безстрашие.  Това не означава, че носейки пръстен на този пръст даден човек е смел, по скоро това е символ да се преодолява всеки страх.

  1. Пръстен на индекса – господарският пръст/показалец

Ако се върнем стотици години назад показалеца е най-често срещаното място за пръстен на властващите (обикновено печат или герб),  защото те се обозначават със своят специфичен статус.  Всичко, което искате да се използва често и категорично във вашите жестове могат да се изразят чрез пръстен върху показалеца.

Покровител на показалеца е Юпитер, който символизира власт и лидерство.  Асоциацията на метала,  но ярко сребърни тонове са нормален избор за показалеца, може и от бяло злато, но не и от жълто. Пръстенът е Индекс  – посочващ. Пръстът на Юпитер представлява его, лидерски качества и категорична позиция или устои в обществото.

Пръстена  на показалеца подчертава вашата увереност и амбиция, способността си да направите  свой собствен модел на мислене – да бъдете различни от „тълпата“.  Но преди да го поставите следва да се докажете. Сочещ с показалеца  пръстена обявява: „Аз съм!“.  От това не следва, че поставяйки пръстен на показалеца вие ще се превърнете в господар, този символ е опит да се подобри силата на волята с подкрепата на общото его.

  1. Пръстен на палеца – Волята

Палецът символизира жизнеността и сексуалността. Разделянето на палеца от останалата част на пръстите представлява човечеството заобиколено от космоса. Носенето на пръстен върху палеца подчертава настояване на свободата на мисълта и действието. Символиката е да не се допускат никакви външни фактори, които да влияят на личното ви мнение.

Палецът не разполага с астрологична асоциация, но в класическата митология се е смятало да палеца да бъде индикатор за характера: Силни, прави палци предназначени за авторитетна   личност, докато кривите такива се приема като  знак на нечестивост.

Следва продължение…