Астрология

ИЛЮЗИЯТА ОТ МЕДИЙНИТЕ ЗОДИИ

ИЛЮЗИЯТА ОТ МЕДИЙНИТЕ ЗОДИИ

Илюзията от медийните зодии често предизвиква вълна от страсти и екзалтирани слова: ”Това е точно за мен! Тази/този всичко ми позна за моята зодия! И за миналото, и за бъдещето, дневния хороскоп от телевизията ми каза неща, които няма как и от къде да знае – Удивително !”- Предполагам ви звучи познато? Наистина ли, обаче сред нас живеят хора, които могат да надникнат чрез вашият личен зодиакален знак само в три реда или думи, точно днес и сега?

ДНЕС ЗОДИИТЕ ДА ОЧАКВАТ МИЛИОНИ…

От телевизионният екран изскача омайващото – „Зодия Риби. Днес е вашият най-желан ден за сдобиване с пари…“. Какво щастие само, каква благинка! Пари, пари и много пари да очакват всички Риби. Или друго написано ексклузивно – „На колко години ще започне истинското ти щастие според твоята зодия!“. Ах, какви рибоци само…! Нека потърсим в търсачката на Гугъл, примерно – Колко човека по света са със зодия Риби? Резултатите ще са смайващи от различните статистика, на една от които попаднах аз самият. Оказа се, че към 2013г. хората родени под зодиакален знак Риби надхвърлят 300 000 000?! И ако някой от вас се вкопчи в маниакалното -„Рибите да очакват пари“, какво ще се получи? Над триста милиона човеци ще забогатеят в този ден…Представяте ли си, 300 000 000 милиона се изсипват от небето като есенни листа – идилия! В крайна сметка и двете страни са удовлетворени, съответните медии получават своят така желан рейтинг, а за „баламите“ остава надеждата – Contra spem spero (Без надежда се надявам).

ЕФЕКТЪТ НА БЕРТРАН ФОРЕР

Този ефект познат още като ефектът на Барнум, ще даде малък светъл лъч в мъглата от зодии. Бертрам Форер е амеркански професор по психология известен най-вече с класическия тест, който провежда през 1948 година. Случва се следното: Форер раздава на група от 39 студенти личностни тестове въз основа на чиито отговори той ще изготви индивидуална характеристика за всеки от тях. Напълно игнорирайки обаче, дадените отговори, Форер свързва в текст различни откъси от астрологични текстове публикувани в различни вестници, като в крайния си вид съдържанието на текста изглежда така:

„Имате нужда другите хора да ви обичат и уважават. С тенденция сте за самокритика, а същевременно разполагате с голям неизползван потенциал, който все още не сте обърнали във ваша полза. Макар и да имате някои лични слабости, като цяло сте способен да ги компенсирате. Макар отвън да изглеждате като дисциплиниран и владеещ се човек, вътрешно сте несигурен и загрижен. Понякога имате колебания дали сте взел правилното решение. Обичате промяната и разнообразието и сте разочарован, когато ви се налагат ограничения. Мислите независимо и не приемате чуждите твърдения без задоволително доказателство. Открили сте колко е неразумно да се саморазкривате пред другите. Понякога сте екстровертен, приветлив, общителен, но понякога и интровертен, предпазлив и резервиран. Някои от стремежите ви са доста нереалистични. Сигурността е една от главните цели в живота ви.“

След, като раздава на всеки студент копие от текста, професорът изисква от тях да прочетат характеристиката си и да оценят с оценка от 0 до 5 степента на съответствие. Средната оценка, която участниците дават е 4.26 от 5. От 1948 година насам тестът е проведен хиляди пъти и средната оценка продължава да бъде приблизителна на 4.2. Ако сте прочели текста вероятно ще Ви направи впечатление, че голяма част от съдържанието добре пасва и на вас. Какъв е изводът?

Изводът е, че съществува необикновена тенденция, хората да приемат твърде общи описания, дори неясни, като достоверни, когато съществува твърдение, че дадената информация е подготвена конкретно за тяхната личност и то от авторитет.

Иначе от медиите имате – Днес всички зодии да очакват милиони – Честито!

Прочетете на ваш познат, който е например зодия Риби характеристиката, която се отнася за зодия Лъв или друга произволна, като претендирате, че написаното се отнася за неговата зодия. Ще забележите, че приблизително 90% от съдържанието на написаното, той ще определи, като пасващо на неговата личност. Изберете друга произволна зодия различна от неговата и повторете опитът. Резултатът ще е същия. Вашият познат отново ще се съгласи с точността на близо 90% от даденото описание, без значение, че се отнася за съвсем различна от неговата зодия. Изводът е – Всяка зодия пасва на всеки и всеки пасва на всяка зодия – чиста психология.

Това прочетох, това споделям с вас, както мои, така и чужди мисли. Бих желал да отбележа, в тази публикация не се отрича астрологията и пълните професионални хороскопи!

Тест за наличието на Магии

Теми #зодии #илюзията #медийни зодии #Планетарни идеи #хороскоп