Анализирай с Красимир Куртев

ЖИВОТ НА РАЗПРОДАЖБА

ЖИВОТ НА РАЗПРОДАЖБА

Толкова сме озлобени един към друг, че образувахме битпазар на човешки животи

„Напразно се опитвам да си отговоря на този въпрос, отговорът винаги е – „Той е безценен.“ Но тази безценица ме плаши. От много време насам (може би откакто се помня) винаги съм мечтала… мечтала… и за щастие винаги мечтите ми са се сбъдвали.

Звучи прекалено хубаво, нали?!  Да, но е страшно, защото човек не винаги си пожелава това, от което наистина има нужда.

Живот – Обезценяването на хората

Според мен човешките създания имат цена, но тя не се заплаща с банкноти, нито със монети, а с добрини или злини.

Ако навличаме на даден човек само беди и неприятности, ако му се подиграваме или го оскърбяваме по какъвто и да е начин, то той малко по малко се обезценява т.е. сваля сам цената си, докато не сложи въображаемата табела „РАЗПРОДАЖБА“ и започне да се предлага в отстъпка душевно. И това се забелязва от останалите, които по стара традиция знаят, че „Евтиното излиза много скъпо“ и го изолират, докато даденият човек сам не се изхвърли през някоя тераса, като боклука, който хвърлят хората, живеещи в панели, очаквайки, че там долу някой кош за боклук ще го изяде и рециклира.

А ако надценяваме един човек, ако винаги го подкрепяме, обичаме, помагаме му и го идеализираме, той определено ще вдигне цената си. Ще сложи табела с надпис „МАРКОВА СТОКА“ и всеки ще иска да е с него, да се движи в компанията му и т.н. Този човек струва много, ще си кажат хората и най-вероятно няма да се запитат защо и с какво го е заслужил, дали това е реалната му цена…!

Просто ще го приемат като велика личност и ще продължават да го боготворят. Та, дай Боже, намали малко от стоките си или им даде нещо на вересия, което ще окачат на стената и ще се хвалят на внуците си – „Какъв Човек са познавали“.

Колко добрини е правил… а оня добряк, когото мачкаха и заплюваха, изглеждащ неописуемо лош и зъл, едва ли не измамник, но измамника, на когото можеха да се доверят и никога не ги предаваше, защо никой не оцени добродетелите му, усилията му?

Ще се опитват да направят децата си като онзи с табелата „МАРКОВА СТОКА“, като им правят забележка за най-малкото различие от идеала, когото дори не познават както трябва.

Да, започва се от забележки, след това лошо държание, неуважение, безразличие и подценяване.

Дано обаче подценените хора да намерят сили да се докажат като качество на пазара, защото в противен случай ще сложат табелата „РАЗПРОДАЖБА“ и ще свършат като онзи човек, който скочи през терасата, без да улучи кофата за смет и загина.

Може би се питате какво стана с надценявания?!.

Ами… да кажем, че рано или късно (но по-често твърде късно) хората разбират, че сами определят цената на стоката, която купуват. „

Автор: Биляна Бозинарева

Снимка: Adam Martinakis

АМУЛЕТ ОТ АМЕТИСТ- Аметист Бразилия

Теми #живот #озлобени #Разпродажба #цената #човешки животи #човешки създания