Здраве

Кожата през очите на Квантов анализатор

Кожата през очите на Квантов анализатор

Човешкото облекло се нарича кожа, изключителен тоалет важен за нас. Кожата представлява 5% от общото телесно тегло и е един от най-големите органи на човешкото тяло. Нейната разнообразна функция е да предпазва организма от вредните фактори на външната среда, участва в отделянето на отпадни продукти, участва в топло – обмяната и регулацията на водния баланс в организма. В нея са разположени голям брой осезателни, температурни и други нервни окончания Всъщност кожата представлява едно огромно рецепторно поле.

За консултации относно – как да поддържаме своята кожа чрез минерали и кристали:

0897 339585 и 0887 392139 – Красимир Куртев

таблица
Магнитно резонансен био анализатор – Таблица

Показатели на кожата след сканиране с квантов анализатор

В началото на месец март бе извършен тест на Мария на 31 години. В таблицата се виждат показателите, които Магнитно резонансен био анализатор отчете.

 • Показател за свободните радикали на кожата:

Вътрешните токсини са тези, които вредят най-много на човешкия организъм. Те са продукт от реакциите на окислението в организма. Произвеждат се непрекъснато и играят важна роля при процеса на стареене. Също така увреждат телесните протеини, ДНК и др. и причиняват клетъчна смърт и рак. Кожата става отпусната и суха и се свива, образувайки бръчки.

 • Показател за кожния колаген:

Колагенът е биологичен високополимерен белтък. Той изгражда съединителната тъкан в животинските клетки и е една от най-използваните суровини в биотехнологичната индустрия, а също така е и най-добрият биомедицински материал, радващ се на огромно търсене. Неговото приложно поле обхваща биомедицинските материали, козметиката, хранителната промишленост, използване за изследователски цели и други подобни.

В момента колагенът навлиза в сферата на дерматологичната козметика. Той е един от основните компоненти на системните структури на човешкото тяло и най-изобилният протеин, представляващ около 25-33% от всички телесни протеини, което се равнява на 6% от телесната маса.

Колагенът е разпространен в различни телесни тъкани и органи като кожата, костите, хрущялите, сухожилията, роговицата и др. и е основен компонент, поддържащ морфологията и структурата на кожата и тъканите, а също е и важен за възстановяване на увредените тъкани. Когато колагенът в дермата на кожата се окисли и разруши, неговата поддържаща функция за кожата отпада, като резултатът от разпадането му е образуване на бръчки.

 • Показател за омазняването на кожата:

Мазна кожа: Мастните (себацейните) жлези отделят голямо количество секрет и кожата е лъскава на вид. Тя е плътна с широки пори и лесно може да образува акне или пъпки. Трудно се образуват бръчки. Гримът не се задържа дълго на лицето. Ежедневната грижа трябва основно да спомага за контрола на мастна секреция от кожата и да я поддържа чиста, което води до редуциране появата на комедони, акне и пъпки.

Необходимо е да се използват пресни козметични продукти, а ексфолирането и дълбокото почистване трябва да бъдат по-чести в рамките на седмичната грижа за кожата. През деня е добре да се използват овлажняващи слънцезащитни продукти, за да се избегне стареенето на кожата. За грим следва да се избират продукти с фина консистенция, които са ефикасни в контрола на мастната секреция.

 • Показател за кожния имунитет:

Имунитетът на целия организъм трябва да бъде подсилен най-напред, за да се увеличи кожният имунитет и да се предотврати инвазията на микроорганизми като вируси, бактерии, гъбички и други подобни, както и появата на кожни алергии. Специално: 1. Трябва да се обърне внимание на консумацията на повече ядливи гъби (култивирани печурки, манатрки, китайски тъмни гъби и др.), тъмни на цвят зеленчуци и плодове (лилаво зеле, лилав патладжан, черно грозде, сладки грудки и др.), храна с повече съдържание на цинк – животински черен дроб, морски дарове, ябълки и др.

Цинкът може да подобри имунитета, като в същото време е полезен за кожата и може да намали нейната чувствителност по отношение на храненето. 2. Препоръчително е да се правят леки упражнения, да се отделя разумно време за работа и почивка и особено да не се стои до късно, а да се ляга рано. 3. Необходимо е сърцето да се поддържа здраво.

 • Показател за влажността на кожата:

Сухата кожа може да бъде сред най-сериозните оплаквания на жените. Съвременни проучвания сочат, че 60% от жените са най-обезпокоени от проблеми със сухата кожа, дори повече отколкото от бръчките. 70% от тях твърдят, че кожата на тялото им е много суха през зимата, а 40% от жените просто имат суха кожа. През лятото процентите са съответно 34% и 15%. Причините за суха кожа включват:

 1. Напредване на възрастта. Способността на кожата да задържа влагата намалява, секрецията на себум също намалява с увеличаването на възрастта.
 2. Недостатъчна секреция на себум. Повърхността на кожата е покрита със слой от себум, който помага на кожата да поддържа подходяща влажност. След като секрецията на себум намалее, възможностите на кожата да образува покривка от себум намаляват и кожата се изсушава.
 3. Понижаване на температурата. Секрецията на себум и пот бързо се понижава през студените зимни дни и тъй като въздухът е прекалено сух, влагата в кожата постепенно се изпарява, повърхността на кожата загрубява, а устойчивостта й отслабва.
 4. Недоспиване. Недоспиването, съчетано с умора, уврежда организма в значителна степен, а кръвообращението се влошава. Когато здравето е извън равновесие, кожата няма никаква енергия и е склонна към изсушаване и загрубяване.
 5. Загуба на тегло и частично слънчево затъмнение. Прекомерната загуба на тегло и частичното слънчево затъмнение също могат да отключат изсушаването на кожата. Когато кожата не може да получи достатъчно хранителни вещества, тя губи от своята пластичност и влажност и поради това става суха и уязвима. Това разстройство е известно още като болест на сухата кожа.
 6. Други причини. Прекалено висока температура в помещението, къпане с прекалено гореща вода, използване на груб сапун или перилен препарат, ендокринни изменения, например намаляване на естрогените при жените в периода на постменопаузата.
 • Загуба за влажност на кожата:

Нормалната кожа се нуждае само от 10% – 30% влажност, за да се поддържа нейната еластичност и мекота. Когато настъпи зима, въздухът изведнъж става студен и сух, температурната разлика между деня и нощта е голяма, секрецията от мастните и потните жлези намалява, а водното съдържание в клетките на кожата също спада драстично.

 • Показател за разширени кръвоносни съдове в кожата:

Червените продълговати ивици от кръвоносни съдове са причинени от телеангиектазии по кожата на тялото. Те са често срещано кожно заболяване и се появяват обичайно по лицето, корема и хълбоците. При някои хора се проявяват с парене или дразнене в различна степен.

 • Показател за еластичност на кожата:

Силното ултравиолетово излъчване лесно причинява кожна кератоза и спомага за загуба на кожната еластичност, като по този начин води до преждевременно стареене. Кожната еластичност може да бъде увеличена чрез коригираща диета, която да възстанови увреждането на кожата, причинено от ултравиолетовото лъчение.

Общата телесна вода у новородено тя е 70-75% от телесната маса, а у здрав възрастен индивид телесните течности са 50%-70% от т.м. На 60 годишна възраст водата в организма на мъжете намалява на 55% от т.м., а у жените – на 45% от т.м. поради промяна в метаболизма. За едно денонощие организмът обменя с околната среда големи количества течности, но обемът на телесните течности остава постоянен. Нормално съществува баланс между количеството на приетата и отделената от организма вода.

Човекът си набавя вода по три начина – като чиста вода или други течности (50%), чрез храната (35%), чрез оксидационната вода, получена при метаболизма (15%). Загубите на вода от организма са: видими – с урината и с потта и невидими – с издишвания въздух, с изпражненията и чрез дифузия и изпарение от кожата.

Хората трябва да пият достатъчно количество вода, за да се възстановяват водните загуби и да се поддържа водния баланс. През лятото водата в човешкия организъм намалява, особено при по-високи температури – това води до изсушаване на кожата, секрецията от мастните жлези намалява и кожата губи своята еластичност. Затова е важно да се пие достатъчно количество вода всеки ден. Добре е да се изпиват около 1500 – 2000 мл. вода на ден, съобразно телесната маса.

 • Показател за кожния меланин:

Меланинът се намира в кожата на човека, слизестите обвивки, ретината, меката мозъчна обвивка, жлъчния мехур, яйчниците и др. Меланинът се синтезира в меланоцитите на кожата, които са разпространени най-вече в базалния слой на епидермиса, но могат също да се открият и корените на космите и техните външни обвивки. Епидермисът у човека съдържа около 2 билиона меланоцити, симетрично разположени в кожата на тялото, средно по 1560 на квадратен милиметър. Меланоцитите синтезират и секретират меланин – следователно те са жлезисти клетки. Меланинът се синтезира от аминокиселината тирозин и биосинтезата му е много сложна.

Разстройства в биосинтезата, трансфера и метаболизма на меланина могат да причинят изменения в цвета на кожата. Нарушенията в пигментацията на кожата могат да бъдат: липса на пигмент, намаление на пигмента (хипопигментации – витилиго) и увеличение на пигмента (хиперпигментации – лунички, пигментни петна). Хиперпигментация се наблюдава и при системни заболявания като Адисонова болест, екзема, невродермит и др. Меланинообразуването се влияе от генетични, ендокринни (бременност, контрацептиви) и външни фактори (ултравиолетови лъчи, козметични продукти, лекарства, фотосенси-билизатори).

 • Показател за вроговяване на кожата:

Кожата е разделена на епидермис, дерма и подкожна тъкан. Кожният епидермис от своя страна се дели на пет слоя – базален слой, спиноцелуларен слой, зърнест слой, прозрачен слой и рогов слой, разположени отвътре навън. Кожните клетки започват да нарастват от базалния слой и преминават през процесите на растеж, стареене и смърт, като се придвижват към повърхността на кожата, като роговият слой е крайният продукт от непрекъснатата регенерация на кожните клетки.

При вроговяване на кожата (натрупване на рогов слой по повърхността), кожата загубва своя блясък, посивява, лющи се, набръчква се, образува се акне и т.н. Цикълът на образуване на рогов слой в кожата трае около месец, затова експертите по красота съветват отстраняването на мъртвите клетки да става на всеки 28 дни.

*Ако някой от вашите показатели показва стойности извън референтните граници, потърсете съвет и съдействие от специалист дерматолог. Резултатите от теста не са диагноза, а основание за извършване на целенасочени клинични изследвания за поставяне на диагноза

Данните от този тест отразяват моментното здравословно състояние на организмът. Отклоненията на показателите са сигнал да се консултирате с лекар.

**Публикацията е отчет от направен тест чрез Магнитно резонансен био анализатор.

Теми #био-анализатор #квантов анализатор #кожа #Магнитно #резонансен