Анализирай с Красимир Куртев

За живота и най-важните неща в него

За живота и най-важните неща в него

Запознах се с Ремарк задочно чрез неговите книги и цитати. Неговото житие постоянно се променя според неговите виждания, вярвания и идеи. Ерих Мария Ремарк е роден на 22 юни 1898 година в Оснабрюк, Северна Германия. Кръстен Ерих Паул Ремарк (в литературната си дейност използва псевдонима Ерих Мария Ремарк – Мария е фамилното име на майка му). Първите си литературни опити прави още шестнадесетгодишен – пише няколко есета, стихотворения и началото на роман, бъдещият „Мансардата на бляновете“ („Die Traumbude“).

Ремарк и Триумфалната арка на живота

Сред многобройните цитати селектирах за вас някои от тях, които биха могли да маркират вашето мислене спрямо философията на Ремар:

-За живота и най-важните неща в него

-Единствен оня, който винаги е сам, познава щастието да бъде заедно с друг.

-Който е сам, не може да бъде изоставен.

-Смел е само оня, който познава и страха.

-Човекът е лош, но обича доброто, ако го върши друг.

-Съвестта обикновено измъчва не тези, които са виновни.

-Когато човек може сам да се измъчва, той не пропуска така лесно нито един удобен случай.

-Най-остроумните шеги на света са винаги дело на сериозни хора, които не са влагали някакъв по-дълбок замисъл в това.

-Никога не усложнявай нещо, което е просто. Това е една от най-големите житейски мъдрости, които съществуват. Много мъчно приложима. Особено за интелектуалци и романтици.

-Съжаленията са най-безсмисленото нещо на този свят. Човек не може да върне, нито да поправи нещо. Иначе всички щяхме да бъдем светци. Целта на живота не е да ни прави съвършени. Съвършенството е за музеите.

-Такъв е светът: може да се превърнете в ангел, глупак или престъпник – и никой няма да забележи. Но ако ви липсва едно копче, всички ще го видят.

-Помагай, когато можеш; направи всичко тогава – но когато е невъзможно вече да се помогне, забравяй! Обърни глава! Съвземи се! Състраданието е за спокойни времена. Не е за дни, когато рискуваш живота си. Погребвай мъртвите и поглъщай живота! Ще ти е нужен. Жалейката е едно, фактите са друго. Човек не скърби по-малко, ако вижда действителността и я приема. Само така ще остане жив.

Всичко, което може да се уреди с пари, е евтино.

Откровенията идват винаги от дребните неща, не от значителните. Значителните неща са свързани винаги с драматични жестове и изкушения за лъжа.

Не е важно къде живее човек. Важно е само едно – какво постигаме с живота си.

Човек остарява само когато престане да чувства.

Който гледа много назад, може лесно да се препъне или да падне в пропаст.

Да се родиш глупав не е срамно, срамно е само да умреш глупав.

Днешните правила повеляват да се взема от живота колкото се може повече. А как ще го направиш, това си е лично твоя работа.

Опасно е всичко, което не владееш напълно добре. А ако го владееш, тогава е още по-опасно — тогава човек става лекомислен.

Повърхностни са само хората, които се считат за дълбокомислени.

Същото е и с човека – дай му мъничко власт, и ще видиш как той заради нея ще забрави всичко. Това идва от само себе си, защото човек е преди всичко животно, и само отгоре-отгоре, като филия хляб с масло, е намазан с малко приличие и човещина.

Теми #за живота #красимир куртев #Планетарни идеи #ремарк #триумфалната арка #цитати