Здраве

ЛЕКАРЮ ИЗЛЕКУВАЙ НЕВЕЖЕСТВОТО СИ

ЛЕКАРЮ ИЗЛЕКУВАЙ НЕВЕЖЕСТВОТО СИ

Лекарю излекувай невежеството си. Винаги съм изпитвал изключително уважение към медиците, представители на конвенционалната медицина. Няма човек, който да не се е обръщал с апел за помощ към лекарите. Също така няма човек, който да не е благодарен за положените грижи от страна на медиците. Достойни мъже и жени бъдещи медици полагат клетва (през 2005 г. в съгласие с Чл. 176 от Закона за здравето при връчването на дипломи всички новозавършили медици полагат Хипократова клетва. Тя се приема от Висшия медицински съвет и има известни разлики с оригиналната).

„В името на Аполон – лечителя…“

(встъпителни слова от Хипократовата клетва)

Защо тогава поставям такова заглавие- „Лекарю излекувай невежеството си“ на своята публикация? Причината е липсата на елементарна обща култура (познания) на д-р Х. от една клиника. Мой близък ми сподели следното: „Влиза лекуващият лекар и пита с озадачения – Какви са тези камъни?! Отговорих му, че това е част от литотерапия, терапия с минерали и кристали, която е част от алтернативната медицина. Д-р Х. ме погледна много значително и с ирония ми отправи въпрос – Младеж, нима има алтернативна математика или алтернативна химия?“

Лекция първа за елементарни познания

Драги ми, доктор Х., как да има алтернативна математика, когато 2+2 е равно на 4 за всеки един човек. Математиката и химията спадат към точните науки, докато медицината се базира на доказателства. Каква алтернатива да се приложи към химическата формула NaCl (Натриевият хлорид, познат още като готварска сол или просто сол)!? Няма такава, защото натриев хлорид не е нищо повече от готварска сол.

Докато в медицината една диагноза би могла да се замени с друга впоследствие, сиреч се събират достатъчно доказателства за да не бъде допусната грешка и не дай боже се допусне такава, хората прибягват именно към алтернативната медицина (надявам се , че поне знаете значението на алтернатива).

Джей Ерик Оливър, ръководителят на изследователския екип от Чикагския университет обяснява следното: „Лекарите трябва да подхождат по-деликатно към тези хора и да им предоставят повече информация, вместо да ги третират като „луди“.“

 

Лекция втора за елементарни познания

През 20-ти век един руски учен с арменски произход, Семьон Кирлиан, потвърждава теорията че минерали излъчват енергия, която се възприема от човешкото тяло. Той снима камъни (наред с множество други обекти) със специална апаратура за да покаже излъчваната от тях енергия. Тази енергия според някои учени може да се използва за да лекува болести, балансира психиката, както и да дава жизнена сила на човека, който носи съответните минерали.

Лекуването с минерали се използва широко и през средновековието, когато множество лекари препоръчват носене на различни кристали заради полезните им свойства и предписват лекарства в чиито съставки влизат натрошени на прах минерали. Сред най-известните антични и средновековни автори, които пишат за кристали и лечебните им свойства са Плиний Старши, автор на „Естествена история” и Гален, известен античен лекар.

Лекция трета за елементарни познания

Относно езотериката (не включвам окултизмът), езо означава невидимо, екзо видимо. Предполагам, че пиете кафе, чай или други напитки, виждате напитката, ала не виждате, че тя е съставена от атоми и това не означава, че напитката не съществува. „Да видиш невидимото, да опознаеш непознатото“ – това е работният лозунг сега на руско-американските учени от Харвардския университет в САЩ. По въпроса за „тъмната материя” засега има повече тайни и предположения, отколкото установени факти. До сега се смяташе, че частиците на тази субстанция почти не си взаимодействат помежду си. Научната група под ръководството на Андрей Кац в списание Physical Review Letters опровергава тази хипотеза. Частиците на „тъмната материя” трябва да са различни – не само пасивни, но и активни. Съществуват „тъмни” протони и електрони, които си взаимодействат и образуват „тъмни” атоми, смятат учените.

Лекция четвърта за елементарни познания

„В името на Аполон – лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.“

Така започва клетвата на Хипократ и тези думи сте ги повтаряли като абсолвент. Кой е Аполон? Аполон е и музикант. Китарата му е подарък от Хермес. Той е покровител на певците и музикантите и предводител на музите и жестоко е наказвал, всеки които дръзне да се състезава с тях.“Синът на Аполон е лечителят Асклепий, а не Аполон.

Коя е Хигия? Дъщеря на Асклепий. Тя е богиня на здравето, чистотата и хигиената (и по-късно: луната), и заема важна роля в култа на баща си. Докато нейният баща се асоциира по-пряко с лечението, тя се свързва по-скоро с предпазването от заболяване и поддържането на добро здраве.

Коя е Панацея (в превод от гръцки – „вселечителка“)? В древногръцката митология е дъщеря на Асклепий и Салус (или Епионе). Богиня на лечението и медицината. Тя е олицетворение на лечението с билки.

За какво иде реч, самата клетва не е ли служене и влизане в клетва пред окултното -гръцката митология, сиреч поклонение пред един мит? И още, ако не съществуваха кристалолечението, билкарството и прочие, щеше ли да се роди конвенционалната медицина? При билкарството допуснатите грешки са близо 5%, при иглотерапията 3%, при литотерапията 0%, колко са допуснатите грешки при конвенционалната медицина, този процент ще го посочат читателите.

За това ще Ви помоля, когато сочите с показалец да не забравяте, че останалите три пръста всъщност сочат към Вас.

В заключение предоставям на уважаемият читател Хихократовата клетва – Оригинален текст, Превод на български от старогръцки:

Хихократовата клетва - Оригинален текст
Хихократовата клетва – Оригинален текст, Превод на български от старогръцки

„В името на Аполон – лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.

 

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.

 

Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.

 

Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.

 

Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо“.

 

Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.

 

Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.

 

Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

 

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.

 

Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна“.

*Тази публикация не е насочена да се хули конвенционалната медицина!

Тест за наличието на Магии