Анализирай с Красимир Куртев

Егото: Какво да облека?

Егото: Какво да облека?

Егото е нашият гардероб в който побираме тоалетите на своето поведение. Шумяща  дреха от тафта – Лицемерие, Блудкав тоалет от креп – Завист, Шармантен пуловер от туид – наглост, Жълт клин от спандекс за да разширим Лъжите си, Невзрачно палто от аба, което издава Невежеството в нас, Червена мрежеста блуза от тюл, която издава провинциалната ни същност – Бабаитлък и прочие десени, дрехи прикритие на нашето Аз…

Обикновено се твърди че човек като разумно същество, контролира ситуациите в живота си, или че поне би могъл да го прави. По-логично би било твърдението, че човек реагира според ситуацията. Дали контролира или дали може да я контролира е съвсем друг въпрос.

Човек е контролиран от ситуацията

Контролирането на положението зависи от способността за личен контрол. Изписани са хиляди книги за това как да се владеем в различни ситуации, как да прилагаме личен контрол, как да се справяме с проблеми и прочие.

Хората ходят на психотерапевти, посещават курсове, в които изучават практики и техники, получават сертификати (за завършен курс) и получават срещу парите си самовнушението, че са се научили как да се справят с проблемите си. Голяма грешка…

Това е като да сте уверени, че може да плувате, защото сте получили информацията за всички движения, които би трябвало да ви държат над водата. Тази “увереност” може само да ви удави, когато наистина се наложи да плувате.

Истинското Аз

Когато сте у дома си, със семейството или сам, се обличате с най-удобните и практични дрехи. Облечете се с тях и се погледнете в огледалото. Съблечете ги и се облечете с най-офциалния си костюм или рокля. Погледнете се в огледалото.

Чувствате се съвсем различно, нали? Кой от двама ви е истинският? Не се заблуждавайте, че някой от двама ви е по-истински. Вие сте и двамата.

В случая, облеклото е израз на различното ви държане (различното ви Аз) в различните случаи (ситуации). Дрехата е един от начините да променим отношението си към света, като превключим на другото си Аз. Тя ни дава уют, удобство, увереност, достойнство, строгост, мекота, властничество, смиреност, обреченост. Всичко това можем да го имаме и без да се съобразяваме с дрехата си. Трябва само да облечете онова усещане, което имате пред огледалото с определената дреха.

Това обаче, изисква упражнения и практика. За да може да превключвате от едното си Аз на друго, без да сменяте дрехата, трябва да се освободите от догмата, че дрехата, мястото и ситуацията определя вашето държане.

Ако сте свободна личност, нищо не може да ви определя и да ви налага шаблони.

(Не бъркайте обществените норми и правила с обществените шаблони на поведение)

Оковите на егото

Всяко общество се състои от определен процент некадърници, определен процент “златна среда” и много малък процент преуспяващи личности. Обществените шаблони на поведение са поставени от мнозинството. Малцината преуспяващи са станали такива, поради умението си да превърнат недостатъците на тези шаблони в свое предимство.

Една от най-известните терапевтични практики, препоръчвана от мастити психотерапевти е да се сподели съкровена тайна с непознат или незначителен събеседник.

Твърди се, че споделянето на съкровена тайна с непознат или незначителен за общественото ни положение човек унищожава или принизява страхът на Аз-а от унижение и срам, което от своя страна дава увереност и сигурност.

Защо трябва да е непознат или незначителен за нас човек?  Защото е по-лесно да го направим. Лесно е да излъжем егото си, че не ни пука за мнението на другите. Един вид, първата стъпка трябва да не наранява нашето его, а да го направи ненаранимо, въпреки оголените тайни.

Тази практика е най-лоша – Не правете това!

Иронично, ако много искате за кратко време да накарате егото си да не му пука за чуждото мнение, съблечете се голи и минете през града. Всъщност, това не би дало пълноценен резултат, а по-скоро би било ускорено начало за неговото постигане.

Но има и по-лесни начини да тренирате Аз-а си. Първото, което трябва да знаете е, че вие сте научени да бъдете това, което сте. Така правите с всичко, което в определена степен ви пречи в живота. Ако искате да се върнете към себе си трябва да изоставите шаблоните на поведение.

Досега сте ги ползвали, защото сте се притеснявали да не ви помислят за смахнати, смотани, глупави, простовати, инфантилни, меки, твърди, строги, добродушни и т.н.

Шаблоните са били вашата униформа в обществото, която е скривала недостатъците и ви е давала униформеното отношение на другите, в което не се забелязва пренебрежение, недооцененост, снизхождение и всичко, което не ви се харесва.

Превърнали сте обществото си в казарма, където всичко е регламентирано и поставено в строгите правила на шаблоните, където нашивките или звездите на пагоните са се превърнали в символи на успеха.

Използван източник: Труден

АМУЛЕТ ПРИЛИВНА ВЪЛНА – Океански яспис

Теми #гардероб #его #завист #лицемерие #огледало