Анализирай с Красимир Куртев

Как да си направим лична равносметка

Как да си направим лична равносметка

Ще погледнете ли навътре в себе си? Полезна ли  личната инвентаризация? Просто направете първата стъпка.

Този опит може да ви помогне само ако го направите честно. А понякога честността идва трудно. Никой от нас не обича да се погледне в огледалото и да си признае, че лицето което го гледа отсреща не е на Робърт Редфорд, нито на Джейн Фонда. Това е нормално. Но за да бъде тази първа стъпка полезна, вие трябва критично да погледнете на себе си и да си дадете сметка както за прелестите, така и за брадавиците си.

За личната инвентаризация

Не ви се налага да пишете предизборна пропаганда за себе си, нито ще се опитвате да продавате себе си на някого. Предстои ви да положите основите на собствения си успех в бъдеще. И както всеки архитект ще ви каже, за да построите един небостъргач, ви трябва добра онова. Същото се отнася и за небостъргача на вашия успех, върху който ще бъде изписано вашето име. Той също има нужда от здрава основа. И вие ще я иззидате, като се вгледате внимателно във всичко, върху което ще издигнете мечтата си.

Идеята да се извърши лична равносметка не е моя. Пръв е предложил Б. Франклин. Точно така, същият Бенджамин Франклин, който е изобретил гръмоотвода, пощата и заемната библиотека. Той е авторът на първата насърчаваща книга, как да си помогнем сами в Америка и там предлага техниката на “инвентаризация” на собствения склад.

“Няма никакъв проблем” – казвал Франклин. Това може да се направи само с един бележник и писалка.

Ако Фраклин бе доживял до ерата на автомобила, телевизора и стерео уредбата, той сигурно щеше да добави и трети елемент – тихо местенце за мислене. Системата на Франклин-Хозър за лична инвентаризация се състои в следното:

КОНЦЕНТРАЦИЯ. Избягайте – Идете някъде, където можете да бъдете сам и да се концентрирате върху своите силни и слаби страни. Идете сам. Например в парка, или вземете лодка и гребете до средата на езерото. Но преди това се запасете с дебел бележник и писалка. И вземете решение да не се връщате, преди да сте свършил.

БЪДЕТЕ ОБЕКТИВЕН. Спуснете една черта в средата на първата страница. Дотук нищо сложно, нали?

ВСИЧКО СТРАХОТНО? От едната страна на страницата напишете всичко, което обичате да вършите и с което се справяте добре. Не се ограничавайте само с нещата, за които ви плащат или които са трудни. И не вписвайте нищо просто защото мислите, че някой друг би искал да го впишете.  Избройте неща, които са ви леки и приятни, ваши хобита, неща, които никога не сте наричали работа. Ако сте луд по гледане на деца, запишете го. Ако сте ненадминат в приготвянето обеди на открито и всеки чака с нетърпение излета с вас, запишете и него.

ВСИЧКО ПРОТИВНО!  От другата страна на страницата избройте онези неща, с които не се справяте много добре и не обичате да вършите.

Не се учудвайте, ако ви се стори по-лесно да изброите нещата, с които не се справяте добре. Помислете си само, че още от детската градина, когато сте били съвсем малко дете, са ви учили да критикувате себе си и другите. Училището и работата? Същата история – критика. Всъщност, цялата ни култура е проникната от критицизъм. Включваш телевизора и какво виждаш? Реклами, които ти показват, колко лошо миришеш, изглеждаш, ядеш или се чувстваш.

Много хора се мислят за “пълни смотаняци”. Затова не се учудвайте, ако след като сте изготвили списъците си се окаже, че имате пет или шест пъти повече слаби страни, отколкото силни.

ВРЕМЕ ЗА ПОХВАЛА. Сведете списъка на вашите качества, таланти и умения до едно-две неща, с които законно се гордеете и обичате да вършите. Потърсете още една-две точки в списъка, с които сте спечелили възхищението на другите по някакъв начин. А после и нещата, които бихте направили, независимо дали трябва или не, дори ако никой не ви се възхищава. Тъкмо това са талантите и уменията, които ще ви донесат успеха, който ви е отреден. Дръжте се за тях! Не ги изоставяйте.

Заедно те са ключът, билетът за вашето бъдеше. Независимо дали имате едно или няколко умения, когато ги съберете – това е вашата силна страна.

НЕ ОТЛАГАЙ!

Сега в момента може би си мислите, че системата на Франклин- Хозър не е толкова лоша. И сигурно си казвате: “Ще ми отнеме малко време, но мога да я приложа…, когато съм по-свободен.”

Сигурен съм, че можете да си измислите всякакви оправдания да не започнете веднага. И това ще бъдат всякакви оправдания и за други неща, които  сте отложили.

“Ще започна като… свърши ваканцията… Децата се върнат на училище…, и свърша с това, което съм подхванал…, приключва с коледното пазаруване…, свърши пролетната ваканция,… приключи състезанието, в което участвам…, и, и…”

Няма да споря с вас. Знам, че ако направите тази стъпка, ще откриете силните си страни. И вие знаете, че можете да го направите. Но, да си призная, не мога да ви накарам насила. Вие сте интелигентни  хора и сами  ще решите, кое е най-доброто за вас.

От книгата „Пет стъпки към успеха“,  автор: Лио Хозър

Теми #Бенджамин Франклин #лична равносметка #не отлагай #Пет стъпки към успеха