Здраве

Кои храни са необходими за свежа кожа

Кои храни са необходими за свежа кожа

Кои храни са необходими за свежа кожа. Човек първо трябва да познава своята кожа, тя представлява 5 % от общото ни телесно тегло.

 

Вегетарианци – да бъдем или да не бъдем?

Интервю с Красимир Куртев

Господин Куртев, през последните години има засилен интерес към здравословния начин на хранене, био продукти и вегетарианство. Вашето мнение като лечител в областта на алтернативната медицина и литотерапията?

Човечеството живее вече машинално, меркантилно, консумативно. В стремежът за повече пари хранителните компании произвеждат не природни продукти, а продукти направени по изкуствен начин. Почвата, която съдържа така благодатните минерали е отровена от химикали, пестициди и токсини. Животните се хранят с не това , което е необходимо, приемайки тяхното месо ние вече ставаме част от една болна световна система.

Същото е валидно за плодове и зеленчуци, не водим рационален начин на живот, вместо това се самоубиваме хранейки се. Вегетарианци и ли не, ние постепенно се обезличаваме и все повече боледуваме. Такива са за съжаление фактите-катастрофални. Био продуктите са много добра идея, ала за да има такива цената ще е твърде висока, защото за да се преработи даден хранителен продукт са необходими много средства и труд, докато стигне на пазара. Нашата кожа е подложена на всякакви влияния, слънце, влажно време, суха атмосфера и т.н.

Вашите препоръки?

Човек първо трябва да познава своята кожа, тя представлява 5 % от общото ни телесно тегло. Тя представлява едно широко рецепторно поле, което има многофункционална разновидност като функции. Предпазва организма от вредните фактори на външната среда, отделянето на отпадни продукти, топлобмен и регулацията на водния баланс в организма. Двата основни слоя на нашата кожа са епидермис и дерма, епидермисът-неговите клетки, образуват кератин-съдържащ фибриларни структурни белтъци, което има защитна функция, а меланина е група пигментни вещества, които определят цвета на кожата ни и най-вече те се явяват като щит от нахлуващите ултравиолетови лъчи.

Препоръчвам Ви, да се обтривате с перилен прах, кехлибарен прах, измиване с ахатова вода. Една от широко познатите рецепти е крем включващ, тъмен кехлибар, талк, перли и един безценен за кожата минерал-Оливин.

Все пак всичко е строго индивидуално. Какви храни са необходими за да имаме свежа и здрава кожа?

Храните, които поддържат кожата ни са , млечните продукти съдържащи така необходимият витамин А, също така пуешко месо, риба Тон, както и пълно зърнестият хляб, които съдържат Селен. Витамин С, който се съдържа в чушките, картофите, цитрусовите плодове, кивито и др., и помага в образуването на колагенови влакна, полезен е за кръвообращението. За да имаме един прекрасен тен би следвало да не забравяме хранителните продукти съдържащи витамин В, бобови култури, зелени подправки, патладжани, мая, черен дроб и други.

Ягодите, артишокът (ангинари), както и Зеленият чай, правят кожата , млада, красива и еластична. Във всяко ястие използвайте Хималайска сол, тя прочиства порите на кожата.

В масовата козметика се използват парабени, които са вредни за човека и водят до редица болести, включително и рак, как бихте коментирали това?

При хора с нормална кожа обикновено парабените не са дразнещи и не предизвикват алергични реакции. Парабените – клас химични вещества широко използвани като консерванти в козметичната и фармацевтичната индустрия, както и добавки към храни.

Ниската ефективност на естествените им алтернативи (като екстракт от семената на грейпфрут) на пръв поглед ги прави безобидни, но парабените могат да предизвикат дразнене и контактен дерматит, и купероза /зачервяване на кожата или позната като – „Червена мрежа”/. От това следва първо да се направят алергологични тестове, преди да се посегне към употреба на даден медикамент, козметичен продукт или хранителни добавки. За да избегнете образуването на карциноми по кожата третирайте я с минералът Турмалин.

В зависимост от кожата на индивида се определя и цвета на турмалинът. Каква е алтернативата, Био козметика или?

Моят съвет , като литотерапевт е да се използва ежедневно третиране на кожата с Авантюрин, както и да се измива лицето със структурирана вода от този минерал. Що се отнася до така наречената Био козметика, лично аз съм скептично настроен, поради мощният спекулативен пазар на такава козметика, който всъщност предлага продукти в които има наличие на третиране с химично термична обработка.

В България се броят на пръсти фирмите, които предлагат чисти био продукти. Тъй като един качествен био продукт изисква сертификат от необходимите сертифицициращи инстанции, което оскъпява самия продукт: изследвания на почвата и минералите в нея за бъдещия продукт, качествени суровини, които не са обработвани с пестициди и др.

Освен био продукти, има и натурални продукти, при които няма необходимите сертификати, т.е. увеличава се спекулата. Четете внимателно съдържанието на продукта. Според мен алтернативата е чисти натурални плодове и зеленчуци, в козметиката доказани органични извлеци и екстракти от растения. Мога да препоръчам да поставяте в своята козметика определени минерали и кристали по схема.

Трябва ли да намалим или спрем консумацията на месо, за да сме по-здрави?

Човешкият организъм е устроен така, че месото е част от неговата потребност. Това са протеините. За съжаление, месото от животни, което консумираме е вредно, защото повечето животни се захранват с ГМО култури. Генетично модифицирания организъм се създава по изкуствен път и настъпват промени при консумацията на животинското месо, респективно и в човешкият организъм. Лично аз останах изненадан, когато Академията на науките във Ватикана одобри използването на генетично модифицирани култури и папата благослови това. Животните се подхранват с много хормони за бърз растеж и ниско количество на мазнини.

Всичко това влиза в нашият организъм. Българина има изкривена представа за прясно месо, когато се убиват животните за същото това „ прясно месо” , ние ги подлагаме на неистов стрес, този стрес предизвиква драстично покачване на токсините в месото, страха и ужаса кодиран по време на смъртта във всяка една клетка вие я поемате и трансформирате в себе си . Сервирано вече като „прясно месо” ние на практика се тровим. Например, една пилешка пържола се усвоява от организма за 40 минути, телешката за 6 часа, свинската за 38 дни-твърдят немски експерти. Което прави свинското месо убиец на всяка една човешка клетка.

Може би някой от читателите ще ме апострофира – „ Те, мюсюлманите само не ядът свинско месо, на християните е позволено!.” Не е така и ще се аргументирам: „и свинята, защото има раздвоени копита, и е с разцепени копита, но не преживя; тя е нечиста за вас.” – Левит 11:7, Библията. В същата тази книга от Библията – Левит, можете да се запознаете с Божията кухня, там ясно е описано , кое да и кое не. Всяка крайност е вредна за човешкият организъм, дали индивида ще е месояден или не това е въпрос на личен избор.

Разбира се при определени симптоми и заболявания, някои от месата се забраняват от лекарите. При покачване на телесното тегло бих препоръчал един уникален минерал Хаулит съдържащ много магнезий, освобождава организма от токсини и активира обмяната на веществата. Рецептата съдържа още група от минерали и кристали освен минерала Хаулит. Нарушаваме ли еко равновесието в природата като ставаме потребители на огромната месо преработвателна индустрия? Определено нарушаваме природният баланс. На практика, човекът вече е един консуматор само, без да се замисля, кое е вредно и кое не. После се учудваме от връхлитащите катаклизми. Балансът е необходим, нарушавайки го ние разбиваме хармонията не само на планетата ни , а дори в космичен план.

Какво е Вашето мнение за млякото и млечните продукти?

Млякото е една от най-добрите храни за натрупване на мускулна маса. Протеинът в него е около 20% суроватка и 80% казеин. И двете съставки са висококачествени протеини. Млякото и млечните продукти, приемани по време на диета, помагат за сваляне на килограми, разбира се без хранителните добавки с калций. В случай, че имаме спад на необходимото количество калций, организмът си го набавя чрез костната ни система и от там идват сериозните проблеми. Тоест би следвало да има разумен прием на мляко и млечни продукти. Според традиционната китайска медицина пиенето на прясно краве мляко не винаги и не за всеки е полезно.

То се препоръчва на малките деца и бебетата, ако майката няма кърма. „Но дори и в тези случаи прекалената му употреба може да се окаже вредна за организма и да предизвика белтъчна алергия.Трябва да се има в предвид, че кравето мляко съдържа три пъти повече белтъчини от майчиното и е по-трудно смилаемо. Прясното краве мляко подхранва енергията Ци на далака и укрепва кръвта, затова то е полезно да се пие от хора с изтощен организъм.Но пак трябва да не се прекалява, защото когато далакът страда от недоимък на енергия, млякото може да засили производството на слуз, която на свой ред може да атакува белите дробове. Киселото мляко е нещо съвсем различно от прясното.

Това се смята за елексир за черния дроб, тъй като му въздейства освежаващо.То се препоръчва на хора, които страдат от всякакъв вид болести, свързани с „горещия” черен дроб(високо кръвно налягане например).То е чудесно средство за охлаждане през летните горещини. Тъй като киселото мляко се причислява към елемента Дърво(кисел вкус),то действа стягащо, т.е. предпазва от обилно потене и действа освежаващо.Според даоиските учени то е в състояние да удължи живота, затова те са го наричали „елексир на дълголетието”.

То е ценено заради способностите си само да променя качествата на енергията в рамките на цикъла на петте елемента.За да стане кисело(елемента Дърво), то е преминало от сладък вкус(елемента Земя) към Метал и Вода.” Източник: China Radio International.CRI.

Китайците предпочитат соево мляко, което според тях се усвоява лесно от организма. При нас има подобен елексир и това е натуралното козе мляко без консерванти. Учените се надпреварват в своите тези, „за” и „против” млякото и млечните продукти. Това се прави с цел да има елестичност на пазара, когато има повече „за”, търсенето на мляко и млечни продукти се засилва, и млекопреработвателните компании печелят милиарди долари от продажби и обратно, при „против” настъпва привидно затишие, за да могат същите компании да наваксат с необходимите си запаси от изкуствени добавки за направата на млечни продукти.

С две думи, бизнес нищо повече. Аз лично препоръчвам млякото и млечните продукти в много умерени количества. Сутрин една чаша мляко с препечена филийка пълно зърнест хляб, маслини и два резена варено яйце е много по ефикасно и полезно от чаша кафе и цигара. Приблизително 40 % от населението по света са вегетарианци. По-здрави ли са те? В никакъв случай не би следвало да поставяме на пиедестал , нито вегетарианството или друг вид начин на хранене.

Предпоставките са много за заболявания при вегетарианците особено, когато то се превърне в модна тенденция. Отново опираме до двете крайности. Един инцидент в испанския град Малага, където местни семейства довели децата си до състояние на кома, забраняващи им да ядат месо и продукти подложени на топлинна обработка – варене, пържене, пушене и други, принуди някои експерти от Световната здравна асоциация да поставят етикет на вегетарианците като психически болни. И все пак, вегетарианците водят по правилен начин на хранене, това вече е доказано научно.

Кое е по-добро – да си вегетарианец, да си веган или най-крайната форма веган-суровоядец?

За мен това е свободното право на човешкият избор, какво ще ядеш и какво не, стига това да не вреди на здравето и най-вече да не се натрапва като панацея на останалите, които са избрали друг начин за хранителен прием. За да се превключи от един начин на хранене към друг първо трябва да се консултираме с лекар, след което бавно и постъпателно да сменим своят хранителен прием. При мен нещата стоят така, повече плодове и зеленчуци, два пъти седмично прием на пилешко месо ( не пържено), един път телешко варено със зеленчуков бульон.

Как бихте коментирали добавките в преработените храни в красиви опаковки като аспартам, натриев глутамат, всички Е-та, оцветители и консерванти?

„Повечето натрий води до задръжка на течности, повишаване на кръвното налягане и влошаване на различни болестни предразположения. Излишъкът от свободен глутамат, от своя страна, може да наруши нормалния ритъм на нервните импулси, като доведе до променливо настроение, нарушение на концентрацията, главоболие и др. Натриевият глутамат сам по себе си се състои от натрий и глутаминова киселина, които са нормални съставки на организма, но се намират обилно в повечето храни и могат да се предозират“- Пише д-р Димитър Пашкулев.

В много страни в света някои от така наречените Е-съставки са абсолютно забранени. Всички тези преработени храни са нищо повече освен носители на болести, що се отнася до красивата им опаковка, това е манипулативен подход за суетните хора.

Във връзка със здравословното хранене, поддържането на добра фигура в последните години много се говори и за новите болести орторексия, анорексия и булемия?

Какво налага идеалните образи и стремежът към подражание? Как да не попадат младите момичета в мрежите на тези разстройства? Нищо повече не могат да направят освен да намерят себе си, вместо да влизат в разни примамливи сайтове и форуми ръководени от болната си фикс идея – „Аз искам да съм красива”. Интернет пространството е и полезно и вредно, в повечето случаи това е вид наркотик без който младите момичета не могат. Посетили вече даден сайт или форум те попадат в един капан, четат да разни диети, прилагат ги и после страдат от орторексия, анорексия и булемия.

Нима не знаят, за разделното хранене, нима не знаят за плодове и зеленчуци?

Знаят, ала привлекателните измамни измислици във вид на реклами – „Отслабнете за 10 дни” ги превръщат само в жертви. Няма такова чудо, „да отслабнеш за броени дни”, това е насилие спрямо организмът. Едно е диета за хора страдащи от различни заболявания, друго е разделно или правилно хранене. Искам да ви предупредя, повечето сайтове и форуми са умишлено създадени, за да привличат повече клиенти, определени поставени лица, подлъгват потребителите, представяйки им една или друга козметична серия, или диета с цел реклама-елементарно е.

Съветът ми е, обърнете се към професионален диалог след консултация с лекар вместо да сърфирате из форумите, тук именно е разковничето-суетата, а не нашето здраве. Някои смятат, че това е форма на обсесивно-компулсивно разстройство, опирайки се на факта, че “по-леките” случаи на орторексично поведение не са опасни за живота и здравето, а са характерни повече с обсесивната си природа (създаване на норми и правила, спазването на които заема изцяло вниманието и времето).

Други намират, че орторексията не се различава от вече дефинираното хранително разстройство – анорексия. Според д-р Братман „Сред хората, които вярват в алтернативната медицина, обикновено стремежът е насочен към избягване използването на лекарства заради страничните им ефекти. Вместо това се обръща внимание на това, с което се храни човек. Но повечето хора пропускат да отбележат факта, че вманиачаването в това, което ядеш, също има много странични ефекти-основно самото вманиачаване.”

Как са се хранили нашите предци и има ли надежда съвременниците да се хранят с чисти екологични продукти ?

За съжаление вече не можем да върнем времето в което нашите предци са живели. Те са се хранили с чисти-натурални продукти и за това са били столетници. Не са спазвали диети, защото е нямало мода и суета в храненето. Младостта като визия е била много повече и по дълготрайна от днешни времена.

Днес консумираме мляко в пластмасови кофички, преди са ги слагали в дървени такива, всеки знае , че пластмасата е рециклиран продукт, тоест токсичен до известна степен. За съжаление мощните иновации на човечеството не са били насочени именно към така безценното-храната. Все още има надежда, тази надежда аз я виждам на този етап, чрез минерали и кристали. Пригответе си вода от планински кристал и с нея измивайте продуктите си, пийте структурирана вода от Зеолит и използвайте Хималайска сол, преди да употребите захар поставете в нея Флуорит.

„Heщaтa ca cтpoгo индивидyaлни, зaтoвa пpeцeнeтe caми дaли дaдeнa диeтa e дoбpe възпpиeмaнa oт opгaнизмa ви. He ce пoддaвaйтe нa мoдни тенденции в диeтитe.

Πpoyчeтe ocoбeнocтитe нa opгaнизмa cи. „ За контакти: 0897 339585

Интервюто взе Стела Калинова

Публикувано от: Чудеса.net

Теми #био продукти и вегетарианство #бобови култури #все повече боледуваме #здравословния начин на хранене #зелени подправки #измиване с ахатова вода #кехлибарен прах #които подържат кожата ни #красимир куртев #мая #патладжани #плодове и зеленчуци #свежа и здрава кожа #храните #черен дроб