ЛЕЧЕНИЕ

Какво не знаем за змиите

Какво не знаем за змиите

Змиите са от първостепенно значение за здравето на много еко – системи, околната среда и биологичното разнообразие. Те са пълноценни  компоненти от  екологията.

Много видове  насекоми могат да унищожат градини или влизат домовете на хората, където присъствието им е нежелателни  и вредно.  Различните видове гризачи унищожават домашни животни, реколта, сиреч всичко, което осъществява доставката на храна.  Гризачите също така са предпоставка за пожари, причинени от дъвченето на проводници в стени и тавани.

Основните плячки на змиите плячка са именно онези силно опасни насекоми, паяци и гризачи. Когато популацията на змиите намалява, тогава вредните за хората, гризачи и насекоми  увеличават своята популация и така се причиняват сериозни последствия за човешките обитатели.

Змиите са изключително ефективни, защото елиминирайки гризачи и насекоми  се ограничава пръскането и поставянето на вредни химически пестициди, които могат да се разграждат в околната среда и да навредят на други животински видове. В много държави змиите се оказват пазители от малария, която се разнася чрез насекомите.

Змиите преди всичко с в помощ на хората. Всяка година милиони хора са спасени от тежки заболявания благодарение на змийската отрова.  Същата е бич за  заболявания като рак, сърдечни заболявания, инсулт, Паркинсон и други.

Змията е емблема на мъдростта на материята. Тя отразява безкрайното движение и развитието, обновлението и прераждането в ново качество. Насочена нагоре, главата на змията означава възходящите енергии, стремежа към познание. А змия, която гледа надолу, символизира както плътското, така и духовното изкушение (защото има и духовно такова, а то е по-страшно от изкушението на плътта…).

В случай, че човек се абстрахира от атавистичната си погнуса към това земноводно, ако подходи с дори съвсем мъничка доза обич към него, ще се убеди сам, че змиите, взето чисто биологично, са едни наистина разумни животни – наблюдавала съм поведението им и съм държала змии в ръцете си – те не хапят, ако не са предизвикани, също като всеки един друг представител на животинското царство.

Хвърляйки  поглед към ДНК-спиралата, там също ще открием двете змии, преплетени една в друга.

АМУЛЕТ ПРИЛИВНА ВЪЛНА – Океански яспис

Теми #гризачи #здраве #змиите #насекоми