Анализирай с Красимир Куртев

Кока Кола – To be, or not to be

Кока Кола – To be, or not to be

Кока Кола, напитката, която придава блясък на тоалетните чинии, прави възможно използването й като почистващо  средство за премахване на ръжда и котлен камък, за почистване контактите на автомобилните акумулатори, която придава блясък на тоалетните чинии и прочие.

Каква е тази,толкова активна съставка на любимата напитка Кока Кола? Това е фосфорна киселина, чието рН е равно на 2,8.

Какво се случва в организма, когато пием кока-кола?

  • През първите 10 минути в тялото постъпват 1 ч. л. захар (а това е максималната препоръчителна дневна доза!), но фосфорната киселина, добавяна в питието, притъпява тази сладост и позволява захарта да се усвои по-бързо от организма.
  • След 20 минути съдържанието на захар в кръвта вече се е увеличило, а това води до изхвърлянето на допълнителни количества инсулин. Черният дроб реагира на това, като превръща захарта в мазнини.
  • След 40 минути завършва и усвояването на кофеина. Разширяват се зениците, повишава се кръвното, черният дроб изхвърля повече захар в кръвта. Аденозните рецептори на мозъка се блокират и по този начин се предотвратява сънливостта.
  • След 45 минути се засилва изработването на допамин – хормона, който е един от основните невротрансмитери в организма, а също така стимулира центъра на удоволствието. На същия принцип действат и наркотичните вещества.
  • След 1 час фосфорната киселина свързва калция, магнезия и цинка в червата и засилва метаболизма. Увеличава се отделянето на тези елементи с урината.
  • След повече от час започва да се усеща и диуретичното действие на кофеина. С урината се извеждат екстрени количества калций, магнезий и цинк, които са необходими за здравината на костите, а също така натрий, електролити и вода. Този химичен процес прави хората раздразнителни и уморени.

Рич Бахлер, американски журналист , повече от тридесет години, съпоставя слуховете за вредността на кока-колата, и подобни на нея напитки, с научно обосновани факти и експерименти, публикува данни за това, доколко опасенията на потребителите съответстват на действителността.

Представете си, в САЩ съществуват даже ръководства и „полезни съвети“ за използването на подобна „битова химия“ в домакинството. Както „с обич“ разказват, премахва петна от ръжда от хромираните части на автомобила и корозията на акумулатора в същата тази кола. Прашни са ви стъклата? И тук ще ви помогне кока-колата. Не можете да развиете ръждясалия болт? Не е страшно, тя ще ви помогне – намокрете парче плат, омотайте болта за няколко минути и работата ще е готова!

Може да изперете силно замърсени дрехи, като добавите кока-кола заедно с праха за пране в пералната машина. За да отпушите запушената мивка или тоалетна чиния е нужно просто да излеете кутия кока-кола и да оставите да престои един час. Дистрибуторите на кока-кола вече 20 години я използват и за чистенето на моторите на своите камиони.

Изострящ вниманието, е и факта, че автомобилите, превозващи кока-кола, задължително са снабдени със знака „Опасен товар“ и специални антикорозионни дъна за продукцията. Понякога лекарите, препоръчват кока-колата срещу „вируси“, като „лек за корема“.

Защо ли пък не? При тази наша твърда вода, точно тази, която образува котлен камък навсякъде където мине – дали ще в чайника или в пералната машина…, кой знае – може да е полезно понякога да се пие това „почистващо средство“, за да изчистим своите природни „резервоари“ и „тръби“? Така че, не е справедливо да привеждаме само аргументите на „прокурорите-обвинители“. Но безспорно, и „кралицата на напитките“ си има свои „адвокати-защитници“, които твърдят (и то не без основание),че киселината присъства също и в безобидните сокове и в млечните продукти.

Присъства. Но, за съжаление, в повечето газирани безалкохолни напитки – като кока-кола или пепси-кола, разрушителният потенциал на киселината все-пак е 10 пъти по-висок, отколкото на плодов сок и затова те са опасни за зъбния емайл. Този извод е направен въз основата на експерименти, направени от Университета в Южен Илинойс. Изследвани са били 20 марки безалкохолни напитки, в това число и диетичните (т.е. не съдържащи захар).

Да, може много да ни е мъчно, но кока-колата е враг на зъбите.

Използвани източници: www.kak-da.combg.eu и www.zdrave.bg

Теми #Кока-кола #котлен камък #напитка #ръжда #фосфорна киселина