Езотерика

Какво е карма?

Какво е карма?

Какво е карма? Определение за кармата. Карма на санскрит означава „действие”. Тя е като еквивалент на закона на Нютон, че „Всяко действие има своето противодействие”.

Когато говорим или правим нещо, ние предизвикваме сила, която реагира на нашите действия, заедно с тях. Тази отвръщаща сила може да бъде променяна и дори прекратена, въпреки че повечето хора, надали биха могли да го сторят. Този закон за причината и следствието не е наказание.
Човек не може да избяга от последствията от своите действия, той ще пострада от тях само тогава, когато моментът наистина назрее достатъчно.

Ако продължи да попречва на това „възмездие да дойде със своите действия, то тогава той може да отложи сбъдването на кармата си, за момент, в който условията са подходящи за това.
Ако човек успее да отложи кармата си докато е жив, то той може да усети влиянието й във фазата между смъртта и следващия си живот.

Или може да изчака още един живот, през който да се доразвие напълно, за да може после да си извади поука и да извлече истинската й образователна стойност.
От друга страна, човешкият живот може да бъде толкова празен и изгубен, че полагащите му се благословии да не могат да бъдат изпълнени в следващ живот или на по-късен етап.
Всички тези случаи попадат в графата „изчакване на по-добър момент или живот“.

12-те закона на Кармата

1. Великият закон
„Каквото посееш, такова ще пожънеш!”
Това е законът, познат още като Законът за Причината и Следствието. Каквито сигнали изпращаме към Вселената, с такива ще ни отвърне съответно и тя.
Ако това, което искаме е любов, щастие, мир, приятелство, то тогава ние би трябвало да сме такива – щастливи, миролюбиви, любвеобилни, приятели. Отрицателната енергия, която изпращаме към другите, се връща като бумеранг към нас, десетократно.

2. Законът за създаването
Животът не е просто даденост, ние сме част от него и имаме важна роля в него. Ние сме едно цяло с Вселената, както отвътре, така и отвън. Каквото и да ни заобикаля, то само ни дава улики за нашата вътрешна хармония. Тоест бъдете и правете само това, което искате да имате в живота.

3. Закон за смирението
Това, което отказвате да приемете, ще продължи да витае около Вас. Ако това, което виждаме в околните е ВРАГ, или човек, притежаващ главно негативни черти, то тогава няма как да преминем и ние към по- високо ниво на съществуване и опит.

4. Закон за развитието
Където и да идеш, пак ще си си ти. Ако искаме да израснем духовно, то промяната трябва да дойде от нас и в нас, а не в хората, местата и нещата в обкръжаващата ни среда. Единственото, което ни е дадено на тепсия, сме самите ние и затова имаме власт и контрол само над самите нас. Когато променим нашето собствено Аз, тогава и животът ни се променя.

5. Закон за отговорността
Когато нещо куца, то е защото нещо куца в самите нас. Ние отразяваме това, което ни заобикаля и това, което ни заобикаля отразява нас. Трябва да поемаме отговорност за нещата, случващи се в живота ни.

6. Закон за свързването
Дори и ако нещо, което трябва да предприемем, изглежда маловажно, много важно е да се отбележи, че всичко във Вселената е свързано помежду си. Всяка крачка, води до следваща и така нататък, и така нататък. Някой трябва да свърши първия етап от дадена работа, за да може да се стигне до последния. Нито първият, нито последният етап са от жизнено значение, освен че и двата са нужни, за да се завърши самата цел.Минало, настояще, бъдеще… те са свързани помежду си.

7. Закон за фокусирането
Не сте способни да си мислите за две различни неща абсолютно едновременно. Трябва да вършите нещата постепенно, да изкачвате стълбичката на задачите стъпало по стъпало. В момента, в който се разсеете и изгубите своята съсредоточеност, лесно може да ви обземе несигурност и дори яд.

8. Закон за даването и човечността
Ако вярвате в нещо, че е истина, то по някое време в живота си, ще трябва да докажете, че това наистина е така. Тук е мястото, където да изкажем това, което сме научили от житейската ни практика.

9. Закон Тук и Сега

Гледайки назад към това, което сме били преди, изключително пречи да се съсредоточим изцяло върху ТУК И СЕГА.
Старите ни мисли, начини на поведение, старите ни мечти… пречат да си създадем нови.

10. Закон за възможността
Историята се повтаря, докато не научим всички уроци, от които се нуждаем, за да променим своя път.

11. Закон за търпението и отплатата
Всяка награда, изисква първоначален труд. Дар, с дълготрайна и голяма стойност изисква търпение и упорит труд. Истинската радост произтича от това, да правим това, което се предполага, че трябва и да изчакаме отплатата на труда ни да дойде сама.

12. Закон за вдъхновението
Всеки личен принос, е и принос към Общото, глобалното.

Толкова сте заети да гледате само това, което вашите сетива усещат и това което ви казва вашият разсъдък; толкова сте отдалечени от това което можете да получите, от чувствата. Трябва да е ясно едно нещо, дори и да се чувствате сами, във физическия свят, никога не сте сами, от страна на духовния свят. За всяко отделно Същество, има конкретен План на развитие. Всички и всеки един от вас е обичан, от множество духовни същества. Всеки е Дух и има една духовна фамилия. Всеки от вас, има своята Сродна Душа; един Дух, с който си допадате напълно; перфектният приятел.

Всеки един от вас, трябва да открие тази връзка; всеки един от вас трябва да отвори сам тази врата, зад която ще намери своя истински живот; една врата, която само ключът на чувствата може да отвори. Само трябва да поискате и ще ви се помогне да събудите вашата чувствителност. Но предварително трябва да се отърсите от вашата броня; този който иска да бъде сам и изолиран, също се уважава и неговото желание. Толкова сте заети да гледате само това, което вашите сетива усещат и това което ви казва вашият разсъдък; толкова сте отдалечени от това което можете да получите, от чувствата. Трябва да е ясно едно нещо, дори и да се чувствате сами, във физическия свят, никога не сте сами, от страна на духовния свят.

Всеки е Дух и има една духовна фамилия. Всички и всеки един, от вас, е обичан, от множество духовни същества. Започвайки от Господ и продължавайки с вашия духовен учител и водач, който никога не ви изоставя, и още доста голям брой Духове. Много от тях са вече починали приятели, роднини. Освен това, ако ти се струва малко, всеки от вас, има своята Сродна Душа; един Дух, с който си допадате напълно; перфектният приятел, към който можете да изпитвате истинска любов. Някои от тях могат да бъдат преродени, заедно с вас и могат да са част от семейството ви, или просто да са приятели.

За всяко отделно Същество, има конкретен План на развитие, защото всяко Създание е обичано и неговата цел е да бъде щастливо. В този личен план на еволюция, участват множество други същества, от различни нива на развитие, помагайки на всеки Дух да измине своя път…

Еволюцията на всеки един – към по голяма способност да обичаме, да чувстваме и знаем; към по високи нива на щастие – никога не спира; обратното няма смисъл…. “Еволюция” – означава да се научиш да обичаш, в процеса на трансформирането на егоизма – в любов… Целият егоизъм, който човек носи в себе си, може да превърне света в истински ад и обратно, цялата човешка любов, може да превърне света в рай.

На вашата воля се дава задачата да трансформирате вътрешния си егоизъм, в любов. И когато постигнете промяната, вътре във вас, тогава може да я постигнете във всичко което ви обкръжава; в целия свят; това се случва като логическо следствие от вашата промяна. Физическия свят, в който сте, ви помага да преживеете процеса на трансформация. Той е като глината за детето, което се учи да моделира.

Създанията (в процеса им на развитие), действат срещу други същества, поради непознаване на Духовните закони.
Из книгата: “Духовните закони”
Линк за изтегляне на книгата на Висент Гилем Примо – “Духовните закони”

Теми #12- закона та кармата #Висент Гилем Примо #действие #духовните закони #карма #кармата #Планетарни идеи