Анализирай с Красимир Куртев

КНИГИ НАРЕЧЕНИ ЖИВОТ

КНИГИ НАРЕЧЕНИ ЖИВОТ

Има абсурдното убеждение, че животът е като библиотека. Животът библиотека има лавици с повече или по-малко пълни книги – изпълнени с повече или по-малко събития, някои са повече или по-малко добри, а други драматични.

Някои хора пишат или събират книгите си всеотдайно, избирайки ги разумно, отнасяйки се към тях внимателно, употребяват ги правилно, опитвайки се да ги прочетат в точното време.

Други трупат книгите, хвърлят ги една върху друга, хаотично, небрежно, като купчина мръсни дрехи, понякога без дори да повдигат капака на коша нито веднъж, без да си правят труда да открият какво имат вътре. Пренебрегвайки съдържанието им от гледната точка на тяхното невежество, от онази арогантност, която ги кара да мислят, че са мъдри. Просто имат книги, защото трябва да ги имат и нищо повече от това.

В живота има книги за любов, стихотворения, написани с душа и въздишки под светлината на луната или описани със жарка любов. Книги пропити от драми и трагедии, от небивалици и комедии, от мъдрости и насърчения, и прочие и прочие.

Отиваме в библиотеката Живот и избираме книга по кориците, а не по съдържание. Има книги, които изглеждат вечни, които са събрани в едно изречение, което завършва с „край“, който сякаш никога не идва. Въпреки че сърцето ви крещи за още и още подобни преживявания или обратното. И от страх да не изгубим изживяното, захлупваме кориците – неволно затваряме тези книги и това ще бъде завинаги.

Има книги, които ви завладяват, които не можете да ги оставите, прочитайки ги на един дъх. Това са книгите за които съжалявате, че сте ги прочели вече и за които знаете, че трябва да отделите време, за да ги прочетете отново, да им се насладите още, очаквайки да откриете нещо ново, по-ново от новото.

Съществуват и книги, които не бихте искали да прочетете, ала след време озадачено се сещате за заглавията на тези книги, губейки свой близък – мама или татко. Книги, които така и не сте пожелали да ги прочетете, вероятно сте били заети или от суета и така сте пропуснали шанса за любов, семейство, кариера или финансово благоденствие. И изведнъж откривате, че животът ви е бил една празнота, а можеше поне наполовина да ги прочетете.

Ала има и книги, които скърбят, смеят се, живеят или умират. Книги, които ви карат да летите, в които запазвате няколко сълзи, пожелание или спомен под формата на петна от шоколад, от червило. Книги, които са като библейските скрижали, които носят скрити послания между страниците си, като каменни плочи, които трудно да се повдигнат, защото просто не сте ги пожелали.

Книги, пълни с мъдрост, които поставяте наблизо, защото знаете, че ще се допитате до тях отново и отново. Или пък онези книги, които сте захвърлели в затънтеният ъгъл, книги от които не искате да научите повече от прочетеното или не дочетеното.

Има и книги с прелистени страници, в които продължавате да търсите това, което искате да намерите и винаги го намирате, ала не го реализирате.  Или нови книги, с чисти страници, чисто нови, които са мистерия, или приключение, или предизвикателство, което ви призовава – но ви е страх или срам да се докоснете до тях.

Печало заключение – Книги с изтръгнати страници, от гняв или разбито сърце, които са тези, на които душата им е разкъсана и пълзят от болка, защото им липсва част, и вече не са същите, защото загубата на една страница губи смисъла си и вече не може да се чете. Има и книги, взети назаем и никога не бяха върнати.

Изгубени книги, откраднати книги – Книги, които никога няма да имате или книги, които винаги сте имали. Книги, които искате да прочетете или книги, които все още нямате желание да прочетете.

И животът е изпълнен с книги за всекиго и никого…

Ваш Красимир Куртев

Теми #библиотека #живот #книги