Анализирай с Красимир Куртев

Какво означава да сме автентични ?

Какво означава да сме автентични ?

Автентичен означава истински, неподправен, същински. Може би това е първичния облик на човешкото творение. Автентичността при човека е свързана с умението да споделя по подходящ начин, да се чувства и да бъде максимално откровен, както със себе си така и с другите. Автентичен човек, не звучи ли прекалено не реалистично? Нима сме автентични след като всеки един от нас греши ежедневно? – Красимир Куртев

„Невъзможно е да изживееш дори няколко седмици възрастен човешки живот, без да допуснеш няколко грешки, дори и малки. Всичко, което можем да направим е да се учим от грешките и да се стремим да се справяме по-добре в бъдеще.“

Все пак нека надникнем в тази човешка автентичност и да разгледаме тази структура.

 Петте елемента на автентичния човек

В нашето, обсебено от имиджа общество, е трудно да се намерят хора, които са самите себе си. Става още по-сложно, като си помислим, че автентичността не е черно-бяла. Наистина, някои от най-автентично изглеждащите на пръв поглед хора, са само много добри „актьори“, специализирали се в сменянето на маските, костюмите и влизането в различни роли. Това е една от най-големите трагедии в нашата култура. Както Вироника Тугалева казва: „Никога няма да разбереш кой си, ако не отхвърлиш този, на когото се преструваш.“

Кои са тези пет елемента на автентичния човек:

Приемане

Колкото по-добре познаваме и обичаме нашата автентична същност, толкова по-малко склонни сме да съдим другите. В действителност, в по-голямата си част, нашето осъждащо поведение се корени в собствените ни неуспехи и несигурност. Колкото повече разбиране имаме към собствените си недостатъци, толкова по-лесно става да приемем грешките на другите. В крайна сметка, ако си доволен от себе си, защо ти е да принизяваш другите хора? Както Марк Грийн пише: „Самодоволният рев, осъждащ другите, се опитва да скрие шума от танца на скелетите в собствения си килер.“

Почтеност

Автентичният човек винаги ще избере да живее живота си според собствените си ценности, дори и когато решението му може да се окаже спорно или непопулярно. Често, когато се представяме с маска пред света, е защото искаме да избегнем критиката на околните. По-лесно е да направим компромис с ценностите си, отколкото да причиняваме сътресения.

Въпреки това, човек, който е приел своята автентичност и е избрал да живее според нея, ще понесе по-лесно неодобрението на обществото, отколкото своето собствено. Това е така, защото тези хора наистина ценят своя характер и вярват с цялото си сърце в това, което са избрали да бъдат.

Кураж

Автентичният живот изисква изненадващо количество лична смелост. Изисква се много кураж да се вгледаш честно в себе си и да откриеш кой си наистина. Това изисква много повече кураж, отколкото да застанеш такъв, какъвто си пред света. Както обяснява Мая Анджелоу: „Смелостта е най-важната от всички добродетели, защото без смелост не можете да практикувате никоя друга добродетел последователно“.

Прошка

Да обвиняваш другите, означава да оправдаваш себе си. Хората, които живеят живота си с максимална доза достоверност са склонни да прощават на себе си и другите много по-лесно. Те признават, че оскърбяващото поведение, грешките и недостатъците на характера, са почти винаги непреднамерени.

В своята честност, те са в състояние да идентифицират собствените си недостатъци и слабости. Те са способни да разпознават своите грешки, да ги поправят, да си вземат поука и да продължават напред. Човек, който практикува това по отношение на себе си е много по-склонен да дари с благодатта на прошката и другите.

Самонаблюдение

Липсата на самоанализ може да бъде най-голямата бариера пред автентичността. Няма как да бъдем най-добрата версия на себе си, ако в края на краищата, нямаме представа кои сме – и за съжаление повечето от нас не се занимават с този въпрос. Отделете време, разгледайте вашия вътрешен и външен свят. Погледнете характера си с честност и разбиране. Какви грешки сте допуснали напоследък? Как успяхте да се справите с тях? Кои от нещата, които правите ви карат да се гордеете най-много? Това няма нищо общо със самонаказването за несъвършенствата ви. Става въпрос за решението да разгледате характера си с доброта и ангажимент за личностно израстване.

„Не позволявайте на очакванията и мненията на другите хора да повлияят на вашите решения. Това е вашият живот, а не техният. Правете това, което е най-важно за вас; правете това, което ви кара да се чувствате живи и щастливи. Не позволявайте на очакванията и идеите на другите да ограничат кой сте. Ако позволите на другите да ви казват кой сте, живеете в тяхната реалност – не във вашата. Има толкова много неща, които можете да изживеете, наместо да угаждате на хората. Има толкова много неща, които можете да изживеете, различни от това да следвате предписанията на другите. Има толкова много неща, които можете да изживеете, отколкото тези, в момента. Трябва да решите кои сте вие за себе си. Превърнете се в цялото си същество“.

Рой Т. Бенет

Статията е със съкращения от www.webstage.bg

Източник: www.iheartintelligence.com

Снимка: www.zenyzenam.cz

АМУЛЕТ ПРИЛИВНА ВЪЛНА – Океански яспис

Теми #автентична същност #Автентично #компромис #общество #петте елемента #човек