Анализирай с Красимир Куртев

ДИОГЕН: “ТЪРСЯ ЕДИН НОРМАЛЕН ЧОВЕК ”

ДИОГЕН: “ТЪРСЯ ЕДИН НОРМАЛЕН ЧОВЕК ”

 

Диоген – наречен Циника. „Аз съм гражданин на света“ – така е заявил единственият човек  Диоген Синопски.  Според тогавашното светско общество, което по нищо не се различава и от днешното, той бил философът циник. Неговото остроумие и остър език ни удивява. Когато го обвинили, че излиза от публичен дом, Диоген отвръща: “Защо ме вините за това, обвинявайте ме по-скоро, защо съм влязъл там“.

Диоген е проява на всички странности

По време на пътуване до Егина Диоген бил заловен от пирати и продаден като роб на остров Крит на заможен търговец на име Зенадий. Когато го попитали какъв занаят умее, философът отговорил – “Единственото нещо, което мога да правя, е да уча хората, и искам да бъда продаден на човек, който има нужда от господар.”. Диоген изживял остатъка от живота си като наставник на двамата синове на Зенадий.

Една от най-силните по мъдрост легенди гласяла, че Диоген е проява на всички странности, ала най-фрапантната била, че обикаляйки на агората  посред бял ден с факла в ръка и на питанията на съгражданите си какво прави той отговорил “Търся един нормален човек ”.

Няма запазени писмени източници за живота и идеите на Диоген, защото няколкото книги, написани от него, са били изгубени през вековете. Единствените ни познания за философа се коренят най-вече в анекдотите, описващи неговия характер.

Диоген Синопски  живеел в делва, принадлежаща на храма на Кибела и разбил единствената си чаша, когато видял едно момче да пие от шепите си. Друг любопитен момент настъпил, когато атиняни го запитали как да се отърсят от изкушенията на плътта. Диоген просто започнал да мастурбира, а когато го порицали за това, той отвърнал: “Ех, ако можех да задоволя и глада си като си търкам корема …”.

За Диоген щастието се крие в независимостта – по-точно в тоталната независимост. Той постига това като се стреми да разчита в минимална степен на околните обстоятелства – спи под открито небе при най-лошото време и яде каквото успее да намери.

Според  Диоген всички изкуствени “предимства” на цивилизацията са несъвместими с щастието и моралът възпира завръщането към природната простота. Аскетизмът му е бил толкова голям, че философите от стоическата школа го обявяват за “sophos“, перфектният човек. Според неговите думи, “хората са усложнили всички елементарни божи дарове”.

Една от най-популярните истории за него е срещата му с Александър Македонски. Когато великият пълководец се спрял пред философа и го попитал дали може да му услужи, Диоген отвърнал “Би ли се дръпнал, че ми закриваш слънцето”. Тогава Александър Македонски възкликнал “Ако не бях Александър, бих искал да съм Диоген”.

За разлика от другите жители на Атина той презирал светските удоволствия и смятал суетата и желанието за изкачване в социалната йерархия за празни усилия.

Друга легенда гласи, че Александър заварил Диоген на централния площад, ровейки се в купчина човешки кости. Когато го попитал какво прави, Диоген отвърнал “Опитвам се да различа костите на баща ти от тези на роба.”

Когато Платон описал човека като двуного без пера, Диоген оскубал перушината на един петел и го завел в школата му. След този инцидент Платон се видял принуден да добави определението “и с плоски стъпала”.

По случай смъртта на Диоген жителите на Коринт му издигнали паметник, който представлявал мраморно куче, символ, който киниците* по този повод си избрали (от „κύων“ – „куче“).

*киниците – антични философи, прочули се със своите критики към обществените норми и ценности.

В публикацията са използвани фрагменти от Уикипедия.

АМУЛЕТ ПРИЛИВНА ВЪЛНА – Океански яспис

Теми #Диоген #мъдрости #търся един нормален човек #циника