Анализирай с Красимир Куртев

ЙОГА – ХУБАВА РАБОТА, АМА НАШЕНСКА

ЙОГА – ХУБАВА РАБОТА, АМА НАШЕНСКА

Йога – хубава работа, ама нашенска. От години гледам, наблюдавам, че и пиша дори, за така наречената Йога практика в помещение, Чи Гун също. Навремето в началните класове имах един съученик Лиу, ние естествено го прекръстихме на Брус Лий. Та Лиу (Брус Лий), беше потомствен последовател на родова школа по Йога. Бащата на Лиу бе по покана в страната ни по онези мрачни, но спокойни социалистически години. От него научих доста неща из „тайните“ на Йога.

Йога е Чи Гун система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума. Йога е една от шестте индуистки философски школи:

  • Няя
  • Вайшешика
  • Санкхя
  • Карма-миманса
  • Веданта
  • Йога

“Като пъпка на цвете човешкият живот има потенциала да разцъфне напълно. Пълното разцъфване на човешкия потенциал е йога.“, Шри Шри Рави Шанкар

Йога е наука, която води по пътя на опознаване на човешката същност и целта й е достигане до чистото съзнание, покоя и блаженството в нас. Йога ни разкрива скритите закони, които управляват ума, и ни дава средство да се справяме с емоции като гняв, угризения, вина, завист, страх. Когато тези емоции ни обхванат, нашата жизнена енергия се изчерпва, тялото ни отпада, умът ни е омаломощен. Посредством техниките на йога – физическите и дихателните упражнения.

Моят съученик се завърна в Китай на 16 годишна възраст и по късно разбрах, че вече е с висш сан по Чи Гун. Всъщност Чи Гун (Ци гун) – (в превод от китайски – работа с ци, ци или чи на китайски език – дъх, дихание) е древна китайска медитативна система с грациозни движения и дихателни упражнения. Чи гун задвижва енергията в тялото и подобрява цялостното здраве на организма.

И Йога и Чи Гун се практикуват най-вече навън, на открито. Избягват се всякакви затворени пространства за да не се приема от групата негативна енергия и в същото време природата предоставя чиста енергия. Отправих запитване към Лиу, дали е възможно Йога и Чи Гун да се практикуват на закрито.

Съученикът ми озадачено отвърна: – Вие, западната цивилизация обръщате всичко от Изтока с краката нагоре! Как ще замениш слънчевата светлина с луминесцентна? Как ще замениш топлината и хладината лъхаща от природата с климатици? Това, което правите нито е Йога, нито е Чи Гун, драги мой! – отсече Лиу.

Замислих се. Припомних си, че и Петър Дънов е провеждал своята практика навън, сред даровете на природата.

Представете си пет човека да речем са заедно в стая или в градски транспорт. Единият от тях е с грип, вероятността да прихванат грип и останалите е над 90%. Същото е и с издишването и вдишването на негативна прана, когато сте в затворено помещение.

И в крайна сметка, какво? Хубава работа, ама нашенска!

Благодаря ти, Лиу! Ето отново пиша на хората, ала те си знаят своето. Извини ме за което! – Твой съученик Красимир Куртев

Теми #дихателни упражнения #йога #чи гун