Астрология

Зодии и здравето на човека

Зодии и здравето на човека

Влиянието на зодиакалните знаци върху здравето на човека. Връзката между зодиакалният знак и здравето, между планетите и физическото състояние на човека, е предмет на съвместната книга на Джеймс Браун и Майкъл Гибсън, на която е базирана тази статия. От нея ще научите кои са уязвимите места на всяка зодия, с какви физически дадености се характеризират 12-те зодиакални знака, както и теорията за връзката между положението на Луната, зодиакалните знаци и изхода от хирургическите интервенции на определени органи и части от тялото, така че да планирате по-добре датата на евентуална операция, когато това е възможно.

 

Медицинска астрология – влияние на планетите и зодиите върху здравето на човека

„Нито един лекар не може успешно да използва медицинската наука, ако не е запознат и с астрологията“, твърди Хипократ. Лекарите-астролози в древен Египет са извършвали операции – факт, който е доказан от много археологични и антропологични открития. Също така отдавна е доказана взаимовръзката между движението на Луната и женските менструални цикли, включително и раждането, както и въздействието на Луната и нейните фази върху психиатрично болните.

Зодиакалните знаци, Медицинската астрология и ползата от нея за диагностиката, лечението, хирургията и профилактиката е обширна и все още недостатъчно изследвана област, което обяснява скептицизма към нея както сред учените, така и сред хората, които поначало не се предоверяват на теории и учения, неподкрепени в достатъчно голяма степен в практиката.

Тук е важно да бъде уточнено, че акуратността на предвижданията зависи от познаването на индивидуалния хороскоп на всеки човек. Той зависи от положението на Слънцето, Луната и на седем планети в хороскопа както в момента на раждането (за генерална прогноза), така и в момента, който ни интересува (за частични предвиждания).

Наред със слънчевите зодии и планетите влияят върху здравето и болестите, чрез четирите елемента и трите качества (кардиналност, подвижност, неподвижност).

Приема се, че огнените знаци (Овен, Лъв, Стрелец) управляват сърцето и главата с кръвоносната система, както и опорно-двигателната система.

Водните знаци (Рак, Скорпион, Риби) управляват различните течности в организма и съответните органи и системи: стомах, полови органи, пикочен мехур, мускулната система и гърдите.

Въздушните знаци (Водолей, Близнаци, Везни) управляват краката и ръцете, белия дроб и бъбреците.

Земните знаци (Телец, Дева, Козирог) управляват нервната система и ставите – шия, колене, кръст и коремна кухина.

Кардиналните знаци (Овен, Рак, Везни, Козирог) имат отношение към главата, стомаха, кожата, черния дроб и гръбнака.

Неподвижните знаци (Телец, Лъв, Скорпион, Водолей) имат отношение към шията и гърлото, сърцето, кръвта и отделителната система.

Подвижните знаци (Близнаци, Дева, Стрелец, Риби) имат отношение към дробовете, вътрешностите и нервната система.

Слънцето има основна роля за човешкия организъм, то определя неговата наследственост, телосложение, здравината или крехкостта му. Луната е свързана повече със състоянието на здравето, т.е. с функционални или придобити от човека качества по време на живота му. В зависимост от вниманието, което човек обръща на здравето, тялото и психиката си, не са рядкост случаите на здрав организъм с добра наследственост, който непрекъснато боледува, и обратното – потенциално слаб организъм, който, благодарение на полаганите грижи, почти не познава болестите.

„Не докосвай с метал онази част от тялото, управлявана от знака, през който Луната в момента има транзит или спрямо който движещата се Луна е в опозиция или в квадрат“, казал е още Хипократ и древните гръцки лечители стриктно следвали тази препоръка.

Слънцето е главният показател за органичното устройство на човека. Затова е необходимо да се разглеждат аспектите (взаимодействието) му с останалите планети. Състоянието на човешкия организъм може да се приеме за добро, ако Слънцето се намира в добри или неутрални аспекти с планетите. Аспектите зависят от взаимното положение, от взаимодействието на небесните тела в хороскопа.

Слънцето, Венера, Юпитер и Нептун са считани за благотворни планети, докато Сатурн, Марс, Уран, Плутон и Земята са неблагоприятни. Луната и Меркурий са неутрални. Отделно от това планетите имат определени „отношения“ помежду си, които най-общо се делят на добри и лоши. Така например Слънцето враждува с Марс, Сатурн и Плутон, неутрално е към Меркурий и други с всички останали планети. Когато Слънцето е в зли аспекти с едни планети, а в добри – с други, е налице организъм със средна здравина и трябва да се има предвид кои влияния преобладават – добрите или лошите.

За предразположеността към заболявания, които засягат самата структура на организма, се съди по превеса на злите аспекти, получавани от Слънцето – за частите от тялото, изложени на болести, се съди по знаците, които заемат „равняващите“ планети. Когато тези планети са ъглови – в първи, четвърти, седми или десети дом (домовете са 12 и всеки от тях заема по 30 градуса от хороскопа – представете си торта, разрязана на 12 еднакви парчета), наследствената тенденция към заболявания е много силна.

Когато в хороскопа има указание за предразположеност към заболяване, то неговият характер ще се определя от знака, който заема равняващата планета. Така например ако Сатурн равнява Луната в Овен, може да се очаква заболяване в областта на главата, простуда или треска. Марс в Лъв показва известни функционални разстройства на сърцето и т.н.

Използвани референции: www.lifestyle.framar.bg

Езотерични консултации – Парапсихолог, Минерали и критстали

Теми #астрология #заболявания #здраве #здравето на човека #зодиакални знаци #зодиакалните знаци #зодии #планети